Тя е истинска икона. Любимка на милиони деца по целия свят от повече от шест десетилетия. На 9 март 1959 г. куклата Барби прави своя дебют на американския фестивал на играчките в Ню Йорк. Нейна „майка“ е съоснователката на Mattel Рут Хандлер.

Идеята се ражда след като в началото на 50-те години на миналия век, по време на пътуване до Швейцария, Рут вижда в магазин куклата Лили – героиня от популярен комикс за възрастни. Лили не се предлага в магазини за играчки. Тя не е предназначена за деца – с дълги крака, тънка талия и пищен бюст. Хандлер е впечатлена.

Връщайки се у дома, тя моли дизайнера Джек Райън да промени куклата, така че с нея да могат да си играят малки момиченца. В описанието на куклата Рут посочва, че тя е предназначена за деца на възраст от 3 до 12 години.

Пълното име на куклата Барби е Барбара Милисънт Робъртс, което обаче никой не използва. И въпреки че тя среща все по-сериозна конкуренция, всяка година се продават 58 млн. екземпляра от нея на пазарите на 154 държави по света.

Заедно с нея родителите купуват и гаджето ѝ Кен, който се появява на бял свят през 1961 г., дома ѝ с мебелите, коня ѝ и какви ли не още вещи на красавицата с тънката талия – рокли, чанти, обувки и т.н.

В чест на рожденичката – неостаряващата кукла Барби, днес ви предлагаме да се разходим из биографията на най-добрата приятелка на момиченцата по света. Ето 10 любопитни факта от живота на куклата Барби.


1. Едва на 6-годишна възраст, през 1965 г., Барби вече е астронавт. Така тя изпреварва с четири години Нил Армстронг, който се разходи по Луната. До този момент Барби се е вживяла в 200 различни кариери.

2. През 1965 г. Барби прохожда, тъй като получава сгъваеми крака.

3. През 1968 г. на пазара е пусната първата тъмнокожа кукла, приятелка на Барби. Нейното име е Кристи.

4. През 1980 г. самата Барби става чернокожа.

5. През 1992 г. куклата Барби се впуска в политическа кариера и се кандидатира за първи път за президент.

6. През 2004 г. Барби заменя гаджето си Кен със сърфист на име Блейн, брат на един от нейните приятели. Но и тази връзка продължава само кратко време. Две години по-късно Кен официално се връща в живота на Барби.

7. Πpeз 2015 г. Барби cтapтиpa свой coбcтвeн влoг ĸaнaл, в ĸoйтo тя cпoдeля c пocлeдoвaтeлитe cи интepecитe, пpeживявaниятa и вcичĸo, ĸoeтo e част от нейния дeн.

8. В началото на 2016 г. на пазара излизат три нови модела – ниска Барби, висока Барби и Барби с реалистични женствени извивки. Всяка от тях с различен цвят очи, кожа и коса.

9. 2017-та е годината, през която Барби решава да заяви различната си религиозна принадлежност. Така се появява първата кукла, носеща хиджаб.

10. През 2020 година се появяват още нови версии на Барби – с витилиго, без коса, с протезирани крайници и в инвалидна количка. Най-спорният модел обаче е куклата с избираем пол.Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *