Световната история е наситена с множество събития, белязали човечеството по един или друг начин. Някои са положителни, други – отрицателни, но всички те са довели до днешния ден, до живота ни такъв, какъвто е в момента.

Всеки един от нас се е питал какво би станало, ако дадено събитие не се беше случило? Дали щеше да има Холокост, ако го нямаше Хитлер? Как би изглеждал светът без комунизъм? Какво ли щяхме да правим, ако не се бяха родили Алберт Айнщайн, Исак Нютон и Стив Джобс?

Питам се дали човечеството си взе поука от всички лоши неща, които са се случили и продължават да се случват по света? Дали успяхме истински да се зарадваме на успехите си и да ги съхраним възможно най-достоверно за бъдещите поколения?


Събитията, оформили историята на Земята, далеч не се изчерпват с 10-те в тази статия. Целта на следващите редове е да вдъхновят читателя да потърси и други такива, които са оставили траен отпечатък върху страниците на световната история.

1. Айнщайн и теорията на относителността

Това невероятно откритие променя представите на учените за материята и им помага да разберат връзката между времето и пространството. Това е не просто нова епоха във физиката, но и светът вече не е същият след това откритие. Разбира се, тогава е имало много дебати дали да бъде приета теорията на Айнщайн, но днес никой не се съмнява в истинността ѝ, както и в това, че е едно от най-значимите събития от 1900 г. насам.

2. Откриването на пеницилина

През 1928 г. Александър Флеминг открива пеницилина съвсем случайно. Прибирайки се от почивка, заварва абсолютен безпорядък в своята лаборатория. Това, което му прави силно впечатление, е, че в една епруветка със стафилококи, която не е била добре измита, се е образувала плесен. На мястото на плесента, той забелязва, че стрептококите са изчезнали. Така започва научни изследвания и изолира вещество от тази плесен, което нарича пеницилин. Неговото откритие безспорно е изключително важно за човечеството, тъй като преди това хората са умирали от обикновени наранявания, именно заради бактериите, които попадат в отворените рани и причиняват различни инфекции.

3. Хитлер и нацистите

10 събития, които промениха света

За съжаление това събитие не е позитивно като предишните две. Първата и Втората световна война са едни от най-пагубните години за човечеството. Това са събития, които са белязали цели поколения. Ужасът, гладът и смъртта са били потресаващи. Направен е опит за избиване на цял народ – евреите, което не просто е ужасяващо и нехуманно, а си мисля, че дори няма такава дума в българския език, която може да опише тези мрачни години в човешката история.


4. Атомната бомба

Още през 1942 г. американците започват да разработват атомната бомба по т.нар. проект „Манхатън“. Първата пускат на 6 август 1945 г. над Хирошима. Тя избухва във въздуха на около 600 метра от земната повърхност, но жертвите са катастрофално много – между 60 и 80 хиляди умират моментално, а много повече загиват през следващите месеци от раните си и от лъчева болест. Втората атомна бомба САЩ пускат над Нагасаки, само три дни след първата. Последиците и от нея са ужасяващи – над 50 000 жертви. Това, за съжаление, е едно от най-страшните изобретения в историята на човечеството, което убива хиляди невинни за части от секундата.

5. ДНК

Дезоксирибонуклеиновата киселина е генетичният материал, който всеки от нас носи. В молекулата на ДНК има четири богати на азот бази – аденин, гуанин, цитозин и тимин. При репродукция се прави копие на „родителската ДНК“ и се предава на потомството. Това е може би едно от най-изумителните открития в света, тъй като ни дава много информация за гените и тяхната проява. Структурата на ДНК е открита през 1953 г. от Джеймс Уотсън и Франсис Крик. Те установяват, че всъщност ДНК е двойна спирала, изградена от нуклеотиди, които са изградени от двойки азотни бази. Всяко подреждане на тези бази е уникално за всеки един индивид.

6. Трансплантация на сърце

През 1967 г. е извършена първата трансплантация на човешко сърце от кардиолога Кристиан Барнард. Пациентът е имал диабет и нелечимо сърдечно заболяване, заради което се съгласява на операцията. Тя се оказва успешна. За съжаление пациентът умира 18 дни след интервенцията в следствие на двустранна пневмония, причинена от лекарствата, които приема, за да не отхвърли органа. Това по своята същност е уникален пробив в медицината, който спасява хиляди хора годишно.

7. Кацането на Луната

10 събития, които промениха света

На 21 юли 1969 г. светът е в еуфория. Нийл Армстронг прави една от най-важните стъпки в нашата история. Негови са и добре известните ни думи: „Това е една малка крачка за човека, но огромен скок за цялото човечество“. Те взимат така ценните първи образци от повърхността на Луната с цел да се изследва нейния химичен състав и физични свойства.


8. Майкрософт

През 1975 г. Бил Гейтс основава гиганта Майкрософт. Едва ли дори той е предполагал какви мащаби ще достигне неговият проект. В наши дни Windows е най-използваната операционна система, не само при компютрите, но и при телефони и таблети. Това е един невероятен скок в информационните технологии и не случайно нарежда неговия създател в класацията на най-богатите хора в света.

9. Ало, ало

През април 1973 г. Мартин Купър влиза в историята с първия разговор по мобилен телефон. Той е бил вицепрезидент на Motorola и се е обадил на конкурентната фирма Bell. Телефонът е тежал 900 грама и не е бил удобен за носене. Истерията започва през 1983 г., когато е пуснат първият преносим телефон за масова употреба. С годините мобилните телефони станаха достъпни за всеки от нас. Постоянно излизат нови модели с множество екстри. Телефонът вече не е същият, тъй като го ползваме за фотоапарат, камера, компютър, за четене на книги, за игри, за работа и какво ли още не. Има хиляди удобства и предимства в това човек да има мобилен телефона, но дали така не загубихме връзката със себе си и природата? Опитайте да изкарате цял ден без мобилен телефон – трудно, нали? Чувствате безпокойство, че сте пропуснали важно обаждане, социално събитие или просто се притеснявате, че отдавна не сте влизали в социалните мрежи.Безспорен обаче е фактът, че това устройство промени живота ни изцяло.

10. 11 септември 2001 г.

Никое друго събитие в човешката история не се назовава само с датата, на която се е случило. Това достатъчно красноречиво показва колко ужасяваща е тази дата за съвременния свят. Двете кули на Световния търговски център в Ню Йорк са взривени, след врязване на два самолета в тях. След първия сблъсък хората предполагат, че е нещастен случай, но след втория вече са сигурни – това е терористичен акт. Целият свят е потресен. Жертвите са хиляди, щетите са невъобразими. От този ден нататък започна активно да се говори за тероризъм. Страх обзе човечеството, защото осъзнахме колко сме уязвими…
Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *