Луната е единственият естествен спътник на Земята и петият по размери в Слънчевата система. Първият космически апарат, кацнал на Луната, е съветският Луна 2 през 1959 година, а първите фотографии на невидимата от Земята страна са направени от Луна 3 през същата година. През 1969 година за първи път човешки крак стъпва на лунната повърхност.

В древногръцката митология Луната е била отъждествявана с богинята Селена. През Средновековието и преди изобретяването на телескопа е било популярно схващането, че Луната е „идеално гладка“ сфера. Това схващане е оборено през 1609 година от Галилео Галилей, който прави една от първите рисунки през телескоп и отбелязва, че тя не е гладка, а има множество кратери.

10. Луната е с по-малка маса от Земята и има по-слабо гравитационно привличане. Затова, ако на Земята тежите 45 кг, на Луната теглото ви ще е 7.5 кг.

9. Без Луната един ден на Земята ще трае само 6-7 часа, защото забавя скоростта на Земята.

10 любопитни факта за Луната

8. Едно от най-сигурните доказателства, че човешки крак е стъпвал на Луната е боклукът, който сме оставили там – смята се, че на повърхността на естествения ни спътник сме изхвърлили над 200 хиляди кг земен боклук, основно остатъци след различни експерименти, космически чадъри, парчета от спътници и др.

7. Гледана от небето, Луната изглежда бяла, но всъщност тя е светло сива на цвят. Това се дължи на отразената от слънцето светлина. Това е и причината много от снимките на повърхността на небесното тяло да изглеждат черно бели, когато всъщност са цветни.

6. На Земята си имаме земетресения, а на Луната – лунотресения. Те могат да достигнат сила от 5.5 по Рихтер и да продължат до 10 минути. Лунотресенията се дължат на размествания на лунната кора, вследствие на метеоритни удари.


5. Ние винаги виждаме една и съща страна на Луната, защото тя се върти по оста си с една и съща скорост, както го прави и около Земята – това действие е известно като синхронно въртене.

4. Първият човек стъпил на Луната е американецът Нийл Армстронг през 1969 година с мисията Алопо 11.

3. Липсата на атмосфера прави сенките на Луната много по-тъмни. Всичко, което не е пряко изложено на пряка слънчева светлина, остава в непрогледната тъмнина. Ако поставите ръката си в сянка, тя ще изчезне напълно.

10 любопитни факта за Луната

2. Още древните установили, че Земята и Луната си влияят. И досега обаче се водят спорове как точно става това. Учените със сигурност са доказали, че фазите на Луната влияят на съня. Според различни изследвания, хората спят най-зле именно по пълнолуние.

1. Една от удивителните загадки на Луната е свързана с факта, че самата тя няма магнитно поле, но донесените на Земята камъни имат магнитни свойства. Смята се, че Луната някога е имала магнитно поле, но по някаква причина то е изчезнало.Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *