Учените казват, че спортът, освен полезен за здравето на тялото, е изключително важен за доброто състояние на мозъка, а в това число и за самоконтрола ни.

Тялото ни е способно да се адаптира към много неща и съответно да се променя до неузнаваемост. Всички сме чували как хора с дадени физически или емоционални, да ги наречем неизправности, успяват да променят състоянието си драстично, след като са започнали да се занимават с някакъв спорт.

По време на физическа активност се отделят хормони, които ни карат да се чувстваме по-добре, да се освобождаваме от стреса, подобряваме кръвообращението си, премахваме излишните мазнини, които задръстват кръвоносните съдове, тренираме сърцето, извайваме фигурата си…

Знаем ли обаче кои са конкретните ползи от всеки спорт? От тичането? За последното можем да ви споделим поне 10 интересни неща. Останете до края на статията, за да видите кои са те.

1. Тичането укрепва сърцето

Тичането укрепва сърцето. То става по-силно и издръжливо. Добре тренираното сърце поддържа здрав и устойчив организъм. Важно е да правим качествено кардио, за да може да стимулираме сърдечно-съдовата система да работи оптимално за нас. Здравото сърце е от критична важност за продължителността и качеството ни на живот.

2. Горим калории

За километър и половина тичане, горим около 100 калории, което не е никак малко. Тичането помага да поддържаме теглото си в здравословни граници, а няма нужда да обясняваме защо е важно то да е в норма.


3. Освобождава стреса

Тичането изисква голяма концентрация и не е сравнимо с това да тренираме вкъщи на някой уред. Определено е добре да сме съсредоточени, докато сме навън и бягаме, освен ако не искаме да се контузим. Някои сравняват този спорт с медитация и споделят, че докато тичат, се фокусират върху дишането си, повтарят си мъдри мисли, утвърждения. Освен това, докато увеличаваме скоростта, усещаме как всичко остава зад нас, включително проблемите ни. И не на последно място – отделяме правилните хормони и магията се случва!

4. Осигурява кръвообращение и насищане с кислород

Тичането увеличава капацитета на мускулите да използват достигналия до тях кислород. Тренираното сърце изпомпва повече кръв за един цикъл, отколкото нетренираното. С увеличаването на кръвния поток респективно се увеличава и количеството кислород. Всички органи и тъкани започват да получават повече кръв, богата на кислород и хранителни вещества.

10 здравословни ползи от тичането

5. Подобрява умствената активност

Увеличеният приток на кислород, за който вече споменахме, помага на централната нервна система да функционира по-активно. Мозъкът работи по-добре, когато се „храни“ правилно. Запомняме по-добре, заучаваме нови неща по-бързо и по-трудно се поддаваме на тревожни мисли и негативизъм.

6. Подобрява имунитета

Тренировките у дома са чудесно средство да не излизаме от ритъм и да се грижим за здравето и външния си вид. И доколкото спортът генерално повлиява добре имунитета ни, то тичането го прави с още по-голяма сила. Защо? Защото освен ползите от самата тренировка, ние си набавяме и витамин D, както и доста по-свеж кислород (доколкото можем да го наречем свеж в големите градове, но със сигурност по-полезен от застоялия въздух у дома).


7. Помага за по-добър сън

Някои проучвания сочат, че тичането може да помогне да заспиваме по-бързо и да подобри качеството на съня. Тренировката обаче трябва да бъде правена поне четири часа преди лягане, за да има този ефект. Сънят е изключително важен за всички процеси в организма и подобряването му ще окаже влияние върху цялостното ни здраве.

8. Регулира кръвното налягане и намалява лошия холестерол

Тичането може да понижи кръвното налягане, което го прави подходящо и за хора, страдащи от хипертония. Лошият холестерол може да намалее, което е огромен плюс за здравословното ни състояние. Нормалното кръвно и холестерол в правилни граници, са чудесна превенция на много заболявания.

9. От полза е за опорно-двигателния апарат

Тичането увеличава силата на мускулите и здравината на костната система. По този начин се смазват ставите и се разтягат сухожилията. Грижим се за мускулите на краката, гърба, пояса. За да постигнем тези ефекти обаче, е изключително важно да носим подходящи обувки. Те не просто трябва да са ни удобни, а е препоръчително да са създадени специално за бягане.

10. Тичането удължава живота

Както вече стана ясно, тичането има множество ползи за здравето ни. Събрани в едно, те неминуемо водят до една генерална полза – по-голяма продължителност на живота. Този прекрасен и много естествен за нашата физиология спорт се грижи за тялото и ума ни еднакво добре. А всички знаем, че здравият дух води до здраво тяло и обратното. Затова – run, run, run!Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *