10 интересни факта за лотоса – цветето на светлината

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Лотосът е сред любимите цветя на боговете. В тантризма е символ на женското начало, а според индуизма във всеки човек стои духът на лотоса. Считанo е за свещено цвете в Китай, Египет, Индия, в източните науки и будизма. Олицетворение е на плодородие, съвършенство и чистота.

Символизира хармонията и любовта и е наричано още „Цветето на светлината“. То изразява връзката между творческата енергия на лунната и слънчевата вода. Това прелестно растение се свързва с успеха, богатството и силата на положителната енергия. Днес ви представяме 10 интересни факта за лотоса – цветето на светлината.

1. Лотосът достига височина от едва 125 см, но се разпростира на цели 3 метра ширина. Цветовете на лотоса могат да бъдат в червени, бели, розови, сини и жълти нюанси и обикновено растат в плитки и мътни води. Според традиционната история, колкото по-кална и мътна е водата, толкова по-красиви са цветовете на лотоса.

2. В египетската митология лотосът се свързва със слънцето, понеже цъфти през деня и се затваря през нощта. Древните египтяни го смятали за източник на живота, красотата и стремежа към един по-добър свят. Легендата разказва, че от лотос се е родил богът на слънцето Ра.

СЛЕДВАЩА СТРАНИЦА


Коментари

1 2 3 4 5
Сподели

Коментари