Вкусна храна. Вино. Изкуство. Красиви жени, футбол, музика.

Вероятно това са част от нещата, с които повечето от нас свързват Италия. Но Италия е много повече, тя е една от най-старите държави в света, наследник на световна империя. И съвсем естествено, средиземноморската държава е първенец по много показатели.

Ние обаче избрахме 10, които ще ви накарат да погледнете на Италия с друго око и да се влюбите в нея, ако това вече не се е случило.


1-во място по шедьоври

10 любопитни факта за Италия

В Италия на един квадратен метър се падат толкова паметници на културата, изкуството, историята, архитектурата, колкото няма в нито една друга държава по света.

2 независими държави

Въпреки че Сан Марино и Ватиканът са разположени в границите на Италия, те са напълно независими от нея държави. И двете са уникални по своему – Сан Марино е най-старата република в Европа, а Ватиканът е единствената страна, която заключва портите си през нощта.

3-хилядолетният Рим

10 любопитни факта за Италия

Вечният град Рим, разбира се не е вечен, но възрастта му е впечатляваща! От цели три хиляди години този величествен град не престава да бъде център на живота в Италия.


4 фонтана с вино

Снимка: HMFS/CC BY 3.0

Италия е най-големият износител на вино в света. В страната се провеждат редица винени фестивали, където може да опитате напълно безплатно от напитката на боговете. Ако все пак нямате време за фестивали, а много искате да опитате от италианския еликсир, не се притеснявайте – в четири града в Италия има изградени чешми за вино. Просто ги посетете и пийте на воля.

5-вековна вилица

10 любопитни факта за Италия

Масовата употреба на вилицата в Италия започва преди 500 години. Иначе приборът за хранене е познат в страната от девет века. За сравнение – в Англия вилицата става популярна чак през 1750 година, а в Русия тя навлиза в широка употреба едва в началото на ХХ век.

600 години строителство

Почти толкова продължава строежът на най-голямата католическа църква в Италия – Миланската катедрала.

7 икономика в света

10 любопитни факта за Италия

Италия не създава впечатление на икономическа супер сила, но това не е така. Страната е седмата в света по развитие на икономика. Тайната се крие в туризма – браншът носи 63% от бюджетните приходи на страната.


80 процента хълмове

Звучи невероятно, но е така. Италия в никакъв случай не е малка страна, но 80% от територията ѝ са хълмове или планини.

9 думи

10 любопитни факта за Италия

Приблизително 9 от 10 думи в италианския език са с латински корени. Италианците са народът, който говори език най-близък до древния латински.

10 часа

Толкова е отнело на над 80 готвачи да опекат най-дългата пица в света – километър и половина. За приготвянето на италианското изкушение са били необходими 1500 кг домати, тон и половина моцарела и внушително количество зехтин. С това постижение Италия си възвърна рекорда за най-дълга пица в света, който преди това се държеше от Испания.
Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *