Италианският кулинарен шедьовър, наречен паста, има над 300 разновидности. Огромна част от тях обаче, за съжаление, не могат да бъдат намерени в родината ни.

Въпреки всичко събрахме в апетитна класация най-популярните видове, които можете да вкусите и закупите у нас.

Не само формата, дължината и дебелината определят вида на пастата, а всеки един от тях предполага и различен вид сос. Ето 10 от най-популярните видове паста.


1. Спагети

Спагетите са най-популярният вид паста и родното им място е Неапол. Сервират се с всевъзможни сосове и са известни в целия свят.

2. Спагетини

Те се смятат за предшественици на спагетите, но са много по-тънки от тях и поради това често се сервират с леки сосове, подправки и люто.

3. Лазаня

Лазанята е един от най-старите видове паста. Представлява сушени плоски и правоъгълни ленти, които се редят в тава, като между всяка лента лазаня се поставя сос или друг вид плънка.


4. Талиатели

Вид паста с форма на плоски ленти с широчина, по-голяма от тази на фетучините. Обикновено е около 8 мм.

5. Равиоли

Представляват правоъгълничета с плънка, като тестото им може да е обогатено с домати, спанак или яйца, при което тестото се оцветява съответно в червено, зелено или оранжево.

6. Тортелини

Произлизат от северна Италия и най-често се поднасят със сос или бульон.

7. Канелони

Представляват навити на рула кори лазаня. Приготвят се, като се пълнят с плънка, редят се в тава и се заливат със сос, който да поемат и след това да омекнат.


8. Фузили

Този вид паста води началото си от Южна Италия, близо до Неапол. Специалната им спираловидна форма се среща в по-къс и дълъг вариант. По-течните сосове са подходящи за този вид паста.

9. Папарделе

Те представляват лентички с широчина около 2 см и поради тази причина в Болоня ги смятат за твърде широки и ги наричат „лагрисиме“. На някои места се наричат също „папареле“.

10. Ригатони

Представляват къси, но големи тръбички, които имат набраздена повърхност. Формата и особеностите на този вид паста предразполагат за по-ароматни и силни на вкус сосове.
Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *