Кафето е вечнозелен храст или дърво, високо до около 8-10 м. Клонките му обикновено са увиснали, а цветовете – бели. Плодът е червен и сочен, с две семена. Расте из горите на Етиопия, но се култивира в тропическите области на цялото земно кълбо.

В началото кафето е било храна. В Северна Африка комбинирали зърната от кафе с животинска мазнина и тази комбинация била мощен източник на енергия. Днес то е една от най-популярните напитки в света – 500 милиарда чаши кафе се сервират всяка година. След петрола, кафето е втората най-продавана суровина на планетата. Ето още 10 любопитни факта за кафето.

1. Най-популярната легенда за откриването на кафето гласи, че овчар в Етиопия видял своите животни да ядат червените плодове на един храст, а после започвали да подскачат и “танцуват”. След като сам опитал въпросните плодове, той почувствал огромен приток на сили.

2. Има различни версии за произхода на думата кафе. Според една от тях кафе произлиза от италианската дума caffé, която идва от турската дума kahve, която пък произлиза от арабското qahwa, съкратено от qahhwat al-bun, което пък значи вино от семе. Друга версия е, че думата кафе произхожда арабската дума qahwa, която идва от наименованието на етиопската област Кафа.

3. Най-скъпото кафе в света се нарича Kopi Luwak. Kopi е индонезийската дума за кафе, а Luwak – местното име на Paradoxurus hermaphroditus (Asian Palm Civet), нощен бозайник, наподобяващ котка, който живее по дърветата и се храни с насекоми, гризачи и плодове. Животинчето изяжда червените плодове на кафето, като семената преминават през храносмилателния му тракт и се изхвърлят навън с изпражненията. След това семената се измиват и се изпичат леко, за да се избегне разрушаването на ароматните вещества, които се получават при процеса.

4. Най-популярните сортове кафе са арабика и робуста. Арабика е по-цененият сорт кафе, с по-силен аромат, по-балансирана киселинност и по-ниско съдържание на кофеин. Робуста е по-горчива, по-евтина, с по-голямо съдържание на кофеин.

5. В тъмно изпеченото кафе има по-малко кофеин, отколкото в средно изпеченото. Това е така, защото, колкото повече се пече кафето, толкова повече кофеин се разрушава.

6. Когато започнат да изстиват след печенето, семената на кафето отделят около 700 ароматни химически молекули.

7. Дългото кафе съдържа повече кофеин от късото, ако сортът кафе и начинът на приготвяне са едни и същи. Това е така, защото кофеинът е водно разтворимо съединение – колкото повече кафето е в контакт с водата, толкова повече кофеин се екстрахира.

8. Ободряващото действие на кафето намалява при смесването му с мляко. Белтъчините на млякото се свързват с кофеина и по този начин забавят и намаляват усвояването му.

9. Кафето съдържа повече антиоксиданти от зеления чай. Зелените семена на кафето съдържат около 1000 антиоксиданти, а печените – около 300 повече. Печенето води до образуването на някои нови вещества, някои от които са уникални за кафето.

10. Кафето е било забранявано 3 пъти на 3 различни места – веднъж в Мека през 16 век за 30 години, втори път в Англия по времето на Чарлз II и трети път в Германия през 1677 г.Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *