Като център на католицизма, не е изненада, че в Италия се намират голяма част от най-красивите църкви в света.

Конструирани от някои от най-великите архитекти в историята, с допълнение от световно известни скулптури и фрески, катедралите в Италия са част от религиозните и културни традиции на страната, които всеки уважаващ себе си пътешественик трябва да види с очите си.

От Conde Nast Traveller са подбрали 10-те най-красиви италиански катедрали, включващи както забележителните базилики „Свети Петър“ и миланското „Дуомо“, така и по-малко известните църкви в Сицилия и Умбрия. Ето ги и тях…


1. Миланската катедрала

Миланската катедрала или „Дуомо“ се издига на централния площад Пиаца дел Дуомо. Посветена е на Рождество Богородично и е седалище на архиепископа на Милано. Строителството ѝ отнема почти шест века, като е втората по големина катедрала в Италия след базиликата „Свети Петър“ в Рим. „Дуомо ди Милано“ се счита за една от най-високите катедрали в света, като максималната ѝ височина достига внушителните 108,50 метра. Освен с внушителни размери, Миланската катедрала впечатлява и с извънредно сложната си архитектура.

Катедралата е изградена от бял мрамор и съдържа елементи от различните стилове, които са били на мода в течение на няколкото столетия, през които е била строена – от готиката през барока и неокласиката до неоготиката. Общата ѝ площ е 11 700 кв. м. и има 3400 статуи. На върха на най-високата стрела през 1774 г. е поставена позлатена статуя на Мадоната (la Madonnina dorata). От покрива на катедралата, до който туристите могат да стигнат по стълбите или с асансьор, се открива гледка към целия град.

2. Катедралата „Сан Марко“

Базиликата „Сан Марко“ е катедралната църква на Венеция, най-известната църква в града и един от най-известните примери на византийска архитектура. Тя е разположена на площад Сан Марко в района (сестиере) Сан Марко, в близост до и свързана с Двореца на дожите. Базиликата е осветена на 8 октомври 1094 г., същата година, в която се вярва, че мощите на Св. Марко са преоткрити в една колона от Витале Фалиеро, дож по онова време. Строежът е завършен през 1617 г. Базиликата е дълга 76.50 м и висока 43 м.

Първоначално тя е „параклисът“ на венецианските управители, а не градска катедрала. От 1807 г. е седалище на патриарха на Венеция, архиепископ на римокатолическата епархия на Венеция. За пищната си архитектура, позлатени византийски мозайки и статута ѝ като символ на венецианското богатство и могъщество, от 11 век насетне сградата е известна като Chiesa d’Oro (Златна църква).


3. Базилика „Свети Франциск“

Базиликата „Свети Франциск“ в Асизи е популярна с това, че там е погребан Свети Франциск от Асизи, превърнал се в легенда и патрон не само на града, но и на цяла Италия. Като поклоннически център на католиците една от основните архитектурни забележителности в града е Базиликата, която е посветена на светеца, основател на Францисканския орден и е включена в списъка на ЮНЕСКО за световно наследство.

Строителството на сградата започва през 1228 година на склона на хълм, северозападно от града. Тя включва две основни части (Горна и Долна църква) и крипта, в която се намират останките на светеца. Заедно с разположения в съседство манастир, базиликата е внушителна забележителност, издигаща се над околната местност. През 1997 г. базиликата бе почти напълно срината от двете опустошителни земетресения в града, но след това възстановена.

4. Катедралата на Орвието

Катедралата на Орвието, известна и като катедрала „Санта Мария Асунта“, е католическа малка базилика – катедрала в гр. Орвието, регион Умбрия, провинция Терни, Италия. Разположена е в южната част на града, на просторния катедрален площад (Piazza del Duomo). Проектът е дело на Арнолфо ди Камбио, архитект и скулптор от Флоренция. Строителството е възложено на монаха Фра Бевиняте от Перуджа. През 1310 г. главен архитект става Лоренцо Майтани от Сиена, който построява пред катедралата разкошна главна фасада в готически стил, украсена с мозаечни композиции и готически скулптури. След смъртта му над завършването на сградата работят прославени италиански майстори като Андреа Пизано, Андреа Орканя, Микеле Санмикели, Антонио да Сангало Младши и др. Строителството приключва през 1532 г.


5. Сиенската катедрала

Сиенската катедрала (ит. Duomo di Siena) е построена в чест на Възнесението на Дева Мария (Cattedrale di Santa Maria Assunta). Тя е проектирана и построена в периода от 1215 година до 1263 година на мястото на по-ранна сграда. Катедралата има формата на латински кръст, с леко изпъкнал трансепт; катедралата има купол и камбанария. Куполът се намира на осмоъгълна основа с колони. Куполният връх е добавен от Джовани Лоренцо Бернини. Нефът е отделен от две крила полукръгли арки.

Отвън и отвътре църквата е украсена с бял и зеленикаво-черен мрамор с добавянето на червен мрамор на фасадата. Черно и бялото са хералдическите цветове на Сиена, произходът им е свързан с белия и черния коне с които са влезли основателите на града – Сений и Аский. В интериора на катедралата, забележителни с изключителната си художествена изразителност са подовата мозайка, пищно декорирания амвон – работа на Николо Пизано и статуята на Йоан Кръстител, изваяна от Донатело.

6. „Санта Мария Дел Фиоре“

Катедралата „Санта Мария дел Фиоре“ (на италиански: Cattedrale di Santa Maria del Fiore) е най-голямата църква във Флоренция, Италия. В превод името ѝ означава „Света Дева Мария със цветето“. Катедралата се отличава със своя купол, проектиран от Филипо Брунелески. Екстериорът, гледащ към многоцветните мраморни панели в зелено и розово, е очертан в бяло.

Базиликата е построена върху основите на по-старата катедрала „Санта Репарата“ Била е вдъхновена от новите катедрали в Пиза и Сиена. Първият камък в основите на зданието е заложен от кардинал Пиетро Валериано Дурагуера на 9 септември 1296 г. Построена около шест века под ръководството на най-малко шест архитекти. Катедралата е осветена от папа Евгений IV на 25-ти март 1436 г. (от първия ден на годината според Флорентинския календар), но фасадата остава недовършена. Днешната фасада на катедралата е строена през 19 век и е завършена през 1887 г.


7. Базиликата „Св. Петър“

Базиликата „Свети Петър“ е католическа църква във Ватикана, Рим. Проектирана от Донато Браманте, Микеланджело Буонароти, Карло Мадерно и Джовани Лоренцо Бернини, „Свети Петър“ е най-известният паметник на ренесансовата архитектура. Въпреки че не е главна църква на Римокатолическата църква, нито катедрала на епископа на Рим, „Свети Петър“е едно от основните свещени места на католицизма.

Според католическата традиция, в църквата е погребан Свети Петър, един от дванадесетте апостоли на Исус Христос, смятан от католиците за пръв епископ на Рим и пръв в списъка на римските папи. Смята се, че гробът на свети Петър е разположен точно под олтара. По тази причина много римски папи още от раннохристиянската епоха също са погребани в базиликата „Свети Петър“. Християнска църква на същото място съществува от 4 век, а строителството на съвременната сграда започва на 18 април 1506 година и е завършено на 18 ноември 1626 година.

Църквата е с дължина 220 м, широка е 110 м и е висока 113 м. Има площ от 15 160 m² и място за 20 000 души. Строена е около 120 години. В църквата се намират 800 колони и 390 грамадни статуи и 45 олтара. Доскоро тя беше най-голямата катедрала в света.

8. Базилика „Сант Антонио“

Базиликата „Сант Антонио“ е католически храм в италианския град Падуа. Той е най-важният религиозен и художествен център в града. Базиликата носи името на чудотвореца Свети Антоний Падуански, чийто мощи се съхраняват в нея. Тя е и едно от най-посещаваните в света Свети места.

Църквата е построена между 1232 г. и средата на 14 век в романско-готически стил. През 19 век е реставрирана и са отстранени бароковите елементи.


9. Катедрала „Св. Андрей в Амалфи“

Катедралата „Св. Андрей в Амалфи“ е построена през ІХ в., но е преправена в Сицило-ломбардо-нормандски стил през началото ХІІІ в. През 1890 г. фасадата е декорирана с модерна мозайка. Всички промени обаче са пощадили най-красивото и прочутото в нея – бронзовата византийска врата от ХІ в. при главният вход. Вътре в Катедралата Св. Андрей се намира и гробницата с мощите на Св. Андрей донесени тук през ХІІІ в.

10. Катедрала „Сант’ Агата“

Катедралата „Сант’ Агата“ се намира в историческия център на Катания, Сицилия. Тя е римокатолическа катедрала, посветена на Света Агата – християнска светица, мъченица и покровителка на града. Тук се намира седалището на епископите в Катания. Сградата е била разрушавана и възстановявана няколко пъти, поради земетресенията и изригванията на вулкана Етна, който се намира в близост до града.

Първоначалната постройка датира от 1078 г. и е била построена върху древни римски бани. След катастрофалното земетресение от 1693 г. от катедралата останали само руини. Възстановена е отново, този път изцяло в бароков стил. Бароковата фасада е дело на Джовани Батиста Вакарини и съдържа три нива коринтски колони от гранит, най-вероятно взети от Римския театър в града. В екстериора на катедралата могат да се видят мраморни статуи на Света Агата, картини от нейния живот и мъченичество, папски гербове и символи на християнството. Забележителна е камбанарията на сградата, както и параклисът. Катедралата е една от основните забележителности в Катания, истински шедьовър на бароковото изкуство.
Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.