Научното име на момината сълза е „Majalis“, а това в превод означава „Принадлежност към май“. На френски цветето се казва „Muguet“, а древното латинско наименование на момината сълза е Lilium convalium, което значи „лилия на долините“.

Тя всъщност наистина е роднина на лилиите и често цъфти в умерено влажни долини през май и юни. Днес ви представяме 10 любопитни факта за момината сълза – символ на родените през май.

1. Лечебни свойства

Цветчетата и листата на момината сълза могат да се използват с лечебна цел. Най-често направените препарати са в съчетание с валериан и други билки и се лекуват сърдечни болести. Цветето е отровно и по тази причина самолечението е опасно.

10 любопитни факта за момината сълза - символ на родените през май

2. Майско бижу

Момината сълза достига до 30 см височина, с многобройни тънки корени, а стъблото в долната си част е покрито с розови люспи. Белите цветчета са дребни, с формата на камбанка и обикновено са около 20 на брой. Тя цъфти през май, а красивите червени плодчета се появяват през септември.

3. Символ на чистота и щастие

Момината сълза е много древно цвете и през годините е символ на щастието, скромността, женската чистота и сладост. Във Франция е прието още от дните на Шарл IX да се подаряват на дамите малки букетчета от това цвете, които символизират тяхната скромност и нежност.

Една християнска легенда разказва, че тя е сътворена от сълзите на Богородица, плачеща пред разпънатия на кръста Христос. В този аспект цветето е символ на надеждата и вярата.

10 любопитни факта за момината сълза - символ на родените през май

4. Национално цвете на Финландия

Любимото цвете на кралица Виктория е било момината сълза. През 1982 година това прекрасно растение е обявено за националното цвете на Финландия и цъфти свободно по широките поляни и горите там.


5. Предвестница на пролетта

При древните германски племена момината сълза е символ на изгряващото слънце и се счита за предвестница на пролетта.

10 любопитни факта за момината сълза - символ на родените през май

6. Аромат

Уханието ѝ трудно може да се опише с думи, но няма как да бъде сгрешено с друго. Този аромат се превръща в най-големия символ на женствеността, а парфюмите в които се съдържа са изключително съблазнителни и привличащи.

7. Ден на момината сълза

Французите имат много празници като Ден на Жана Д’Арк, Ден на труда, началото на месеца на Дева Мария, Карнавал на охлюва, а всички те са свързани с това цвете, което по традиция се подарява на всички. В чест на това снежнобяло цвете се празнува и Денят на момината сълза.

10 любопитни факта за момината сълза - символ на родените през май

8. Руска легенда

Руската легенда разказва, че момината сълза е израснала от сълзите на княгиня Волхова, която била влюбена в храбър момък. Когато го поглежда тя побягва и скрита на една поляна под лунната светлина ронила сълзи по любимия си, а те в миг се превърнали в красиви бели цветчета. Те се превръщат в символ на любовта, красотата и чистото моминско сърце.

9. „Златна вода“

В Англия наричат водата от момина сълза „златна вода“, заради лечебните свойства, които притежава. Легендата там разказва за битката между Леонард и Дракона. Три дни и три нощи момъка се бие с Дракона, а на четвъртия побеждава.

Леонард символизира християнството, а Дракона езичеството. Хората вярват, че на местата, където е покапала свещената кръв на Леонард се появяват момини сълзи, а камбанките им още звънят в знак на победата.

10 любопитни факта за момината сълза - символ на родените през май

10. Легендата в Германия

Немската легенда разказва за бяла дева, държаща в скута си букетче от момини сълзи. Хората вярват, че ако я срещнат в лунна нощ, тя със сигурност ще им покаже точното място на заровено съкровище.Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *