Преди години бабите ни са вярвали в какви ли не неща, свързани с Възкресение Христово. Много от тях вече са останали в историята, но други продължаваме да спазваме и днес. Учените са категорични, че православният Великден е заместил по-стар езически обичай, оставил своите следи в цялата обредност.

В книгата си „Празниците на българите с легенди и предания“ етнологът Николай Ников цитира старинна легенда за появата на празника. Тя разказва за далечно време, в което Бог ходел сред хората, помагал им и ги лекувал.

Тогава имало едно царство, владение на зъл магьосник. Той бил заключил водата и слънцето в дълбока пещера с девет катинара. Хората се трудели от сутрин до вечер, но без вода и слънце нищо не се раждало. Тревата изсъхнала, животните и птичките изчезнали.


Някъде в планината живеел един млад мъж с двете си дечица – момче и момиче. Отишъл той един ден в гората да търси коренчета за храна. Там издялал дървено яйце, боядисал го с червена пръст и решил да го даде на децата да си играят. Прибрал се той и сложил яйцето до главичките на спящите малчугани, за да го видят на сутринта.

През нощта насън му се явил белобрад старец и го предупредил, че злият магьосник ще дойде в дома му, за да вземе децата. Казал му да не се бои, а да вземе в ръка червеното яйце. После изчезнал. Този старец бил Дядо Великден.

На другия ден, в каляска, теглена от змей, пристигнал магьосникът. Втурнал се в къщата, но бащата изпълнил каквото му било казано – взел яйцето и го вдигнал високо над главата си. В този миг силна светлина огряла земята, от нея магьосникът ослепял и загубил силата си.

Хората разбили катинарите, освободили слънцето и водата. Дърветата се раззеленили, птиците и животните се завърнали, всичко живо възкръснало за нов живот. Оттогава хората празнуват деня на Дядо Великден и боядисват червени яйца.

10 народни поверия за Великден

Навръх Възкресение Христово ви представяме някои от най-важните неща, които според родните традиции трябва да спазваме на този ден. Ето 10 народни поверия за Великден.

1. Всички знаем, че първото яйце, което боядисваме, трябва да е червено. С него се рисува кръстче по челото на всички членове от семейството, като се започва от най-малкото дете. След това се поставя пред иконата в дома и престоява там до следващия Великден.

2. Има и поверие, според което по едно червено яйце се дава на всеки гост, който е пристигал у дома за Великден. Така богатството няма да ходи в други къщи.

3. В някои части на България се вярва, че черупките от яйцата имат магическа сила. Използвали са се при баене против уроки, а също така за лечение на различни болести.

4. Предците ни считали, че жени, които дълго време не успявали да забременеят, трябва да преспят една нощ с червено яйце в пазвата. Така догодина ще се радват на своя рожба.

5. Повечето от нас смятат, че Великден е три дни, но всъщност са седем – известни като Светлата седмица.

10 народни поверия за Великден

6. Цели четиридесет дни след Великден православните християни се поздравяват помежду си с поздрава „Христос воскресе!“ и отговора „Воистина воскресе!“.

7. Дете, родено през Страстната седмица или на самия Великден, ще се радва на крепко здраве и голям късмет.

8. Според поверието, ако на Великден някой – стар приятел или дори човек, когото не обичате, ви помоли за услуга или ви поиска прошка, трябва да помогнете и да бъдете добри християни.

9. Ако искаме успех и късмет през цялата година, то в този ден трябва да облечем нови дрехи.

10. Наберете си букет от здравец на Великден, защото той ще ви носи здраве и дълголетие. Вярва се, че именно на този ден растението притежава магически сили и лекува всякакви болести.Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.