Е, в края на краищата, светът не е свършил. Но са ни известни редица цивилизации, култури и езици – заличени, изгубени, мъртви. Този наш опит или религиозната концепция за крайните събития на историята, а може би самата ни обсесия да упражним контрол върху нещата, които поначало не зависят от нас, формулират постоянно въпроса за края на света.

Проявяваме забележително упорство в опитите си да предскажем кога точно ще настъпи свършекът на човечеството. Такова постоянство би могло, едва ли не, да се тълкува като нетърпеливо очакване. Както, когато чакахме идването на Дядо Коледа/ Мраз, например, помните ли?

Не дойде краят на света, когато за първи път някой ни каза, че Добрият старец не съществува. Но беше краят на света такъв, какъвто го познавахме до момента. Затова авторът не се ангажира да определи следващите предсказания точно като „несбъднати“. Просто светът непрекъснато свършва, защото се променя. Или се изменят нашите възприятия за истина и факт.

Днес, няколкостотин години след „И все пак тя се върти“, все повече хора отново смятат, че Слънцето се върти около Земята, а не обратно. След още няколкостотин години въобще не е ясно как ще стои въпросът и кое ще бъде обратно. И така до края на света.

Месец май е силно застъпен в календара от предсказания за Апокалипсиса. Ако може да се избира, за предпочитане е сблъсъкът на Земята с огромно небесно тяло да те завари под клоните на цъфнал люляк през май, отколкото, докато заобикаляш кална локва през октомври.

10 дати през май в календара на Апокалипсиса

Може би контрастът между възраждащата се природа и края на света не е толкова ярък. От една страна – раждането на нещо ново обикновено предполага края на предишното. От друга – в последните месеци ни беше дадено да забележим възхода на природата по време на застоя на хората. Така де, вижте кога през май трябваше да свърши света.

1. 27 май 1528 г.

В един момент от живота си немският анабаптист Ханс Хут ограничава активната си мисионерска дейност. Причината е, че решава да се фокусира върху подготовката си за идването на Царството Божие, именно на тази дата. Хут имал амбицията да стане един от 144 000 избрани да бъдат спасени от Апокалипсиса. Всъщност краят на Ханс Хут настъпва още през 1527 г. в затвор, където е жестоко измъчван. Той загива, забележете, при пожар. Дали пък наистина не е бил спасен?

2. 19 май 1780 г.

Това е бил черен ден в Нова Англия. Буквално – в този ден небето потъмняло. По това време това било изключително необичайно. Хората възприели явлението като началото на края на света. Вероятно този феномен е резултат от гъста мъгла или дим от горски пожар. Краят на света не настъпил. Вероятно затова днес тъмното небе, не само не го възприемаме като феномен над градовете, но просто го игнорираме.

3. 19 май 1910 г.

По това време горе-долу станало ясно, че опашките на кометите съдържат цианид. Паралелно с това в този момент се очаквало преминаването Халеевата комета. Въпреки че научният свят увещавал, че няма опасност, мирският, подкрепен от вестниците, очаквал края на света.

4. 2 май 1994 г.

Нийл Чейс предсказва, че на тази дата Ню Йорк ще бъде унищожен от ядрена бомба, а 40 дни по-късно ще започне Армагедон. Той става лидер на бахаите през същата година, което с положителност е променило личния му свят.

5. 5 май 2000 г.

Това е една от датите през 2000 година, когато светът трябваше да свърши. В случая американска религиозна група, ръководена от Дуайт Йорк вярвала, че планетите ще се разбият в Слънцето на този ден.


6. 27 май 2003 г.

Нанси Лидър е човек, който получава съобщения от извънземни. В тях става ясно, че рано или късно Земята ще претърпи сблъсък с голям планетарен обект. В резултат на това, забележете, земните полюси ще се разменят. Между другото, през настоящия май класическите учени заявяват, че се наблюдава отслабване в магнитното поле на Земята, което според тях предшества смяната на полюсите. За последен път това явление се е случило преди около 700 000 години. Може би е време?

7. Май, 2008 г.

Последователи на Петър Кузнецов, който въздига в култ Съдния ден, влизат в пещера през ноември 2007. Това се случва в Русия. Те очакват Апокалипсиса през пролетта на 2008, според предсказанията на Кузнецов. Интересното е, че самият той не участва в укриването.

8. 21 май 2011 г.

Харолд Къмпинг е въвеждал много дати в календара на Апокалипсиса. В случая е предрекъл опустошителни земетресения, в следствие на които Бог ще вземе 3% от световното население. А окончателният край на света ще настъпи 5 месеца по-късно, през октомври.

9. 25 май 2015 г.

Ерик Жулиен предсказва, че комета ще падне в Атлантическия океан – с 95% сигурност. Ще предизвика вълна цунами с височина 200 метра и ще активира подводни вулкани.

10. 16 май 2016 г.

1 200 000 души щяха да умрат, ако се беше сбъднало предсказанието на пастор Рикардо Салазар. На него е било дадено да знае, че леден астероид, с диаметър 9 км, пътуващ с 30 000 км в час, ще се удари в Земята.Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *