Живеем във времена, в които да имаш собствено просторно място за живеене, е скъпо удоволствие. Друг проблем е, че съвременният човек разполага с изключително много (безполезни) вещи. За жалост консуматорското ни мислене затрупва не само домовете, но и умовете ни, само че това е съвсем друга тема за размисъл.

Да се върнем към главната ни тематика – оптимизиране на пространството. Трябва ни стратегия как да правим така, че да събираме всичко, без къщичките ни подозрително да приличат на студентски бърлоги.

В следващите редове, ви представям един план за действие, разбира се в 10 точки, който е плод на личен опит и, разбира се, известна доза четене. Нека видим какво имам да ви предложа.


1. Използвайте кутии за съхранение

Да кажем, че имате широко бюро, под което няма нищо друго, освен тялото на вашия компютър и предостатъчно място за краката ви. Можете да използвате оставащото свободно пространство, като сложите подходяща кутия за съхранение. Има такива във всякакви размери, дизайни и цветове, така че няма да ви е трудно да си изберете. В този импровизиран шкаф, можете да държите част от зарядните си устройства, USB кабели, външната памет… или канцеларските материали – кламери, тефтери, папки. А може и да приберете документите си или старите лекции.

Ето ви и друг пример за използване на кутии за съхранение – рафтовете в гардероба и онова широко пространство, в което закачате дрехите. За рафтовете е ясно – можете да използвате класьори и кутии за сортиране на бельото, домашните дрехи и така нататък. По-интересно е какво можете да направите с широката му част без рафтове. Там, можете да подредите в кутии за съхранение на обувки всичките си чифтове, така че да спестите много място и да виждате ясно с какво разполагате. Вариантите са много, но тези два са доста практични.

10 начина да оптимизираме пространството у дома

2. Използвайте стената

Хрумвало ли ви е, че можете да използвате стената в кухнята, за да освободите пространство в някой шкаф? Просто трябва да инсталирате закачалки по стените (продават се чудесни такива без пробиване и достатъчно устойчиви) и слагате черпаците, ръкохватките, щипките. Можете да поставите дори тиган, дъска за рязане и ренде. Освен това, можете да използвате този трик, за да декорирате и така да постигнете два ефекта едновременно – спестяване на пространство и красив интериор.


3. Използвайте разтегателен диван вместо спалня

Сигурна съм, при тези думи, в съзнанието ви веднага изплуват лоши спомени от преспиване върху криви и неудобни дивани с пружина. Е, пазарът вече изобилства от такива, които разполагат със съвсем друг механизъм, който ги превръща в удобни спални, без да създава и грам затруднение при разпъването. Просто диванът ви увеличава размера си значително, без да променя мекотата си. Този метод за оптимизиране е особено подходящ при едностайните и двустайни апартаменти. И не, че не сте се сетили сами за подобна идея – важен е обаче видът на мебелите. Търсете такива с модерен механизъм и ще се изненадате колко може да е удобно.

4. Превърнете бюрото си в маса за хранене… или масата в бюро

Този tip е сред любимите ми. Ако нямате място за бюро и за маса, съчетайте ги в едно. Най-лесно можете да го направите като поръчате на фирма да изработи за вас правоъгълна или квадратна конструкция с размерите на бюро, която да може да се разгъва като маса. Или просто изберете готова такава, стига размерите да ви устройват. В първия случай обаче, е вероятно да можете да го направите най-оптимизирано. Спирайки се на поръчковия вариант, бихте могли да добавите и второ ниво отдолу, на което да поставяте разни неща, за да са ви под ръка. А може би вие сте майстор и сте способни на такива чудеса?

5. Изберете спалня с пространство под нея

Да се спрете на рамка с шкафове или свободно пространство под механизъм за повдигане, са две много полезни решения. Там можете да държите чаршафи, одеяла, документи, инструменти, кутии с обувки и сувенири, коледната елха.. списъкът е безкраен, а ползите и предимствата са безброй. Нещо наглед елементарно като това, може да ви убегне в хода на ремонтиране на новото ви жилище и да се окаже, че губите едно немалко пространство от невнимание.

6. Сложете рафтове по стените

Рафтовете по стените ви, могат да имат много приложения. Можете да редите книги, украшения, цветя и дори да ги използвате вместо катерушка за котките. Впрочем катерушките за котки често са обемни и скъпи, така че това последно приложение е много голяма хитрина. Възможен вариант е и да си сложите двурафтова библиотека, пряко граничеща с тавана на някоя стена, като просто ще трябва да използвате стълба, за да достигате книгите. Като се има предвид, че е съвсем възможно да сте прочели повечето екземпляри, едва ли ще ви се налага да се качвате често. С голяма степен на сигурност обаче, ще спестите много пространство, а и ще изглежда доста оригинално.


7. Направете гардеробите/шкафовете високи до тавана

Тази точка се отнася най-вече до хората, които правят обзавеждането си по поръчка. Високите гардероби и шкафове на пръв поглед може да ви изглеждат неудобни, защото трябва да използвате средство да стигате до най-горните им части, но всъщност са чудесен начин за съхранение на вещи, без да трябва те да стоят отгоре им и да изглежда разхвърляно. Така или иначе, за какво ви е това пространство над гардероба? За да наредите отгоре куфари, които да трябва редовно да бършете от прах? Ако имате възможност, направете тази инвестиция – така домът ви ще изглежда по-подреден, а вещите ви ще имат свое пространство без да ви пречат.

8. Превърнете малката тоалетна в мини баня

За целта ви трябват две неща – достатъчно високо прагче при вратата, за да не изливате вода в коридора и подвижен душ, свързан към мини мивка (под която може да сложите и малко шкафче). Разбира се, това няма да е най-удобната баня на света, но ще е чудесно решение, когато сте много хора, в летния сезон или когато имате гости.

9. Сложете котешката тоалетна в шкаф

Продават се шкафове, в които да стоят котешките тоалетни така, че да не се разхвърля съдържимото от тях по пода. Освен това, този трик ви спестява място в банята, защото можете да поставите тоалетната в коридора до шкафа за обувки, без да има неприятна миризма или замърсяване. Ако този вариант не ви допада, можете да си закупите закрита тоалетна с вратичка и специална стелка, за да не се разпилява „материал“. Котешката тоалетна, поставена в банята, понякога създава доста мръсотия и грижи с канализацията, така че се замислете над тези варианти.

10 начина да оптимизираме пространството у дома

10. Използвайте шкаф или етажерка в банята

Нямате килер или второ мокро помещение, където да държите препарати? Банята ви обаче не е малка и в нея има достатъчно празно пространство, за да вместите още нещо? Това нещо следва да е шкаф за баня (или етажерка), който вече е доста разпространен в големите (а и не само) вериги магазини. Висок и тесен шкаф е много добра опция, тъй като не заема място, но височината му позволява да се поместят повече вещи.

Понякога не осъзнаваме колко много място можем да спестим, ако просто променим подредбата, добавим нещо, премахнем друго, променим трето… Това е цяла наука и си струва да се поинтересуваме преди да обзаведем жилището си или когато започнем да се чувстваме твърде притиснати към стените на вече съществуващото такова. Запретвайте ръкави и вадете кутиите!
Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *