Всяка година милиони хора умират от болести, свързани с употребата на цигари. Плашещата статистика обаче рядко е достатъчен стимул за отказване от вредното пушене. Всеки пушач се замисля от време на време за това да скъса с цигарите, но за да стигнем до действие понякога е нужна по-силна мотивация.

Като един бивш страстен пушач мога смело да ви заявя, че отказването от цигарите не е невъзможно. Преди слушах с интерес историите на хора, които поради различни причини са захвърлили цигарите и тайно им се възхищавах. За да се стигне до действие понякога е нужно силно желание и подсещане за вредите, които ни носи това безсмислено занимание.

Ето защо днес ви предлагаме няколко причини, които биха ви помогнали да се откажете от пушенето завинаги.

1. Вредата за околните

Ако не намирате достатъчно силен стимул за самите себе си, то помислете за близките си. Пасивното пушене може да бъде изключително опасно за околните, особено за децата. Те ще бъдат по-слаби и болнави с родители пушачи.

2. Лошата миризма

Косата, устата, дрехите и домът ви са пропити с миризмата на цигари. Може и да не усещате лошата миризма, но бъдете сигурни, че в очите на околните вие сте един голям ходещ пепелник.

10 причини да откажем пушенето завинаги

3. Излиза скъпо

Само ако се замислите колко пари месечно отиват за цигари и какво бихте си купили с тези пари – може да спестите за почивка, нови дрехи или подаръци за близките си. Това си е достатъчно силен стимул да ги откажете завинаги.

4. Риска от рак

Най-скъпата цена, която плаща пушачът е със здравето си. Ракът на белите дробове засяга най-често страстните пушачите. Дробовете не са единствените, които са застрашени от рак – устната кухина, панкреасът, стомахът и бъбреците са сред органите, които са уязвими. Също така е установена връзка между тютюневия дим и рака на маточната шийка и млечната жлеза.

5. По-бели зъби

Никотинът е безмилостен към зъбите, а жълтите и кафяви петна, които се появяват по тях не могат да се премахнат с четка и паста за зъби. Ако искаме хубава и бяла усмивка ще трябва да забравим за цигарите.


6. Бръчките

Когато сме млади рядко се замисляме за последиците, които цигарите ще нанесат на кожата ни. Дългогодишното пушене състарява кожата и води до повече и по-дълбоки бръчки. Добре е да се замислим преди да видим кожата си суха и отпусната – грозният резултат, до който ще ни отведе пушенето.

7. Енергичността

Представете си сутрините без неприятната кашлица, а вместо нея прилив на енергия и желание за активност и спортуване. Спирането на цигарите наистина може да ни провокира да се наслаждаваме на по-добро настроение и повишен тонус.

8. Пушенето и секса

Пушенето оказва отрицателен ефект за репродуктивните способности както на мъжете, така и на жените. Жените пушачки забременяват по-трудно, освен това съществува риск за живота и здравето на плода. Мъжете пушачи пък увреждат сперматозоидите си и също влошават оплодителната си способност.

10 причини да откажем пушенето завинаги

9. Отблъсква околните

Пушенето е сред вредните навици, които бързо могат да отблъснат представителите на срещуположния пол. Проведено изследване доказва, че по-голямата част от мъжете, сред които и пушачи биха искали да имат до себе си непушачка.

10. Преждевременната смъртност

Пушенето влошава качеството на живот и води до по-ранна смърт. Мъжете, които никога не са пушили живеят средно с 10 години повече от пушачите, които са на същата възраст. Да не забравяме и последиците от пасивното пушене. Учените са доказали, че съпругите на пушачите живеят с четири години по-малко.Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *