Ситуацията ни е много позната: казваме, че ще изядем само едно парче пица, или блокче шоколад, или само малко сирене, но, преди да се усетим, сме погълнали цяла пица, огромен шоколад или голямо парче сирене. Проучванията доказват, че определени храни наистина са по-пристрастяващи от други. И никак не е изненадващо, че повечето от тях са с богато съдържание на мазнини или захар (или и двете).
Учени от Университета в Колорадо са провели изследване, което доказва, че силно обработените храни са по-пристрастяващи. Те дори отиват малко по-далеч и твърдят, че този тип храни притежават някои от характеристиките на дрогата – консумират се в големи дози и се усвояват бързо, съобщава британският вестник Independent. Това са храните, към които хората казват, че са пристрастени.
В изследването били проучени 35 храни. Сиренето е единствената непреработена храна в списъка, следвано от бекона, който обаче е извън челната десетка. На другия край на класацията, при най-малко пристрастяващите храни, като кафяв ориз и сьомга, наблюдаваме липса на рафинирана захар и добавени мазнини. Всъщност най-непристрастяващата храна се оказва краставицата.
Доктор Никол Авена, един от авторите на проучването и асистент-професор по фармакология, казва:
„Това е първа стъпка към разпознаването на определени храни и свойства на храните, които могат да отключат пристрастяване. Това изследване може да промени подхода при лечение на затлъстяването. Може да се окаже, че не е толкова просто да се спрат определени храни и към тях трябва да се подхожда с методи, подобни на тези за отказване от цигари, алкохол и наркотици.“
Ето 10-те храни, към които се пристрастяваме най-лесно:
1. Пица
2. Шоколад
3. Чипс
4. Бисквити
5. Сладолед
6. Пържени картофи
7. Чийзбургер
8. Газирани напитки
9. Торта
10. Сирене
Икономист по образование и журналист по призвание. Фен на мощните мотори и бързите коли. Работил е в някои от най-големите електронни медии у нас. Слуша рок и не крие, че сред любимите му банди са The Struts, Sonic Youth и Soundgarden.