Едно от най-вдъхновяващите и зареждащи кътчета в България несъмнено е Деветашката пещера. Тя е дълга близо 2,5 километра, а височината и достига до 60 м. Намира се близо до Ловеч, край село Деветаки. До нея се стига по дълга близо километър пътека. Местното и название е Окната заради седемте отвора на тавана на пещерата. Състои се от светла входна част, която впоследствие се разделя на два ръкава.

В нея има 10 естествено образувани езера, някои от които могат да бъдат преминати само с лодка. Пещерата е открита през 1921 г., а през 1996 г. е обявена за природна забележителност. Ако не сте ходили в Деветашката пещера, непременно го направете при първа възможност. Ще останете приятно очаровани.

И това е само една от впечатляващите тайни на България. В световен мащаб пък съществуват още много пещери, които искрено ще ви изумят. Често, гледайки ги на снимка, хората се питат: „това на Земята ли е?“ или „това декор от sci-fi филм ли е?“. Да, наистина тези пещери изглеждат невероятно, а ние подбрахме 10-те най-вдъхновяващи от тях.


1. Мраморните пещери в Патагония

10-те най-вдъхновяващи пещери в света

Мраморните пещери в Патагония, Чили, представляват 6000 годишна скулптура, изсечена от вълните на езеро Хенерал Карера, което се простира между чилийско-аржентинската граница. Сложните пещери са част от мраморен полуостров, а мястото е известно още като “Мраморната катедрала“. През хилядолетията водата не само е изваяла страхотни симетрии, но в зависимост от сезона и нивото каменният лабиринт променя цвета си, което прави пещерата изумително красива.

2. Пещерата Прая Након

10-те най-вдъхновяващи пещери в света

Пещерата Прая Након се намира в Националния парк Као Сам Рой Йот на 300 км южно от Банкок. Основната атракция на мястото е красив павилион, локализиран навътре в нея, построен през 1890 г. от крал Чулалонгкорн. Пещерата всъщност представлява две дупки, чийто покрив е паднал и те биват огрени от слънчевата светлина по много нежен и интересен начин.


3. Пещерата Son Doong

10-те най-вдъхновяващи пещери в света

Пещерата Son Doong е най-голямата известна пещера в света. Тя се намира в залива Ха Лонг във Виетнам. Двете зали, които формират тази невероятна пещера са украсени с хиляди грандиозни сталактити и сталагмити. Пещерата е била открита от французи през 1901 г.

4. Пещерата в Алгарве

10-те най-вдъхновяващи пещери в света

Тази зашеметяващо красива пещера се намира близо до Лагос, Алгарве, Португалия и до нея се стига само по вода.


5. Пещерите Шкоцян

10-те най-вдъхновяващи пещери в света

Пещерите Шкоцян се намират в Словения и представляват голям каньон скрит дълбоко под земята. Тази забележителна формация се счита за природен феномен от световно значение.

6. Пещерата на светещите червеи

10-те най-вдъхновяващи пещери в света

Пещерният комплекс Уаймото в Нова Зеландия може да се сравни с пещера, която е снабдена със звезден покрив. Това се дължи на живеещите там рядък вид луминесцентни червеи (Arachnocampa luminosa), чиито тела произвеждащ химическа реакция, която осветява непрогледната вътрешност на пещерата. Всъщност със светлината червеите сигнализират, че са гладни и светят за да привличат плячката си.


7. Ледените пещери в планината Еребус

10-те най-вдъхновяващи пещери в света

Ледените пещери от северната страна на планината Еребус, Антарктика се намира на 3450 метра надморска височина. Температурата в пещерите е нула градуса по Целзии, а влажността е сто процента. Това води до голямо количество ледени кристали, израстващи от парата. Капещата вода формира ледени сталактити, сталагмити, ледени завески и други горми, обичайни за варовиковите пещери.

8. Кристалната пещера в мината Наика

10-те най-вдъхновяващи пещери в света

Кристалната пещера е част минния комплекс Наика и е разположена на дълбочина 300 метра под едноименния мексиканския град. В нея се намират едни от най-големите кристали в света. Пещерата е затворена за посетители и поради нейната дълбочина.


9. Пещерата в глетчера Вахтнайокутъл

10-те най-вдъхновяващи пещери в света

Тази пещера се намира в Исландия, в най-големият глетчер в Европа – Вахтнайокутъл. Тя се образувала вследствие на разтопяване на ледника. Именно поради това е и такива пещери са много опасни, тъй като ледниците постоянно се променят.

10. Ледниковата пещера край вулкана Мутонвски

10-те най-вдъхновяващи пещери в света

Тази пещера се намира на полуостров Камчатка в Русия и представлява тунел с дължина около километър. Тя се е образувала от гореща изворна вода, която е текла под ледените полета покрай фланговете на вулкана Мутновски.Тъй като ледниците на вулкана се топят през годините, покривът на пещерата е изтънял и през него се прокрадва слънчева светлина, която превръща ледените структури в истинско светлинно шоу.
Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.