Гери Дончева е родена в град Плевен. Там завършва Математическа гимназия „Гео Милев“. След това се премества в София, където живее и до днес. През 2009 година завършва магистратура в УНСС със специалност „Икономика на туризма“. През 2014 г. добавя към дипломите си още една магистратура – „Предучилищна педагогика“ в Софийския университет „Свети Климент Охридски“.

Практиката ѝ в областта на педагогиката я среща с много деца, които вдъхновяват Гери да започне да пише книги за българските малчугани. Именно представяйки втората си авторска книга „Приказни истории – телефон“, тя обиколи САЩ и зарадва стотици български деца в седем български училища в Щатите и в Генералното Консулство на Република България в Ню Йорк.

Гери Дончева се изявява и на музикалната сцена, като зад гърба си вече има пет песни: „Седем дни“, „Добре ли е“, „Как го правиш“, „Insatiable love“ и „Приказни истории“ и продължава да работи над нови музикални проекти.


На модния подиум в България Дончева е едно от най-търсените лица, има безброй участия в телевизионни реклами и модни ревюта на именити дизайнери като Жени Живкова, Стоян Радичев, Поля Кинова, Виргиния Здравкова, Веселка Крачунова, София Борисова, брандове като VHK Fashion, Rila Style, Battibaleno, 134, KWIAT, Tina Social Club и други.


Била е част от световни модни форуми като Dubai Fashion Week (2010) и Las Vegas Fashion Week (2015), където Гери получи комплименти за участието си от губернатора на щата Невада – Боб Милър. Зад океана е заснела и реклами за световни фирми като „Plantronics“, Simona Pettinato Bridal, клип за Temptations & Synapson и други.

Гери Дончева е участвала и в българските сериали „Стъклен дом“ и „Столичани в повече“, в които си партнира с едни от най-уважаваните актьори в България – Стефан Данаилов, Любо Нейков, Елена Петрова, Асен Блатечки и други. Играла е и в драматичен театър „Иван Радоев“ – Плевен (2002-2004) в пиесите „Рикошетът на Морфей“ и „Татуирани души“.

В телевизионния ефир Гери беше част от екипа на „Комиците“ (2007-2009), „Сървайвър – лайф“ (2008-2009), „В неделя с Димитър Цонев“ (2009), „Станция Нова“ (2009-2010). От 2017 г. Гери е водеща на лайфстайл предаването “Карамел с Гери Дончева”.

Носител е на редица награди от различни сфери на изява като „Perfect body of the year“, „Best body awards“ и „Благотворение“ на фондация „Свети Иван Рилски“.

Гери Дончева донесе световна слава на България, като стана четвърта в света на конкурса „Мис Глобал 2015“. Тя посети Камбоджа и Виетнам на благотворителни мисии през май 2016, а през годините е участвала и в благотворителни кампании по света: Филипините, Камбоджа, Виетнам, България, Англия и Америка.


А кои са нещата, които разсмиват, натъжават и вълнуват Гери – вижте в рубриката ни „10 въпроса, 10 отговора”.

1. Какво е първото нещо, което правиш, когато се събудиш?

Хващам телефона, за да разбера колко е часът, после вдигам щорите на прозорците, за да видя слънцето.

2. Кой е най-вълнуващият човек, когото някога си срещала?

Категорично моята майка е най-вълнуващият човек в моя живот, сестра ми също спада към тази категория.

3. Кое е последното нещо, което търси в Google?

Новини за деня.

4. Какво може да те разплаче?

Трогателна история за приятелството, а също и житейска несправедливост, особено ако се отнася за малки деца.

5. А какво – да те разсмее от сърце?

Словесните игри, които играем със семейството ми и с най-добрия ми приятел – Деян. Много се смеем и забавляваме с някакви словесни задачи, които си даваме. Също комедиен филм би ме разсмял от сърце.

10 въпроса, 10 отговора: Гери Дончева
Снимка: Йордан Петков

6. Коя е най-абсурдната ситуация, в която си попадала?

Чак абсурдна не бих казала, че съм имала… или поне не се сещам.

7. Как би се описала с три позитивни и с три негативни думи?

Позитивни: лоялна, отговорна (това не съм сигурна дали е хубаво) и състрадателна.
Негативни: търпелива (това е ужасно качество, причинява ми много щети в емоционален план), инат и независима (това не се харесва на много хора, затова го сложих тук, иначе за друго не се сещам).

8. Какво би правила с удоволствие, но все не ти остава време?

Да чета повече книги, да спортувам повече сред природата.

9. С кого би искала да се смениш за един ден и защо?

Не бих искала да се сменям. Харесвам си живота и ако харесам нещо от живота на някого другиго – почвам да работя по въпроса, за да го постигна и да го имам. Всъщност ми се е искало да се сменя с майка ми и то не за ден, а за колкото може повече, за да я отменя в някои тежки препятствия, които ѝ “сервира” животът.

10. Как си представяш живота си след 10 години?

С не голяма промяна в професионалната изява – винаги съм мечтала за това, което правя сега и в момента задачата ми е да задържа и да се радвам на това, което имам и което правя. Представям си, че ще имам дете или деца след десет години, това ще е съществената разлика от сега. Ще съм издала още детски книги – това е в плановете ми и се работи по въпроса, също и други арт проекти ще бъдат осъществени в следващите десет години.
Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.