Евтини самолетни билети

На 7 юли честваме Европейския ден на шоколада. Датата е избрана неслучайно – именно на този ден през 1550 г. е била направена първата доставка на партида шоколад от Америка в Испания.

Ацтеките са първите хора в света, които са произвеждали хранителен продукт от какаото – наричали го „храна на боговете“. Думата „какао“ идва от техния език, което испанците възприемат и пренасят в Европа.

Легендата гласи, че ацтеките смятали какаовото дърво за свещено, защото го считали за подарък от бог Коатцекоатл. Какаовите зърна били ползвани за приготвянето на местно люто питие с много подправки, което няма нищо общо с вкуса на днешното какао. Питието било приготвяно от вода, какао, царевица, ванилия и лют черен пипер.


Днес шоколадът се е превърнал в продукт, на който съвременните хора трудно устояват. И освен в сладкарството, той се е настанил удобно в литературата, киното, че дори и музиката…

Изчислено е, че през живота си човек изяжда средно около 10 000 шоколадови блокчета. Освен с невероятния вкус шоколадът е известен и с полезните си свойства. Според изследване всекидневната консумация на малки количества шоколад предпазва от инфаркт и инсулт. Освен това е доказано, че едно парче на ден има същия ефект върху кръвното налягане като половин час тренировки. Ето още 10 вкусни факта за шоколада.

1. Точката на топене на шоколада е точно под температурата на човешкото тяло. Затова той се разтапя в устата ни. Разтапянето на шоколада в устата стимулира мозъчната дейност и ускорява сърдечната дейност повече от страстна целувка и продължава четири пъти повече.

10 вкусни и малко известни факта за шоколада

2. Шоколадът е причината да бъде измислена микровълновата печка. По време на експерименти с устройство, наречено магнетрон, учен минал покрай него с парче шоколад. То се разтопило и така на учения му хрумнала идеята да се изобрети устройство, което да готви храна чрез микровълни.

3. Ако хапнете малко шоколад преди основното ястие, той ще засити глада ви и така ще ви помогне да ядете много по-малко.

4. Маите пиели шоколад по всякакви поводи – годежи, сватби, дори и погребения. Според тях сладкото изкушение носело мъдрост и сила. Те смесвали шоколада с чили, халюциогенни гъби и др.

5. Ацтеките вярвали, че какаовите дървета идват от рая и плодовете им дават мъдрост и сила на хората, които ги използват за храна. Освен това, те използвали какаовите зърна като валута – един роб се равнявал на 100 зърна.


6. Най-големите съвременни любители на сладкото вълшебство се оказват швейцарците. Жителите на красивата алпийска страна консумират средно по 10 килограма шоколад на година.

10 вкусни и малко известни факта за шоколада

7. Първият фабрично произведен шоколад е направен в Барселона, Испания през 1780 година. Първият млечен шоколад пък е създаден през 1875 година от швейцареца Даниел Петер.

8. Шоколадът е полезен за сърцето. При хората, които редовно го консумират, рискът от сърдечно-съдови заболявания намалява с 37 %. Освен това шоколадът повишава настроението, като увеличава нивото на серотонин в мозъка. Проучванията показват, че вкусното блокче е и афродизиак.

9. Статистиката показва, че в страните, в които се яде повече шоколад, има повече Нобелови лауреати.

10. Шоколадът, който може да ви доведе до банкрут се казва Chocopologie by Knipschildt и се произвежда в САЩ. За парче от 453 грама трябва да отделите сумата от 2600 долара.
Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.