Има митове относно зъбната ни хигиена и зъболечението, в които упорито вярваме.

Някои от тях отдавна са научно отречени, но въпреки това продължават да се предават от родители на деца, от стари на млади…

Днес ви предлагаме ценен списък, който е добре да разгледате, ако искате да имате наистина здрави зъби и да сведете посещенията при зъболекаря до минимум. Ето 10 мита и истини за зъбната ни хигиена и зъболечението.


10 мита и истини за зъбната ни хигиена и зъболечението1. Захарта е основният враг на зъбите ни.

Всъщност, трябва да обвиняваме „лошите бактерии“, които произвеждат киселина, за нашите зъбни проблеми. Остатъците от въглехидрати върху зъбите ни са храна за тези бактерии.

Разбира се, захарта също е въглехидрат, но много други продукти, дори „здравословни“ плодове или зърнени храни, попадат в тази категория.

10 мита и истини за зъбната ни хигиена и зъболечението2. Бъдещите майки не могат да посещават зъболекар.

Напротив, ако има възпаление в устната кухина на бременна жена, тя трябва бързо да се отстрани. Основният страх от страна на майките е свързан с факта, че упойките могат да повлияят на плода.

Въпреки това не е нужно да изтърпите болка в стоматологичния стол: съвременните изследвания напълно доказват безопасността на локалните анестетици. Имайте предвид обаче, че винаги трябва да предупреждавате зъболекаря, че сте бременна.


10 мита и истини за зъбната ни хигиена и зъболечението3. Може да се избегне поправянето на млечни зъби.

Млечните зъби често имат по-тънък емайл и в резултат на това са по-малко защитени от бактерии. Пиенето на сокове и подсладени напитки с биберон преди сън благоприятства развитието на кариеси на предните зъби.

А пренебрегнатият кариес в млечния зъб може да доведе до гнойно възпаление, което по-късно ще навреди на постоянен зъб.

10 мита и истини за зъбната ни хигиена и зъболечението4. За да почистите зъбите добре, трябва да използвате твърда четка.

Всъщност можете да използвате мека четка. Някои стоматолози дори препоръчват това, за да не вредят на венците и емайла.

Основното е да следвате прости правила: мийте зъбите си два пъти на ден и сменяйте четката на всеки 3-4 месеца.

10 мита и истини за зъбната ни хигиена и зъболечението5. Трябва да използвате клечка за зъби след хранене.

Използвайте зъбен конец след хранене, защото можете да навредите на венците си с клечка за зъби.

Освен това, ако винаги след хранене изпитвате дискомфорт и имате спешна нужда да почистите зъбите си с клечка, това е сериозен сигнал: време е да посетите зъболекаря си. Някъде в устната ви кухина се развива процес, който е добре да бъде спрян.


10 мита и истини за зъбната ни хигиена и зъболечението6. Колкото по-често миете зъбите си, толкова по-здрави ще са те.

Честото миене на зъбите може да доведе до износването им и заболявания поради абразивните свойства на пастата за зъби.

По-добре е да изплакнете устната кухина със специална миеща вода между сутрешните и вечерни миения.

10 мита и истини за зъбната ни хигиена и зъболечението7. Зъбобол означава кариес.

Възможно е да има редица причини за болката на зъбите, освен кариес: чувствителност на зъбите, възпаление на зъбния пулп и др. Проблемът не винаги е в устната кухина.

Знаете ли например, че причина за зъбобола може да бъде дори синузит. Единствено специалист зъболекар обаче може да установи реалната причина.

10 мита и истини за зъбната ни хигиена и зъболечението8. Ако ви падне пломба…

Много хора вярват, че щом пломбата им падне, просто трябва да се замени с нова. Изобщо обаче не е така.

Всъщност пломбите са направени от надежден материал и не изпадат без причина. Най-често проблемът е в развитието на кариес под пломбата и унищожаването на зъбните тъкани. Ако реагирате навреме обаче, няма нищо страшно.


10 мита и истини за зъбната ни хигиена и зъболечението9. Трябва да премахнете мъдреците.

Мъдреците са последните от постоянните зъби, които никнат в човешката уста (в периода между 17-25 години). Тяхното поникване много често е свързано с възпаление, което се характеризира с подуване, болка, скованост на челюстта или общо заболяване, които се превръщат в честа причина да посещавате зъболекар.

Въпреки лошата им слава няма основание да се изваждат, ако са здрави и не създават проблеми. Разумно е в такъв случай периодично да посещавате своя зъболекар.

10 мита и истини за зъбната ни хигиена и зъболечението10. Зъбите трябва да се почистват след закуска.

Това становище съществува дори и между зъболекарите. Но днес повечето от тях са склонни да признаят, че е желателно зъбите да се мият преди хранене.

По време на сън, притокът на слюнка се забавя и затова бактериите и плаките се натрупват в устата ви през нощта. Ако не измиете зъбите си преди закуска, всички тези неща ще отидат направо в стомаха ви.
Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.