С всяка изминала година времето лети все по-бързо и все повече промени се случват в живота ни. Особено забележителни са те, когато говорим за големите градове. Много от тях са изглеждали по съвсем различен начин преди няколко десетилетия.

В резултат на новите технологии, които постоянно се въвеждат в строителството и гениалните идеи на архитектите, средата, в която живеем се променя постоянно.

Въвлечени в забързаното ежедневие не си даваме сметка за това колко са се променили градовете с течение на времето. Това е причината, днес да обърнем внимание на 10 града, които са се променили до неузнаваемост.


1. Сингапур
1960 г. и сега

Сингапур е най-развитата икономически страна в Югоизточна Азия, с процъфтяваща индустрия – корабостроене, електроника, електротехника, мощна нефтохимическа промишленост. Преимущества са благоприятния инвестиционен климат, конкурентната среда, челните места в класациите за икономически свободи, високообразованото и дисциплинирано население и високия му жизнен стандарт.

2. Хонконг
1960 г. и сега

Хонконг е специален административен район на Китай с висока степен на самоуправление, без отбраната и външната политика. До 2047 г. на територията се гарантира да не се променя социално-икономическата система и статусът на свободно пристанище, да има отделна митница, международен финансов център със собствена валутна система и др.

3. Форталеза, Бразилия
1980 г. и сега

Форталеза на португалски означава крепост, а градът получава името си по времето, когато е основан от холандците. Той възниква като село, но само няколко десетилетия по-късно става столица на щата Сеара.


4. Шанхай, Китай
1990 г. и сега

Шанхай е финансовият и търговски център на Китай. Политиката на реформи в града започва през 1992 г. – с десетилетие по-късно, отколкото в южните провинции. До тогова голяма част от доходите на града отива безвъзвратно в Пекин. В днешно време Шанхай е най-големият и развит град на континентален Китай.

5. Торонто, Канада
1930 г. и сега

Торонто е голям международен бизнес и финансов център. Също така е финансовата столица на Канада. Фондовата борса в Торонто е на седмо място в света по пазарна капитализация. Централните офиси на петте най-големи канадски банки се намират в там. Международното летище Торонто Пиърсън е най-натовареното летище в Канада и 29-то в света.

6. Сеул, Южна Корея
1950 г. и сега

От края на Корейската война до наши дни Сеул е в постоянен процес на модернизация. Благодарение на бързата индустриализация и разцвета на местната икономика, столичният град се превръща в един от най-важните икономически центрове в Азия.

7. Найроби, Кения
1960 г. и сега

В Найроби се намира Найробийската фондова борса, една от най-големите в Африка. Официално е призната като задморска фондова борса на Лондонската фондова борса през 1953 г. Тя е четвъртата по големина по обем на разменяните стоки и пета по държавен пазарен дял от БВП.


8. Пекин, Китай
1940 г. и сега

Икономиката на Пекин се нарежда сред най-развитите и проспериращи в Китай. Поради концентрацията на държавни предприятия в столицата на страната, през 2013 г. Пекин има повече централи на компании от Fortune Global 500, отколкото който и да е друг град в света. Класира се на 4-то място в света по брой на милиардери след Москва, Ню Йорк и Хонконг.

9. Мелбърн, Австралия
1920 г. и сега

Мелбърн е най-големият град на австралийския щат Виктория и вторият по големина град в Австралия след Сидни. Бил е столицата на Австралия от 1901 г. до 1927 г. Градът се отличава със своята космополитност, висок жизнен стандарт и ниски нива на риск.

10. Дубай, ОАЕ
1980 г. и сега

Въпреки че икономиката на Дубай се основава на петрола, приходите от нефт и природен газ представляват по-малко от 7% от приходите на емирството. Днес Дубай е важна туристическа дестинация и ключово пристанище (Джебел Али построено през 1970 г. и е най-голямото в света), но също така е и финансов център и се развива бързо в областта на услугите и информационните технологии.
Коментари

Свързани:

1 коментар

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *