Евтини самолетни билети

Можем да го забележим на ръката на бебета, бременни жени, известни личности – червеният конец се поставя често на уязвими и слаби хора, на които им липсва защита.

Слага се за здраве и късмет, сила и благополучие. Той е силен талисман и амулет срещу негативно въздействие и лоши очи.

Има някои интересни факти свързани с връзването на червения конец, които днес ще споделим с вас.


1. Традицията

Традицията да се връзва червен конец се предава от поколение на поколение, а корените ѝ се свързват с Израел и мистичното езотерично движение Кабала. Според последователите на Кабала това е нишката от гробницата на Рейчъл, която за евреите е символ на майчината любов, закрилата и саможертвата.

2. В славянската митология

В славянската митология има история, която разказва за богиня, помогнала на селяните да защитават семейството и поминъка си, като завържат червен конец на оградата на дома си. В историята на Древна Русия се потвърждава, че този талисман пази от зли очи и дава здраве.

3. Циганските вярвания

Циганите също имат история, свързана с връзването на червен конец. Според древната циганска легенда Света Сара получила правото да избере първия цигански барон. Тя откъснала червен конец от шала си и завързала от него на ръцете на кандидатите. Конецът на китката на един от тях започнал да свети и той станал първият барон. Оттам идва и тяхната традиция за този амулет.


4. Защо точно червено?

Това е най-енергийно зареденият цвят, чиито покровител е Марс – планетата на защитата и силата. Нашите предци са използвали червената нишка изключително много при изработването на красивите бродерии на рокли, гривни и ризи.

5. Защо точно вълна?

Причината е, че вълнения конец може да повлияе много добре на кръвообращението. Връзването на ръката може да помогне при заздравяването на рани и облекчаване на болки от навяхвания. Това се обяснява с физичните свойства на вълната – тя е източник на статично електричество. Казано с други думи, вълненият конец притежава енергия, която помага на кръвта да се ускори до нормално състояние.

10 факта за връзването на червен конец, които не знаете

6. Известните

Вече можем да видим много популярни личности, които носят червена гривна на ръката си, не просто като моден аксесоар. Причината е, че известните хора често стават обект на завист, обсъждане и негативизъм. Мадона е една от първите, които се появяват с червен конец на китката. Тя е последовател на Кабала и често разказва как учението е помогнало да намери мир и спокойствие в личния си живот.

7. На коя ръка се връзва червен конец?

Има значение и ръката, на която ще завържем червената нишка. На жените тя трябва да се завърже на лявата ръка, понеже тази страна е символ на женското начало. При мъжете пък се поставя на дясната китка, която се приема като символ на мъжествеността.


8. Кой го завързва?

Важно е червеният конец да бъде завързан от близък човек. Конецът се връзва със седем възела и докато се изпълнява ритуала, човекът трябва да е настроен положително и да се помоли за здраве и сполука. Според последователите на Кабала, червеният конец е много силен амулет, който може да повлияе на съдбата ни и да ни защити от неблагополучия.

9. Славянската традиция е малко по различна.

Според нея може да си сложим червен амулет сами, но не трябва да забравяме да поискаме защита при връзването на всеки възел.

10. Когато червеният конец се скъса…

…. или бъде изгубен от притежателя, това не трябва да се тълкува като нещо лошо. Напротив – това означава, че амулетът е свършил своята работа и е спасил човека от неприятности или лош човек.
Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.