Светът е в пандемия от заболяването Ковид-19. Заради огромното и бързо разпространение на заразата, правителствата и гражданите на всяка държава са принудени да живеят, действат и работят при коренно различни от досегашните условия.

В тази връзка Световната здравна организация публикува официални препоръки към гражданите по света какво да правят по време на панемията. Ето какви са най-важните съвети за здравето и нормалния живот на всички нас в условията на Ковид-19.

1. Ограничете гледането, четенето или слушането на новини, които водят до чувство на тревожност или потиснатост. Търсете информация от надеждни източници и я използвайте основно за предприемане на практически стъпки, за да се подготвите и да защитите себе си и близките си.


Внезапният и почти постоянен поток от новини за пандемия може да накара всеки да се чувства разтревожен. Търсете фактите – не слуховете и дезинформацията. Фактите помагат за намаляване на страха.

2. Пазете себе си и подкрепяйте другите. Например обадете се на съседите или хората от своята общност, които може да имат нужда от допълнителна помощ. Съвместната работа като общност може да помогне за изграждането на солидарност в общата борба срещу Ковид-19.

3. Ковид-19 ще засегне хора от различни страни. Не му приписвайте етническа или национална принадлежност. Бъдете съпричастни към всички засегнати, независимо от техния произход – те заслужават нашата подкрепа, състрадание и доброта.

4. Покажете уважение към здравните работници, които се грижат за засегнатите от Ковид-19 във вашата общност. Бъдете признателни към ролята, която те имат за спасяването на животи и за предпазването на близките ви.

10 правила в условията на Ковид-19

5. Ако здравните власти са препоръчали ограничение на физическия социален контакт с цел овладяване на пандемията, можете да поддържате връзка с останалите чрез електронни писма, социални мрежи, видеоконференции и по телефона.

6. Научете основни физически упражнения, които да изпълнявате вкъщи. Това ще ви помогне да поддържате тонус и да избегнете скуката, в случай че трябва да останете вкъщи.

7. Ако децата ви са притеснени, разговаряйте с тях, за да облекчите тревогите им. Децата ще наблюдават поведението и емоциите на възрастните, за да намерят начин да се справят със собствените си емоции в трудни времена.

8. По време на стрес и криза е често срещано децата да търсят повече внимание и да изискват повече от родителите си. Говорете за коронавируса с децата си честно и по начин, отговарящ на възрастта им.

9. Помогнете на децата да намерят позитивни начини за изразяване на обезпокоителни емоции като страх или тъга. Всяко дете има свой начин за изразяване на емоции. Поддържайте познатото ежедневие, доколкото е възможно, особено ако децата ви трябва да останат вкъщи. Осигурете им занимателни и подходящи за възрастта им дейности.

10. Възрастните хора, особено когато са изолирани или с когнитивни нарушения/деменция, могат да станат по-тревожни, гневни, стресирани, раздразнителни и необщителни по време на пандемията или карантината.

Споделяйте с тях прости факти за случващото се и им давайте ясна информация как да намалят риска от инфекция с думи, които хората на възраст, със или без когнитивни нарушения, могат да разберат. Повтаряйте информацията, когато е необходимо. Указанията трябва да се дават ясно, кратко, с уважение и търпение.
Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.