Било отдавна, когато единствените видими части от земята били заснежените върхове и гори. От време на време слънцето разтопявало снега и тогава буйни потоци вода се спускали надолу и образували чудни водопади. Те от своя страна носели към моретата и океана блестяща пяна, която се изпарявала и се превръщала в къдрави облаци. Тези облаци съвсем закрили слънцето.

Веднъж на слънцето му се приискало да пробие този непроницаем покров. Започнал силен тропически дъжд. След него се образувала великолепна дъга по цялото небе. Безсмъртните духове – единствени обитатели на земята тогава – били смаяни от невижданото до този момент зрелище. Те започнали да летят към дъгата и всеки искал да си намери място на този красив мост. Те се блъскали и се борели помежду си. Накрая се наместили и запели заедно.

Постепенно дъгата започнала да се огъва под тяхната тежест и рухнала към земята, разсипвайки се на хиляди разноцветни прекрасни късчета. Земята приела с благодарност късчетата от дъгата. От тях започнали да израстват чудни растения – орхидеите. Така започнало триумфалното шествие на орхидеите по земята. Те ставали все повече и повече и никое цвете не смеело да оспори правото им да се наричат „кралици на цветното царство”.


Ето и 10 причини да отглеждаме тези „кралици“ в домовете си.

1. Красотата

Орхидеята е прекрасен вариант за украса в дома. Според езика на цветята символизира любов, красота, плодовитост, пречистване и обаяние. Цветът също има своето значение и може да придаде различен смисъл. Червените орхидеи означават страст и желание, кураж и сила, а розовите – елегантност, радост, женственост и щастие. Белите орхидеи изразяват уважение, скромност, невинност, чистота и красота, а лилавите – възхищение, почит, величие. Жълтите орхидеи разкриват приятелство и ново начало, а оранжевите – гордост и смелост. Зеленият цвят на орхидеите носи късмет и щастие, а естествено синият цвят е изключително рядък и символизира уникалност.

2. Лесното отглеждане

Неправилно се смята, че орхидеята е много капризно растение и е трудно да се отглежда в домашни условия. На практика, за да се радвате на красивите ѝ цветове, са необходими малко усилия. Най-важното е да съблюдавате периодите на цъфтеж и покой на съответния вид. Те са изключително непретенциозни към начина на отглеждане и създават много положителни емоции.


3. Цветовото разнообразие

Ако сте капризни относно цветовете, орхидеята е перфектното растение за вас. Цъфти в почти всички цветови комбинации. Има повече от 750 вида орхидеи и повече от 30 000 хибриди. Всеки вид изисква различни условия за отглеждане.

4. Минималните грижи

Ако ви притесняват честите интервенции около растенията, орхидеята се пресажда веднъж на две-три години, когато прецъфти, или след като свърши периодът ѝ на покой.

10 причини да отглеждате орхидеи

5. Честото цъфтене

Орхидеята е растение, което цъфти много често, а когато цъфне, цветовете ѝ издържат няколко месеца. Няма точно определен период на годината за цъфтеж, това може да стане по всяко едно време на годината. Орхидеите цъфтят, почиват си малко и отново цъфтят. Цъфтят поне 3 пъти в годината.

6. Лечебната сила

Орхидеята може да се нарече лечител, тъй като тя е в състояние да хармонизира разпръснатата енергия, да сложи в ред мислите и отново да преоткрие жаждата за живот. Тя абсорбира енергия, но само лошата. Орхидеята е много активна и пикът на активността ѝ е през нощта.


7. Добрата енергия

Ако се чувствате изморени – сложете червена орхидея на прозореца в офиса. Искате да се занимавате с творчество, но не можете да намерите време – жълтата орхидея ще ви помогне и мотивира за необикновени творчески експерименти. Бели орхидеи, намиращи се в заседателната зала или в къща, където е възникнала напрегната ситуация, могат да помогнат на всички да станат по-добри и сговорчиви. Ако орхидеите започнат да вехнат и да боледуват – това е сигнал, че в дома назрява сериозна криза.

8. Мощният заряд

Орхидеята зарежда с мощен емоционален заряд, дарява бодрост и креативни идеи, подтиква човек към активни действия. Ако трябва да постигнете нещо бързо, заобиколете се с орхидеи – било то живи цветя, картини или дори изображение върху екрана на монитора ви. Особено значение носи бялата орхидея, символизираща чистота и съзидателност.

10 причини да отглеждате орхидеи

9. Символизмът

Ако имате орхидея в дома си, тогава тя е символ на семейното щастие и хармония. Освен, че са красиви, те носят и енергията на кариерата.

10. Вдъхновението

Ако около вас растат орхидеи, те ще ви помогнат да се отпуснете, да се откъснете от битовите проблеми и да откриете духовни цели в живота си. Орхидеите вдъхновяват и стимулират творчеството, помагат за излизане от потиснато състояние и депресия.
Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.