Лондон е сред най-известните туристически дестинации в света. Годишно посетителите му са повече от тези в Тадж Махал и пирамидите в Гиза.

Днес ще обърнем малко повече внимание на най-емблематичния символ на града – Лондонското око.

Наричано още Колелото на хилядолетието, то е построено през 1999 година по случай новото хилядолетие и се намира на брега на река Темза, между мостовете Хънгърфорд и Уестминстър. Ето и 10 любопитни факта за Лондонското око, които може би не знаете.

1. Най-високото „виенско“ колело в света

Лондонското око е високо 135 метра и при построяването си през 1999 година е най-високото „виенско“ колело в света. Но е изместено на четвърто място, надминато от „Звездата на Нанчанг“ през 2006 г. (160 м), Сингапурски флаер през 2008 г. (165 м) и High Roller (168 м), създаден през 2014 година.

Съоръжението е наричано от експертите „най-високото конзолно наблюдателно колело“. Това се дължи на факта, че за разлика от виенското колело се поддържа от А-рамка от едната страна. Освен това вагоните не висят надолу, а са извън колелото.

2. Броят на кабините

Лондонското око има 32 кабинки или точно по една за всеки един от кварталите в града. Те са номерирани от 1 до 33, а номер 13 е прескочен от суеверие. Всяка от кабинките тежи 10 тона. През 2013 година, по повод 60-годишнината от коронацията на кралица Елизабет II, втората кабинка е наречена Conoration Capsule.


3. Два пъти по-бързо от костенурка

Всяко пълно завъртане на колелото отнема 30 минути. То се движи с 0,9 км/ч или два пъти по-бързо от една костенурка. Бавната скорост, с която се движи колелото, позволява спокойното качване и слизане на пътниците, без то да спира напълно.

4. Романтични предложения

Колелото е доста предпочитано място за романтични предложения. Може да се наеме частна капсула и дори цялото колело. Официално предложилите брак на половинката си на Лондонското око са 5000.

10 любопитни факта за Лондонското око

5. Знаменитостите посетили Лондонското око

Принц Уилям и Кейт Мидълтън са сред знаменитостите посетили Лондонското око, а по повод тяхната сватба колелото е осветено в син, бял и червен цвят. Най-много окото е посещавано от Кейт Мос – цели 25 пъти.

6. Видимост

В ясен ден видимостта от колелото е до 40 км, а във всяка от капсулите има интерактивно ръководство, от което може да научите интересни факти за всички забележителности, минаващи през погледа ви.


7. 4D шоу

В началото на посещението си може да се насладите на уникално четириминутно 4D преживяване. То е включено в цената на билета и показва Лондон по атрактивен начин c много специални ефекти, сред които мехурчета, вятър и различни аромати.

8. Разходи по създаването

За построяването на Лондонското око са похарчени над 70 млн. паунда, а цената на един билет за атракцията е около 22 паунда.

10 любопитни факта за Лондонското око

9. С корабче по Темза

За да се види Лондонското око в цялата му светлина, може да изберете круиз по река Темза.

10. Достъпно за всички

Лондонското око е замислено така, че да може да бъде посетено и от хора с увреждания. На него могат да се качат до три инвалидни колички едновременно.Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *