Евтини самолетни билети

Солта. Древните мъдреци са казали, че дори една щипка от нея си заслужава уважението. Тя се използва през почти цялата човешка история, а и доста често е споменава дори в Библията. Едновременно лесна за добиване и толкова жизнено важна за хората. Без нея не може да се живее здравословно, но пък и прекалената ѝ консумация води до същото.

Когато обаче нацелите точния баланс от нея, в храната и живота си, няма да имате никакви проблеми. И понеже тя не винаги се използва само като добавка към храната, тук ще намерите няколко изненадващо добри начина за употреба на натриевия хлорид в ежедневието. Ето 10 необичайни приложения на солта.

1. Спира нашествието на мравки

Просто трябва да поръсите със сол при вратите, перваза на прозореца или пък там откъдето мравките се промъкват в жилището ви и можете да бъдете спокойни, че те никога повече няма да минат оттам.


2. Спира растежа на тревата и бурените

Ако ви е писнало да клечите и да скубете досадните плевели, поръсете сол върху тревата и гарнирайте обилно с много гореща вода. Трикът работи безупречно и, освен че ви излиза евтино, не вредите на почвата, защото солта си е екологично чист продукт.

3. Солта е враг на бълхите

Ако отглеждате куче на двора, което пък почти винаги си отглежда бълхи, ще си решите проблема, като измиете колибата му със солена вода. Ако кучето стопанисва апартамента ви наравно с вас и умирате от притеснение да не ви донесе бълхи в къщата си, просто поръсете килима леко със сол и след това го изтъркайте с влажна четка. Оставете го за около дванадесет часа да престои осолен, след което старателно го изчистете с прахосмукачката.

4. Помага да се справите със счупеното яйце

Ако сте решили да си пържите яйца и случайно изпуснете едно от тях на пода, не се пънете да бършете лепкавата слуз с разни гъби и парцали. Поръсете сол върху разплесканото яйце и го оставете за около 20 минути. Веднага след изтичането им, ще откриете, че за отрицателно време можете да избършете получената гъста каша.

5. Справя се с петната по печката

Ако гозбата, която готвите във фурната прелее и започне да я оплесква, поръсете щипка сол на върха на разлива и продължете с готвенето. Солта няма да дими и да мирише, а просто ще втвърди разлива и ще го направи по-лесен за почистване, след като фурната изстине.


6. Помага при ужилване от пчела

Солта работи безупречно, ако след ужилване от пчела, поръсите засегнатото място с нея. Изваждате жилото, съсредоточавате поръсването точно около получената дупка и за отрицателно време забравяте за сърбежа и болката.

7. Почиства петната от кафе

Ако често използвате каничка за кафе, за да си го налеете в чашата, неизбежно идва моментът, при който по вътрешноста на каната се образуват кафяви петна, които е почти невъзможно да се премахнат. Тук разбира се отново идва солта. Напълнете каничката с една чаша готварска сол и прибавете 4-5 бучки лед. Оставете я да престои така в продължение на половин час, след което я изплакнете със студена вода и ще видите, че от петната няма да има нито следа.

8. Помага в битката със заледените прозорци

Ако паркирате колата си предимно навън и ви е писнало да стържете всяка сутрин заскрежените прозорци след поредната порция студ, пробвайте следното. Разтворете в някакъв съд с хладка вода половин пакет сол, след което бавно и методично втрийте с гъба получения разтвор върху прозорците на автомобила. На сутринта въобще няма да ви се налага да стържете горкото стъкло.

9. Сол за цели ядки

Ако изпадате в тиха ярост винаги когато се наложи да помагате на половинките си, чупейки орехи и мъчейки се да отделите ядката, която почти винаги е като залепена за черупката, можете да си отдъхнете. И за това си има трик, за който пак ще помогне добрата стара сол. Накиснете орехите, които смятате, че ще ви бъдат необходими в солена вода и ги оставете в нея няколко часа. Когато след това се заемете с тяхното „изкормване“ с радост ще установите, че ядката направо сама си излиза, а отгоре на всичко даже е цяла.

10. Солта срещу капките восък

Ако сте фенове на романтиката и държите на интимните ви моменти винаги да горят свещи или пък наблягате на традицията и ги запалвате на всеки празник, със сигурност ви се е налагало да се борите с восъка, които няма как да не капе. Всъщност има как да не капе. Ако накиснете свещите, които сте избрали да изгорите в силен разтвор на готварска сол в продължение на няколко часа и след това ги оставите да изсъхнат добре, можете да бъдете спокойни, че от тях няма да капне нито грам восък…
Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.