Големият Алеко Константинов е казал някога „Опознай родината, за да я обикнеш“.

Да, по-хубаво от родината няма… България е малка по площ държава, но нейните исторически и природни забележителности са многобройни.

Днес ще се разходим из част от тях. Представяме ви 10 от тези уникални места у нас, които си струва да посетите.


1. Райското пръскало

Райското пръскало е част от Национален парк „Централен Балкан“. Чудесна идея да се разходите из природата и да видите една от прекрасните родни природни забележителности. Намира се на южния склон на най-високия връх на Стара планина – Ботев. Райското пръскало е най-високият постоянен водопад на Балканския полуостров с височина 125 метра.

2. Белоградчишки скали

10 места в България, които да посетите

Можете да посетите Белоградчишките скали от село Белотинци, област Монтана. За любители на впечатляваюи гледки, Белоградчишките скали са прекрасна дестинация. Много от скалите имат фантастични форми, заради които са се превърнали в обект на легенди. Те често са наричани на хора или предмети, на които приличат или напомнят.

3. Паметник на свободата

По-известен като Паметника на Шипка, това е легендарна постройка за българската история, който символизира свободата на българския народ. Лятото е идеален сезон да се посети тази историческа забележителност, намираща се на връх Свети Никола в Стара планина. Невероятните природни гледки и възрожденска атмосфера придружават всеки посетител на знаменития за българите паметник.


4. Рилският манастир

10 места в България, които да посетите

Рилският манастир е една от най-значимите български забележителности. Манастирът обединява историческото с духовното, съчетавайки го с природата на Рила. Рилският манастир е включен в списъка за световно наследство на ЮНЕСКО.

5. Несебър

Несебър е един най-древните градове в Европа. Старото му име е Месембрия. Градът е възникнал преди повече от 3200 години. В Несебър може да съчетаете образователно посещение с приятна почивка на хубавите му плажове

6. Пловдив

10 места в България, които да посетите

Пловдив е вторият по големина град в България. В града има множество исторически забележителности като Античния театър (по-известен като Амфитеатъра), Античния стадион и Античния форум. Пловдив е чудесен за посещение, защото има разнообразие от забавления и исторически находки.

7. Велико Търново

Ако наистина искате да се докоснете до историята на България, Велико Търново е идеалното място. Като стара столица на България, във Велико Търново могат да се посетят музеи, както и архитектурно-историческият резерват „Царевец“.


8. Мелник

10 места в България, които да посетите

Най-малкият град в България, разположен в община Сандански, област Благоевград. Градът се отличава със своята стара архитектура и средиземноморски климат. Около Мелник се намират скалните образувания, наречени Мелнишките пирамиди. Ако посетите Мелник, ще се насладите на природа, традиционна българска кухня и хубаво вино.

9. Крепостта Баба Вида

Баба Вида е считана за единствената единствената изцяло запазена крепост в България. Служи за замък на местен владетел през Средновековието. При посещение, може да преживеете атмосферата на Средновековието в замъка. Крепостта се намира в град Видин, където също може да се насладите на многобройните ресторанти по река Дунав.

10. Седемте рилски езера

10 места в България, които да посетите

Това е най-посещаваната от туристи езерна група в България и е един от стоте национални туристически обекта. Рилските езера са подходящи за визита през лятото. Походът около Рилските езера може да продължи до три часа. Разбира се, всеки турист се спира да направи снимка на прекрасните гледки, както и да се наслади на чистия планински въздух.
Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *