Почти всеки един от нас е подложен на постоянен стрес. При повечето се образува от финансови затруднения, конфликти с колегите в работата или неразбирателство със семейството.

Създаденото напрежение се отразява изключително зле на нашето психическо и физическо здраве. Подготвили сме ви 10 начина, с които да се справите със стреса.

1. Спрете цигарите

Освен очевидните рискове за здравето при употребата на цигари, никотинът действа като стимулант и предизвиква повече симптоми на стрес.


2. Спортувайте

Доказано е, че аеробните упражнения отделят ендорфини, които са естествени вещества, които ни помагат да сме в добро настроение и да поддържаме положителна нагласа. Спортувайте във фитнеса, парка или вкъщи, и ще се чувствате и изглеждате страхотно!

10 начина, с които да се справим със стреса

3. Слушайте музика

Опитайте да си починете и да слушате релаксираща музика. Това има положителен ефект върху мозъка и тялото, може да понижи кръвното налягане и да намали кортизола, хормон, свързан със стреса.

4. Споделете

Обадете се на приятел и поговорете за проблемите си. Добрите отношения с близки хора са важни за всеки здравословен начин на живот. Също така могат да ви помогнат да се справите по-лесно с проблемите ви.

5. Не се напрягайте излишно

Контролирайте каквото можете и оставете след себе си онова, което не можете да контролирате!


6. Хранете се правилно

Нивата на стрес и правилната диета са тясно свързани. Когато сме преуморени често забравяме да се храним добре. Плодовете и зеленчуците винаги са добре за нас, а рибата с високи нива на Омега-3 мастни киселини е доказано, че намалява симптомите на стрес. Сандвичът с риба тон е наистина храна за мозъка.

7. Смейте се

Смехът отделя ендорфини, които подобряват настроението и намаляват нивата на хормоните, причиняващи стрес кортизол и адреналин. Смехът подмамва нервната ви система да ви прави щастливи.

8. Пийте чай

Вместо кафе или енергийни напитки, опитайте зелен чай. Той има по-малко от половината кофеин от кафето и съдържа здравословни антиоксиданти, както и теанин, аминокиселина, която има успокояващ ефект върху нервната система.

10 начина, с които да се справим със стреса

9. Сън

Всеки знае, че стресът може да доведе до загуба на сън. За съжаление, липсата на сън също е ключова причина за стреса. Този порочен цикъл кара мозъка и тялото да се измъкнат и да се влошава само с времето. Не забравяйте да спите поне от седем до осем часа. Изключете телевизора по-рано, заглушете светлините и си дайте време да се отпуснете преди лягане.

10. Изпробвайте техниките за релаксация

Всеки ден се опитвайте да се отпуснете с техники за намаляване на стреса. Има много изпитани начини за намаляване на стреса, така че опитайте няколко и вижте какво работи най-добре за вас. Не се притеснявайте, ако ви е трудно да се отпуснете в началото. Релаксацията е умение, което трябва да се научи и ще се подобри с практика.
Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.