„Който дава живот на ума и знанието си, той не умира“
арабска поговорка

Държавите в Близкия изток не са сред най-предпочитаните дестинации за източноевропейците.

Може би част от причините се крият в страха, породен от военните и религиозните конфликти там. Пътуването до Близкия изток обаче ще ви потопи едновременно в съвремие и история.

Противно на много очаквания, пътуването в голяма част от региона е безопасно. Кипър, Турция, Йордания са колоритни държави, чиято история ще ви накара да преодолеете всякакви предразсъдъци! Ето 10 любопитни факта, които не знаете за Близкия изток.


10. Килимарството

10 любопитни факта, които не знаете за Близкия изток

Килимарството е древен занаят, който е добре познат и по нашите земи. Времето на възникване не е ясно, но най-древният образец, който носи характеристиките на персийски килим, е намерен през 1949 г. при разкопките на пазъръкските могили в Алтай. Установено е, че датира от V век пр.н.е. Историята на този занаят става преплетена и объркана, след ислямизацията на Персия от нашествието на арабите (641 г.). През XVI в. килимите стават ценни дарове, заради втъканите в тях златни нишки. Интересен е фактът, че иранският шах Тахмапс I подарява на Баязид* именно такъв, когато той пребивава в Иран.

*Баязид е син на Сюлейман I Законодателя. Именно баща му е водел открита война с Иран. След този „жест“ от страна на персийския шах, Баязид е върнат в Османската империя, където по нареждане на баща си, е убит. Причината: предотвратяване на братоубийство със Селим II заради трона.

През XVII в., значението на килимите се променя. Те стават предмет на търговия в много странни, включително и в Османската империя. Първоначално, те се произвеждали за изолация (османските молитвени килими) и за украшения (част от чеиза на булката).

9. Находките в град Петра, Йордания

10 любопитни факта, които не знаете за Близкия изток

Петра е построена през IV в. пр.н.е като столица на Набатейското царство – държава, формирана от няколко арабски племена. Градът е процъфтявал, защото е бил пресечна точка на древните търговски маршрути между Арабия, Египет и Сирия- Финикия.

Набатейците се славели с „ опитомяването на природата“. Учени откриват напреднала система за напояване и съхранение на вода, която позволявала изкуствено напояване на градини с фонтани и изкуствени езера. В тези пространства се предполага, че са виели лозници, растели са финикови палми и екзотични треви. Напояването представлявало сложна система от канали, подземни цистерни, керамични тръбопроводи и резервоари.

Екип от учени в университета в Източна Каролина се натъкват на мащабни разкопки през 2016 година. Освен че градът удивлява с инженерната си мисъл преди хиляди година, той е бил и културно развит. Намерени са две големи мраморни статуи на митологичната богиня Афродита. Открити са и такива на митологичния бог Купидон. Статуите са разработени в римски стил, което засвидетелства влиянието на Римската империя върху народа на Набатия.

8.  Съкровището Кипър

10 любопитни факта, които не знаете за Близкия изток

Кипър е островна държава, която е разделена на три части – Република Кипър (член на ЕС), Севернокипърска турска република (която няма официално международно признание извън Турция) и британските военни бази Акротири и Декелия. На север живеят предимно мюсюлманите, докато на юг – православните гърци.

Страната е богата на история, политически конфликти, визуално и творческо изкуство. В тази класация, ще се спрем на един факт от „битовизма“. Кипърският мъж обикновено релаксира в двора или градината, където използва седем стола! Един за кафето му, по един за всяка ръка и крак, един за сядане и един за подпиране на пръчката/ бастуна си.


7. Музиката в древна Анатолия (Мала Азия)

10 любопитни факта, които не знаете за Близкия изток

Още по времето на Анатолия са съществували училища към храмовете, където се провеждали вокални и инструментални изпити. Вавилонците били математици, които били запознати с отношението между дължината на струните и височината на тона. Гамите били изчислени математически със седем тона за различни случаи. Музикалните пропорции били свързани с богове и звезди.

6. Старият град на Йемен

10 любопитни факта, които не знаете за Близкия изток

„Пустинният Манхатън“, както често наричат Шибам, е най-древният пример на вертикално строителство с градоустройствено проектиране. В тази част на Йемен се намират най-високите глинени здания в света, някои с височина повече от 30 м. Всички жилищни сгради са построени от глинени тухли, някои от които стигат до 11 етажа. Всеки етаж е отделно жилище.

5. Древният танц в Мардин

Мардин е град в Турция, в близост до границата със Сирия. Танцът Рейхани е традиционен в областта. Той е ритуален обред към Бог, като знак за благодарност и молитва за добра реколта. Обикновено е част от сватбеното тържество на младоженците като вид клетва за вярност. Името идва от турската дума ruh, която означава душа. Освен това се свърза и с базалното цвете rehyan (босилек), асоцииращо спокойствие и святост.

4. Миниатюрите

До XVIII в. изобразителното изкуство в Турция било главно под формата на миниатюри. Думата миниатюра произхожда от латинската дума miniare и e свързана с обичая да се изписват първите букви на текста с червен цвят (minium).


3. Изкуството на вежливостта

Тароф е персийско изкуство на вежливостта, което проповядва определено социално поведение и различни типове комуникация в обществото. Ако работник преговаря за заплата, той трябва да започне с възхвала на работодателя. В друг случай, купувачът трябва да настои да плати поне около три пъти, преди продавачът да предложи цена и да започне същинския пазарлък. Такава „традиция“ съществува и при гостоприемството. Домакинът първо предлага всичко възможно на госта си, а той от своя страна няколко пъти отказва.

2. Чудесата на света

10 любопитни факта, които не знаете за Близкия изток

Четири от седемте чудеса на Древния свят се намират именно в Близкия изток. Това са Пирамидите в Гиза, Египет; Александрийският фар отново в Египет; Висящите градини на Семирамида, Вавилон – днешен Ирак и Мавзолеят в Халикарнас, Кария – днешен Бодрум.

1. Принос на Ибн Ал-Нафис в медицината

10 любопитни факта, които не знаете за Близкия изток

Али ибн Аби-Хазм Ал Кюраши Ал Димашки, е роден през 1213 г. в Дамаск, който по това време е интелектуален център на ислямския свят. На 20-годишна възраст става лекар в болница, която притежавала 8000 легла.  На 29 години той публикува книга, която описва редица анатомични открития. Там се представя най-ранното описание за белодробна циркулация на кръвта (малкия кръг на кръвообращение).
Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *