Евтини самолетни билети

Корфу – вечно зеленият остров, Райската градина на Боговете. Това малко гръцко бижу пленява своите посетители с уникална природа, богата история и невероятни плажове за почивка.

Дължината на това приказно място е едва 58 км, а ширината – 27 км. В северната си част островът е планински, а в южната – равнинен. Най-големият град и столица на острова също се казва Корфу или още Керкира.

Известният английски писател Джералд Даръл прекарва по-голямата част от детството си на остров Корфу. Той е толкова запленен от местната фауна, че я проучва подробно и публикува няколко книги на тази тематика – „Моето семейство и други животни“, „Птици, животни и роднини“ и „Градината на боговете“.


1. Митология

Легендата разказва, че Посейдон се влюбил в дъщерята на речния бог Азоп и речната нимфа Менопа, красивата Керкира. С помощта на Зевс, богът на моретата я отвлича и завежда на скрит остров. В израз на своята любов, Посейдон кръщава този остров на нейно име.

2. Св. Спиридон и семейство Булгари

Историята на семейство Булгари от остров Корфу е много интересна. Смята се, че те са потомци на последния български цар преди падането на България под турско робство. Техният семеен герб изобразява лъв, стъпил върху полумесец. Освен това семейство Булгари са пазители на мощите на Св. Спиридон, който е покровител на остров Корфу. Сотирис Булгари пък е основател на известната марка „Булгари“.

10 любопитни факта за остров Корфу

3. Площад „Спианада“ и улица „Листон“

Това е най-големият площад на Балканския полуостров. Непосредствено до него се намира улица „Листон“. С невероятните си аркади и малки кафенета, някога по тази улица са се разхождали само благородници, които били записани в т.нар. „Книга на благородническите фамилии“.


4. Палеокастрица

Това е най-красивият курорт на остров Корфу. Името му в превод означава „Старият камък“, заради древната крепост, която се е намирала тук. На нейно място през 1225 г. е построен манастирът „Света Мария“.

5. Замъкът „Мон Репо“

Невероятно красива сграда в колониален стил, построена от британския комисар Адамс. Дворецът е заобиколен от огромен парк, в който се намират разкопки от Агората на античния град Корфу. В „Мон Репо“ през 1921 г. се ражда Принц Филип, Дук на Единбург и съпруг на Кралица Елизабет II.

10 любопитни факта за остров Корфу

6. Дворецът „Ахилион“ и императрица Сиси

Дворецът е построен в периода 1889-1891 г. от императрицата на Австрия и кралица на Унгария – Елизабет, по известна като Сиси. Името е дадено от самата Сиси, тъй като тя изключително много се е възхищавала на героя Ахил. След смъртта на Сиси през 1898 г. нейната дъщеря Мария-Валерия наследява Ахилион. 9 години дворецът е бил затворен, докато през 1907 г. тя го продава на германския император Кайзер Вилхелм II.

7. Връх Пантократор

Северната част на Корфу е почти изцяло планинска. Там се намира най-високият връх на острова – Пантократор. Той се извисява едва на 906 метра над морското равнище.


8. Фабрики за маслини и зехтин

При посещението на вечно зеления остров, няма как да не се отбиете и в някоя фабрика за маслини и зехтин. Навсякъде има безплатна демонстрация на целия процес на преработка на маслините. Във всички фабрики се предлагат и висококачествени козметични продукти със зехтин.

10 любопитни факта за остров Корфу

9. Плаж Ахарави

Това е един от най-хубавите плажове на Корфу. Намира се в северната част на острова, точно срещу албанския град Саранда, който е на около 15 километра разстояние по вода. В Ахарави ще се насладите на изключително фин пясък и спиращи дъха залези.

10. Великден на Корфу

Една истинска наслада за душата. Участие взима филхармоничен оркестър, под съпровода на който се извършва шествие с мощите на Св. Спиридон. Изключителен интерес обаче представлява ритуалът с чупенето на стомни. В 11:00 часа от различни места започва масово чупене на керамични съдове. Най-впечатляващи са големите делви с вода, които хората пускат от своите балкони, създавайки оглушителен звук из целия остров. Чрез този ритуал се почита първото Възкресение.
Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.