Евтини самолетни билети

Приятелите са неизменна част от нашия живот. По природа хората са социална същества и е много повече от необходимост да имат кръг от хора.

Отдаването на доверие и споделянето е от огромно значение и действа неимоверно върху психиката на човек. Приятелството, само по себе си, е много деликатна материя, за която имаме да учим цял живот, затова нека се запознаем отблизо с нея.

На 9 юни, когато светът отбелязва Деня на приятелството, ето 10 интересни факта за него.


1. Емпатия

Съвсем нормално е, когато сме близки с някого, да се поставяме на негово място и да изпитваме съчувствие. Именно този специален момент е обект на проучвания от Университета във Вирджиния. Експериментът се изразява в сканиране на мозъка на една част от хора, които са подложени на някакъв вид стресово усещане, както и на останалата група хора, които просто наблюдават процеса, извършващ се върху техните приятели. Проучването показва, че нивата на мозъчната активност и при двете групи от хора са идентични. Това затвърждава тезата, че при едно истинско приятелство, емпатията е налице.

2. Липса и празнота

Ако се замислим по-дълбоко над нещата, когато сме сами и лишени от приятелски кръг, ние се чувстваме непълноценни. Много често липсата на социални контакти, води до редица психологически проблеми като депресия, чувство за малоценност, асоциално личностно разстройство и други. Тази сериозна липса е особено осезаема в юношеска възраст, когато човек се развива и изгражда своя характер.

10 интересни факта за приятелството

3. Приятелство между жени и мъже

Това е изключително дълга и оспорвана тема, но с времето и израстването се наблюдава възможност за сприятеляване между двата пола. Проучвания сочат, че приятелството между мъж и жена е невъзможно, тъй като в един момент е неизбежно съблазняването и сексуалното напрежение. Истината е, че монетата винаги има две страни. Както има приятелства, които не са просъществували във времето, така има и успешни такива. Въпрос на характер, принципи, възприятие и куп други фактори, които оказват влияние. Най-често приятелствата между мъж и жена, които просперират, са тези, които са израснали заедно още от деца или такива, които чисто физически, тотално се отблъскват.

4. Истинските приятели са ревниви

Не е изненада за никого, че ревност между приятелите съществува. За всички нас е важно да бъдем ценени и уважавани сред обществото, но най-вече в приятелския кръг. Когато едно приятелство е преминало през различни нива, в това число и ментално, можем да го назовем като истински и силно. Един пример ще внесе повече яснота: в живота на наш приятел се появи друг такъв, следователно се получава леко дразнене, дори да не го осъзнаваме, усещаме леко притеснение. Това е така именно защото приятелите се приемат като незаменими и уникални по себе си, а не просто като част от обкръжението.


5. Приятелство сред животните

Били сме свидетели неведнъж на взаимодействие между животни от различни видове, като например куче и котка, очаквайки те да са врагове. Истината е, че между животните действително се заражда дружба и тя не е по-различна от тази при хората. Те също изпитват някои емоции, като съчувствие, привързаност и дори необходимост от защита. Най-често срещаните приятелства се срещат между делфините, конете, слоновете, кучетата, шимпанзетата и част от някои птици.

6. Качество пред количество

Вероятно няма човек, който да не е чувал крилата фраза „По-добре малко приятели, но истински“. Може би има много истина в тези думи. Психолози твърдят, че интелигентните хора имат по-малко приятели, защото подхождат по-специално към времето си – с кого и как го прекарват. Иначе казано: хората с по-висок коефициент на интелигентност предпочитат да прекарват по-голяма част от времето си върху ангажименти и дългосрочните си цели, вместо да се социализират. Те не са отшелници, а просто имат друг поглед върху нещата. Подбират приятелите, от които биха научили нещо ново и прекарват умерено времето си с тях.

10 интересни факта за приятелството

7. Он/Офлайн приятелство

Почти няма човек, който да не използва социални мрежи, при това те са голяма част от ежедневието ни. Да, там всичко е много по-улеснено. Сприятеляването в нета е на един клик разстояние. Онлайн комуникацията взима превес в днешно време, което заблуждава и създава подвеждащо усещане, че не сме сами. Това обаче е погрешно и дори нездравословно. Нарича се още „Internet Addiction Disorder” или психично разстройство свързано с зависимостта от интернет. Помислете за минута колко лесно просто е да минеш извън линия, когато нещата станат по-сериозни или как писането в чата не може да покаже 100% от емоцията на човека отсреща. Истината е такава, че колкото и да дава онлайн социализацията, толкова и взима…

8. Емоционална зависимост

За съжаление доста често срещан проблем, особено при по-младите хора. В началото е трудно да бъде разпознато, но след определен период от време, симптомите са налице. Тук не говорим за приятелска ревност, която е описана по-горе, а за нещо много по-сериозно, познато като токсични отношения. Това са хора, които съвсем съзнателно насочват цялата си енергия и внимание, само към един човек. Също така изпитват силна завист, гняв, дори агресия, когато има други хора, освен въпросния, и неутолимо желание за власт и контрол. Психологията на пристрастяването е дълбока и сложна, то не се сформира току-така, а е породено от нещо преживяно. Не всеки успява да преодолее трагедиите, които се случват в живота и именно заради това, се отключват подобни състояния.


9. Философия на приятелството

Древногръцкия философ и учен Аристотел разделя приятелството на три групи: приятелство за полза, приятелство за удоволствия и приятелство заради ценности. Не можем да отречем, че класификацията, която е посочил е напълно реалистична и дори до ден днешен нещата не са се променили особено. Изключение прави последната група, която е все по-рядко срещана, а това я прави неминуемо още по-ценна. Трудно е да се синхронизираме с други личности, да споделяме еднакви ценности, виждания и да обединим възприятията си. Особен проблем се явява и момента, в който трябва да се поставим на мястото на друг. Времената, в които живеем, са много по-различни, дори можем да ги наречем – неопределими. Именно заради това, ако можем смело да заявим, че имаме истински приятели в живота си, то трябва да правим всичко възможно, за да съхраним тези отношения и да ги ценим силно.

10. Работа и приятелство – мисията възможна

Истинско приятелство може да съществува на работното място, само ако не забравяме, че на първо място ние сме професионалисти. Разбира се, че трябва да има разграничение между двете неща. В крайна сметка, отиваме на работа, за да работим. Едва след това, с течение на времето, ако в колектива, в който сме попаднали, случим на човек, с когото си пасваме и вибрираме на една честота, е в реда на нещата да дадем шанс на отношенията. Няма как да отречем, че е трудно да се запазят подобни отношения, тъй като има множество фактори, които ще вървят против това приятелство. Част от тях са йерархично израстване, конкуренция, завист и прочие. Само че истината е много проста. Ако приятелството има стабилни основи и можем действително да го наречем истинско, то няма нужда от притеснения. Според проучвания на социолози, приятелствата на работното място, стимулират нашата производителност. С други думи, близките взаимоотношения се явяват като един от основните мотивиращи фактори, които ни въздействат по време на работния процес.Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.