Да, повечето от туристите мечтаят за шумни курорти, грандиозни партита и луксозни хотели през летния сезон.

Все още обаче се намират и хора, харесващи и търсещи спокойствието и близостта с природата.

Ако ти си един от тях, следващите редове ще са с полезна информация за теб. Днес ти представяме 10 черноморски градчета и селца, идеални за отдих през лятото. А избора оставяме на теб…


1. Село Дуранкулак

Ако започнем прехода по малките населени и приятни за отдих кътчета от север на юг по Черноморието ни, задължително първа спирка е село Дуранкулак. То е най-североизточното ни населено място преди границата с Румъния. Плажовете му са едни от най-диво запазилите се в наши дни. Северният плаж, дълъг 2 километра и половина, стига чаааак до румънската граница – нос Сиврибурун. Местните обаче го наричат „Ана Мария“ – така се е наричал кораб, заседнал край селото през 60-те години на ХХ век.

По-дългият дуранкулашки плаж е южният – със своята 7-километрова ивица, стига чак до нос Крапец. Той минава и покрай една от дуранкулашките природни забележителности – Дуранкулашкото езеро. Наричан от тукашните хора „блатото“, този воден басейн е една от на-добре запазените влажни зони в страната ни, а също е разположен и по пътя на мигриращите към Африка птици – Via Pontica. Друг отличителен белег е и че само това езеро е естествено находище на див шаран в България. Достатъчно причини, за да спреш колата си в най-северната ни черноморска точка, нали?

2. Село Крапец

Както вече споменахме, следващата ни спирка, спускайки се още повече на юг, е селото на малкото туристи и многото рибари – Крапец. Разположено на има-няма 10-тина километра от град Шабла, малкото селце привлича с ниския си бряг, ситния златист пясък и плиткото море. А в комбинация с дългата 6 км плажна ивица, се превръща в истински рай за любителите на водните спортове – уиндсърф, кайтсърф и каквото още може да се подкара по вода! Липсата на тъпли туристи от една страна и страхотното гостоприемство на местните – от друга, плюс великолепните морски дарове, сготвени по автентични местни рецепти, правят село Крапец идеално място за хората, наслаждаващи се на малките неща в живота – вкусната храна, споделена в приятна компания сред естествено красива природа.


3. Село Езерец

Слизаме все по-близко до Шабла – сега само на 5 км от нея. Спираме вниманието си върху село Езерец. Специалистите твърдят, че плажната ивица тук е най-чистата в България, а плажът – най-красивият. Колкото повече опознаваш района около селото, толкова повече си мислиш, че си попаднал в райско кътче на земята – от една страна имаш морската шир, а от друга – сладката езерна вода на Шабленското и Езерешкото езеро, които дори са свързани изкуствено чрез специално изграден канал. В самите езера пък се крие друга от приказните забележителности на селото – в тях цъфтят лилия и блатна роза, две от рядко срещаните растения по нашите земи. Как да не решиш, че си в Рая?

4. Село Тюленово

Гледал си снимки на скалната арка в Малта и си искал да я видиш на живо? През 2017 г., когато силни бури я разрушиха, си мислил, че мечтата ти ще си остане само блян? Спокоойноо! В България също имаме такава арка, даже по-хубава! И все още съществуваща! Намира се край село Тюленово. И независимо дали по изгрев или по залез, уникалната гледка на червените скали, стръмно спускащи се към морето, облени със солената морска вода и окъпани от пурпурните лъчи на слънцето, остават всеки свидетел на този природна картина без думи!

Е, ако обичаш не само да се съзерцаваш, но и да си по-активен, може да се възползваш и от другите природни условия тук. Скалите са чудесни за катерене, подводните пещери – прекрасни за оглеждане, ако умееш да се гмуркаш, а рибар ли си – хвърляй въдиците! Няма да останеш без улов – гарантирано е! Искаш да ловуваш не от брега, а от морето? Може да наемеш лодка от местен и да се впуснеш и в това приключение! Търсиш ли и място за разпъване на палатката – то е тук! Единствено ще останеш разочарован, ако искаш да разпънеш хавлия върху пясък – няма как да стане, защото такъв просто липсва.


5. Село Българево

Ако си почитател както на гастрономическия, така и на природния туризъм, село Българево е твоето място! Тук има две основни притегателни центъра за туристи. Първият е местността Болата. Представлява 6-километрова камениста ивица, завършваща с приказно красив (малък, но много впечатляващ) залив, в близост до нос Калиакра. Втората е мидената ферма „Дълбока“. Обичаш ли морски деликатеси, тук ще изпиташ страхотна наслада за небцето! Фермата отглежда екологично чисти черноморски миди. Няма как да си някъде из северното Черноморие и да не спреш за едни „Миди по Бургаски“ или супа „Миден абордаж“ в мидената ферма!

6. Село Шкорпиловци

Омръзнало ти е от пренаселени плажове? Не искаш, когато протягайки се към личните си вещи, да се окаже, че пипаш чужди такива, защото плажните принадлежности на съседите ти са трърде близо разположени до твоите? Имаш нужда от малко лично пространство сред плажуващите хора? Заповядай в село Шкорпиловци! Тук се намира нааай-дългата плажа ивица в България – цееели 12 километра ситен жълт пясък, съчетание от дюни и лонгозни гори. Страхотно природно съчетание на гора и море. Просто приказка! Поради факта, че плажът попада в рамките на защитената местност „Камчийкси пясъци“, строителството е силно ограничено. Искаш ли тишина, спокойствие и единственият шум, който чуваш да е този от морските вълни? Шкорпиловци те очаква! Тук е и най-северната точка на Стара планина, при достига ѝ до Черно море – нос Караборун.


7. Село Кошарица

Минавайки Стара планина от север на юг, първото място, за което се сещат повечето туристи, е Слънчев бряг. Да, обаче малко по на запад, в подножието на Балкана, се е сгушило китното село Кошарица. Ако си търсач на нощен живот – „Слънчака“ ти е на ръка разстояние. Ако пък искаш спокойствие и уединение, планината ти е от другата страна. Кошарица е идеалното решение за компании, състоящи се от хора с различни интереси. Има условия за хайкинг, спортен риболов, лов или просто разходка по някоя от еко пътеките в района. Дори има изградено игрище за голф. Село, село, ама развиващо се и адекватно на съвремието ни. Дали лежерен следобед или купонджийска вечер – решаваш ти, но Кошарица ти предлага и двете!

8. Село Българи

Слизайки все повече на юг, леко ще се отдалечим от плажа и ще навлезем в Странджа планина. Мистичната планина в югоизточна България, която в едно от своите села веднъж годишно разкрива един от най-пазените си ритуали – нестинарството! И то в автентичния му вид! А това неописуемо преживяване се случва в село Българи. Извършва се по време на празника на селото – 3 юни, Денят на светите Константин и Елена.

В ранна утрин местните нестинари „обличат“ иконата на светците с черен плат и я оставят в близкия параклис „Св. Костадин“. Селяните се измиват с лековита вода от аязмото и се връщат в селото. Започне ли слънцето да преваля, в центъра на селото се разпалва огън. Там, дойде ли вечерта, нестинарите започват своят обреден танц върху жаравата само по боси крака и с иконата в ръце, под звуците на тъпан и гайда. Гледка, която те кара да настръхнеш! Отсега можеш да си го запишеш в плановете за догодина!


9. Село Равадиново

Харесваш старинните градове на черноморските ни курорти, обичаш и да си на юг? Повечето почиващи биха избрали Созопол. Искаш да избягаш от шума и наплива от хора – отседни в село Равадиново. Намира се на 6 км от Созопол и предлага както морска шир в близост, така и планинска прохлада. В самото село пък също има забележителност – замъкът „Влюбени във вятъра“. Той е сбъднатата мечта на своя създател – Георги Тумпалов. Изграден в приказен стил, влезеш ли в замъка, сякаш се пренасяш в друг, вълшебен свят! Атрактивният замък привлича вниманието не само на българските, но и на чуждестранните посетители в региона.

10. Село Варвара

Чиста природа, кристално море, прохладен бриз – това предлага единственото село между Царево и Ахтопол на своите посетители. Спокойствие, релакс и на тукашен език казано „пълен айляк“! Животът тук сякаш е забавил ритъма си – забави и ти твоя. Презареди батериите за ден-два тук и ще видиш колко свеж ще се почувстваш. Да, плажната ивичка е малка, но доста красива. Ако си фен на скалистите брегове, тук има такива в изобилие. Може да скачаш от тях в прозрачната морска вода, да постелиш хавлията и да се попечеш на топлия камък или просто да разпънеш палатка в близката гориста местност. Любител ли си на прясната морска храна, можеш да опиташ чудесни деликатеси в малкото на брой, но с чудесна кухня, ресторантчета в селото. Или пък сам да си сготвиш, купувайки си риба и зеленчуци от местните приветливи жители. Изборът е твой, а удоволствието от изживяването – гарантирано!
Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.