Понякога наистина не си даваме сметка, че храната, която приемаме, се отразява изключително много на здравето и външния ни вид. Нездравословното хапване може да доведе до проблеми с метаболизма и дори да нанесе щети на черния дроб и сърцето. Да разбърка хормоните ни, да доведе до кожни проблеми.

Няма да навлизаме по-дълбоко в темата, защото не сме медицински експерти, нито професионални диетолози. И без да имаме подобни квалификации обаче, можем да се досетим и сами, че правилното хранене е от критична важност едновременно за здравето и за красотата.

Що се отнася до кожата… е, сами знаете, какво става когато прекалите с шоколада. Или когато не пиете достатъчно вода. Грешно е да се смята, че грижата за нея идва единствено от козметичните продукти. Могат да се постигнат забележителни резултати и чрез спорт и хранене.


Днес ние ще говорим за храненето и по-точно за десет вкусотии, които ще помогнат на този така важен, и издаващ отминаващото време, орган, да запази и подобри своите качества възможно най-дълго. Да видим кои са те и какви са техните „суперсили“.

1. Тлъсти риби

10 храни за красива кожа

Тлъстите риби като скумрията, сьомгата и херингата са чудесни за здравето на кожата. Те са богати източници на омега-3 мастни киселини, които помагат за нейната плътност, еластичност и хидратация. Всъщност дефицитът на омега-3 може да бъде причина за сухата кожа. Също така омега-3 мастни киселини намаляват възпалението, което може да доведе до зачервявания и акне. Могат дори да направят кожата по-малко чувствителна към вредните лъчи на слънцето.

Тлъстата риба е източник и на витамин Е – един от най-важните антиоксиданти за кожата. Достатъчно количество от този витамин я предпазва от увреждания от свободните радикали и възпаленията. И още нещо – рибата е източник на цинк. Този минерал оказва добро въздействие при възпаление, върху цялостното здраве на кожата и производството на нови кожни клетки.

2. Авокадо

10 храни за красива кожа

Авокадото е богато на полезни мазнини. Тези мазнини са важни за много процеси в тялото, както и за здравето на кожата. Достатъчно количество от тази питателна храна би помогнало на еластичността ѝ и би я поддържало хидратирана. Тя съдържа витамин Е, за чиито благотворни качества вече си поговорихме.

3. Орехи

Орехите имат много качества, които ги превръщат в превъзходна храна за здрава кожа. Те са добър източник на важни мастни киселини, които тялото не може да произведе само. Всъщност те са по-богати на омега-3 и омега-6 от повечето ядки. Те съдържат и цинк, малки количества витамин Е и селен. Орехът е изключително полезна храна и знаем това от деца. Само не бива да забравяме да не прекаляваме с количеството.


4. Слънчогледови семки

Като цяло, ядките и семената са богати източници на полезни за кожата хранителни вещества. Слънчогледовите семки са чудесен пример. Те съдържат витамин Е, селен, цинк. За ползите от тях вече споменахме. А и кой ще откаже да гледа хубав филм похапвайки семки, като едновременно с това се грижи за красивия си външен вид?!

5. Сладки картофи

Бета каротин е важен провитамин, който се метаболизира в човешкия организъм до витамин А. Той се открива в портокалите, морковите, спанака, сладките картофи, кайсиите, червения пипер и още много други плодове и зеленчуци. Той може да действа като естествена защита на кожата срещу слънцето и да я предпази от увреждания.

6. Броколи

Броколито е пълно с важни за кожата витамини и минерали като цинк, витамин А и витамин С. Освен това съдържа и лутеин . Той предпазва кожата от оксидативен стрес, който води до образуване на бръчки и сухота.

7. Домати

10 храни за красива кожа

Доматите са чудесен източник на витамин С и съдържат всички важни катореноиди, включително ликопен. Бета каротинът, лутеинът и ликопенът предпазват кожата от слънчевите лъчи. Освен това могат да бъдат добри помощници в борбата с образуването на бръчки.


8. Тъмен шоколад

10 храни за красива кожа

Ефектът на какаото върху кожата е поразителен. То съдържа антиоксиданти, които могат да предпазят кожата от слънчеви изгаряния. Тези антиоксиданти могат също да помогнат в битката с бръчките, да подобрят плътността на кожата, да помогнат с хидратирането, да подобрят кръвообращението и текстурата.

9. Зелен чай

10 храни за красива кожа

Зеленият чай може да предпази кожата от увреждане и стареене. Катехините в него помагат на здравето на кожата. Те са мощни антиоксиданти, които предпазват от слънчеви увреди и редуцират зачервяванията, помагат с хидратацията, подобряват плътността и еластичността.

10. Червено грозде

10 храни за красива кожа

Червеното грозде съдържа ресвератрол в ципата си. Ресвератролът, който е антиоксидант, забавя ефекта на стареенето, като се бори с вредните свободни радикали, които вредят на кожата.

В заключение нека отново уточним, че тази статия не е медицински материал. Тя е информация, която цели да ви запознае с качествата на някои храни, които се грижат за красива и здрава кожа и да ви напомни, че ние сме това, с което се храним. Нека го правим осъзнато!Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.