10 вкусни идеи за празника Никулден

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Наближава 6 декември – Никулден, Ден на банкера, Ден на търговеца, Ден на моряците и рибарите, Ден на дарителя. Според легендата Свети Никола, освен покровител на рибарите и мореплавателите, е покровител и на банкерите. Преди да го канонизират за светец той бил лихвар, който помагал на бедни и безпарични, като раздавал богатството си. Но гледал тези, на които правел благодеяния, да не разберат откъде идват те. Преданието казва, че Свети Никола незабелязано подхвърлил три кесии със злато в дома на обеднял търговец, за да може да омъжи трите си дъщери и да ги спаси от безчестие.

На Никулден българите приготвят богата празнична трапеза. Основното ястие на този празник е рибата. Тя се приготвя по различни начини в различните райони, но винаги от всички риби се отдава предпочитанието на шаран. Смята се, че шаранът е „слугата“ на Свети Никола. На 6 декември той не е просто гозба, а ритуал – своеобразно жертвоприношение към светеца, благодарност за закрилата в премеждия, надежда за добруване и радост, молитва за здраве и берекет. Костите на шарана се изгарят, закопават се в земята или се хвърлят в реката.

Рибата, дори от религиозна гледна точка, се смята за по-чиста храна от месото. Това не е случайно, тъй като тя натоварва храносмилателната система значително по-малко от месото, въпреки че белтъците й се усвояват почти както белтъците на телешкото и свинското. Освен това съдържа омега-3 мастни киселини. На масата се поставят и различни обредни хлябове и много постни ястия – варена царевица, жито, постни сърми, чушки, боб. Трапезата не се вдига цял ден и до късно през нощта е на разположение на домакини и гости.

В навечерието на празника на Свети Никола ви предлагаме няколко вкусни идеи, с които да посрещнете гостите или семейството си на Никулден. Лесни, интересни и гарантирано вкусни, рецептите са от сайта „Вкуси ме“, където ще намерите и точните стъпки за приготвянето на всяка една от тях. А от нас е пожеланието за весел празник и апетитно изкарване на всички именици, рибари и банкери. Да ви е вкусно!

1. Пълнен шаран с гъби в доматен сос
 Рецепта на Ирина Андреева Jolie

10 вкусни идеи за празника НикулденНачина на приготвяне вижте тук >>

Необходими продукти:
2 кг почистен шаран
500 г гъби печурки
2 големи глави салатен лук
1 стрък праз лук
1/2 връзка пресен копър
1/2 връзка пресен магданоз
2 кутии по 800 г домати на кубчета
1 кутия от 800 г млени домати
250 г печени чушки на малки кубчета
2-3 скилидки чесън
1 лимон
зехтин
2 с.л. захар
черен пипер
сол

2. Пълненият шаран на Jolie
 Рецепта на Ирина Андреева Jolie

10 вкусни идеи за празника НикулденНачина на приготвяне вижте тук >>

Необходими продукти:
1 голям шаран
500 г гъби печурки
200 г стафиди
200 г орехови ядки
1 връзка целина листа
1 връзка зелен лук
1 голяма глава кромид лук
1 връзка магданоз
1 връзка копър
1.5 кг картофи
олио
сол на вкус
черен пипер на вкус
червен пипер – малко
морска сол
за украсата:
лилав воден лук
морков
репички
зелена салата
домати
лимони
червена чушка
краставица
магданоз

3. Пъстърва на фурна
 Рецепта на Анелия Терзиева

10 вкусни идеи за празника НикулденНачина на приготвяне вижте тук >>

Необходими продукти за 2 порции:
2 изчистени пъстърви
4 с.л. доматено пюре
сол
черен пипер на вкус
2-3 листа дафинов лист
десетина черни маслини
3 кисели краставички
олио за намазване
2 скилидки стар чесън

Cloudware от Neterra

4. Сьомга с хрупкава коричка
 Рецепта на Анелия Терзиева

10 вкусни идеи за празника НикулденНачина на приготвяне вижте тук >>

Необходими продукти за 4 порции:
2 големи котлета или 400 г филе от сьомга
2-3 с.л. песто
зехтин
20-30 г смлени на едро орехи

5. Сьомга с ориз в тесто
 Рецепта на Лео Бианки

10 вкусни идеи за празника НикулденНачина на приготвяне вижте тук >>

Необходими продукти:
300 г сьомга
250 г сварен ориз
3 яйца
1 гл. лук
магданоз или копър
сол
черен пипер
За тестото :
200 г масло
200 г брашно
2 жълтъка
35 мл вода
сол
1 яйце за намазване
50 г масло
магданоз или копър

6. Филе от сьомга на тиган и още нещо
 Рецепта на Габриела Йорданова

10 вкусни идеи за празника НикулденНачина на приготвяне вижте тук >>

Необходими продукти за 1 порция:
200 г филе от сьомга
сол
черен пипер
5 малки картофа
100 г грах
зехтин
1 скилидка чесън
2 кафяви печурки
кълнове или свежа салата по избор
3 с.л. масло

7. Пържола от риба тон с песто от мента
 Рецепта на Лео Бианки

10 вкусни идеи за празника НикулденНачина на приготвяне вижте тук >>

Необходими продукти:
500 г филе риба тон
за маринатата:
1 скилидка чесън
магданоз
сок от 1/2 лимон
зехтин
черен пипер
сол
за пестото от мента:
20 ароматни листа мента
зехтин
черен пипер
20 г кедрови ядки
сол

Cloudware от Neterra

8. Печено филе от треска с хрупкава коричка
 Рецепта на Ирина Андреева Jolie

10 вкусни идеи за празника НикулденНачина на приготвяне вижте тук >>

Необходими продукти:
за рибата:
4 бр. по 200 г филе от риба треска или едър хек
скилидка чесън, нарязана на ситно
2 филии хляб
2 с.л. зехтин
1 голям домат
сол на вкус
черен пипер на вкус
за магданозения сос:
1 връзка пресен магданоз
3 с.л. орехови ядки
1 скилидка чесън
4 с.л. зехтин
сол на вкус
черен пипер на вкус
за картофената салата:
600 г картофи
100 г майонеза
див лук

9. Ципура с бял лук и бланширана маруля
 Рецепта на Лео Бианки

10 вкусни идеи за празника НикулденНачина на приготвяне вижте тук >>

Необходими продукти:
4 филета от ципура
2 стръка розмарин
1 стрък риган
сол
черен пипер
20 чери доматчета
2 глави бял лук
1/2 лимон
зехтин
бяло вино
За бланшираната маруля:
25 г краве масло
2 марули
сол на вкус
сок от 1/2 лимон

10. Чернокоп (лефер) на скара с лимонов сос
 Рецепта на Десислава Митева

10 вкусни идеи за празника НикулденНачина на приготвяне вижте тук >>

Необходими продукти:
10 бр. изчистен чернокоп
сол
2 лимона
2 скилидки чесън
1/2 връзка копър


Коментари

Сподели

Коментари