10-те най-високи планински върха в света

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +
Страница 1 от 5

Планинските върхове, които надхвърлят 8 хиляди метра надморска височина в света са точно 14. Всички те са разположени в Азия в два планински масива – Хималаи и Каракорум. Сред „най-ниските“ от тях са Шиша Пангма (8013 м), Гашербрум II (8035 м), Броуд пик (8047 м) и Гашербрум II (8068 м). Ето и кои са останалите 10 най-високи планински върха в света.

10. Анапурна I, Хималаи

10-те най-високи планински върха в светаАнапурна I е считан за един от ниските гиганти със своите 8091 м. Разположен изцяло на територията на Непал в Хималаите. Името му означава Богиня на плодородието. Наречен е така заради многобройните пълноводни реки, които тръгват от подножието му. Анапурна I е смятан за най-важния връх в историята на алпинизма, защото с неговото изкачване през 1950 г. е поставена нова ера в този спорт. Дотогава човешки крак не е успявал да премине бариерата от 8000 метра.

9. Нанга Парбат, Хималаи

10-те най-високи планински върха в светаВисочина 8125 м. В превод Нанга Парбат означава „Голата планина“, но поняога е наричан и Диамир, което на санскрит означава „Кралят на планините“. Планината Нанга Парбат взима много жертви през първата половина на 20-ти век, поради което е известна и с прозвището „планината-убиец“. За първи път Нанга Парбат е изкачен успешно на 3 юли 1953 от австрийския алпинист Херман Бул и то без кислородна маска.

СЛЕДВАЩА СТРАНИЦА


Коментари

Страница 1 от 5
Сподели

Коментари