Кастилия-Ла Манча се намира в централната част на Испания, на югоизток от Мадрид. Включва провинциите Албасете, Сиудад Реал, Куенка, Гуадалахара и Толедо.

Книгата на Мигел де Сервантес от 17-ти век „Дон Кихот де ла Манча“ е една от най-известните книги, издавани някога в Испания, и е инспирирана точно от този регион. Днес ще ви заведа на кратка обиколка на Кастилия-Ла Манча, за да посетим заедно някои от най-любопитните забележителности там.

1. Вятърни мелници в Кампо де Криптана

Една от най-емблематичните забележителности в Кастилия-Ла Манча е пейзажът на белите вятърни мелници, които може да се видят в Кампо де Криптана, община в провинция Сиудад Реал. Известна като „Земята на гигантите“, това е мястото, където Дон Кихот се срещнал с гигантите (всъщност самите вятърни мелници).


2. Къщите в Куенка

Куенка е обявен за обект на ЮНЕСКО за културно и природно наследство, тъй като е изключителен пример за средновековен крепостен град и е забележително добре запазен. Построен от маврите в отбранителна позиция на хълмовете, той е завладян от кастиляните през 12 век. Градът е известен най-вече със своите изключителни къщички.

3. Крепостта Алказар в Толедо

Разположена на най-високия връх на Толедо, крепостта Алказар е едно от най-добрите забележителности на ЮНЕСКО. Карлос V заповядал да бъде построена, но тъй като били необходими много години да бъде завършена, столицата на Испания вече била преместена в Мадрид. Така в Толедо никога не са живели царе, а само овдовели царици.


4. Древно палеолитно скално изкуство

Кастилия-Ла Манча е дом на 93 такива места, датиращи от палеолитните и дори мезолитни периоди от каменната ера. Те включват обикновени фигури на хора, както и много животни като елен, кози, диви свине и говеда, и са боядисани с червени минерали или дървени въглища.

5. Еврейският квартал в Толедо

Трябва да обърнете специално внимание на еврейския квартал в Толедо. Първото споменаване на евреите на това място датира от IV век. Тогава еврейският квартал е бил най-проспериращата част на Толедо. Следователно има многобройни паметници на еврейската култура, включително няколко синагоги.

6. Музеят на Дон Кихот в Сиудад Реал

Нито една обиколка в земята на Дон Кихот няма да бъде пълна без посещение на музея му, разположен в Сиудад Реал. Това е чудесен музей, посветен на Сервантес и Дон Кихот. Единственият проблем е, че цялата информация в музея е написана на испански и за тези, които не говорят езика, това може да създаде известен дискомфорт.


7. Градът на Дон Кихот – Ел Тобосо

Тук можете да посетите музея на Дулсинея или Ана Мартинес Сарко де Моралес – протопитът на героинята, любима на Дон Кихот. Типична селска къща, датираща от 16-ти век, със стари селскостопански съоръжения и кухненски принадлежности, както и мебели.

В двора се намира една от най-големите маслени преси в Ла Манча. Друга интересна спирка е Музеят Сервантино – колекция от 198 копия на Дон Кихот де ла Манча, преведена на много различни езици. Не забравяйте да посетите и паметника в града, посветен на Дон Кихот и Дулсинея.

8. Катедрала „Санта Мария де Толедо“

Един от истинските скъпоценни камъни на Толедо е катедралата „Санта Мария де Толедо“. Този паметник на архитектурата е типичен пример за испански готически стил. В Испания доста често можете да видите готически катедрали, построени на мястото на християнските църкви. Катедралата в Толедо, не е изключение.

9. Мостът Алкантара в Толедо

Това е един от двата древни моста, през които можете да влезете в града. Всъщност император Траян го построява и е характерен за римския стил. Мостът обаче многократно е бил разрушаван и възстановяван и към XVI век е придобил формата, в която е днес.

10. Портата Бисагра

Толедо удивлява със своята красота и история, величествени порти и масивни стени. Градът посреща своите гости с древните стени и осемте порти на крепостта. Най-известните от тях са Портата на Бисагра и Портата на Нова Бисагра. Настоящият външен вид е от XVI в., а масивните цилиндрични кули са построени от арабите.

Сега проявих желание да прочета книгата на Сервантес още веднъж. А вие?
Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.