Йогата представлява съвкупност от физически, духовни и умствени практики. Общото разбиране за произхода им е, че са се зародили в Древна Индия, но няма информация кога точно възникват.

Съществува голямо разнообразие от школи и практики по йога, които си поставят различни цели, като голяма част от тях се обвързват с религиозните течения на индуизма, будизма и джайнизма.

Йогата е една от шестте астика и приема медитацията за основно средство за постигане на освобождение. Ето и десет причини защо трябва да правим йога.


1. Подобрява стойката

Много хора работят и учат по цял ден зад бюрото и с часове им липсва физическа активност, която често е заменена от прегърбване и болки във врата. Чрез практикуване на йога ежедневно, бихме направили услуга на мускулите си и болката от тялото ни постепенно да намалее и съответно да изчезне.

2. Изгражда мускулна сила

Йогата може да ни помогне да направим по-силни части от тялото ни, които обикновено са по-слаби и не са развити достатъчно добре. Бонус е, че чрез практиките можем да придадем тонус на тялото, което предотвратява разтягането на мускул.

10 причини защо йогата е полезна

3. Подобрява съня

Ежедневното практикуване на йога би помогнало на всеки, който страда от проблеми със съня. Когато тялото ни се отпусне, е по-лесно да заспим и да изградим рутина. Затова е и препоръчително преди лягане да се отделят няколко минути, в които да се практикуват определени пози. Те биха помогнали на мозъка ни да изпита нуждата да заспим по-бързо и по-лесно след практика.

4. Забързва метаболизма

Йога помага на практикуващите я да засилят метаболизма си, тъй като по време на практика се горят мазнини по-бързо. А това помага на тялото да нормализира теглото си.

5. Подобрява дишането

Йогата не се свързва единствено с извършване на физически упражнения. Паралелно с физическата активност, трябва да се концентрираме и върху дихателната. Пранаяма, дихателната практика, помага на хората да дишат осъзнато и да подобрят състоянието на белите си дробове. След хаотичен и забързан ден най-доброто нещо, което можем да направим за себе си е да отделим няколко минути и да подишаме истински.


6. Прави ни по-гъвкави

Ако сте човек с ниска физическа активност и ви предизвикаме да се наведете, за да докоснете пръстите на краката си, смятате ли, че ще успеете? С ежедневна йога практика този проблем може да бъде решен в рамките на няколко седмици, а и не само. Тялото ви ще успее да се отпусне и ще освободи натрупаният стрес, който е складирало.

7. Подобрява концентрацията

Смята се, че дори само няколко минути на ден практика биха подобрили концентрацията и паметта при хората.

8. Намалява стреса и тревожността

Заедно с физическите ползи йога помага на практикуващите я да подсилят и психическото си състояние. Упражненията, съчетани с медитация и осъзнато дишане, успокояват психиката ни и може да изкара излишните тревожни мисли, които имаме в главата си.

10 причини защо йогата е полезна

9. Понижава кръвното налягане

Когато се отпуснем след хубава йога практика, активността помага на тялото ни да понижи лошия холестерол, а също се редуцира и опасността от сърдечни болести.

10. Повишава настроението и самооценката ни

Йога практиките ни позволяват да открием нова страна от себе си, която до сега не сме виждали, да бъдем по-смирени, по-спокойни, по-уверени във възможностите си и по-осъзнати. Свикнали сме да бъдем в центъра на шум, стрес и негативни емоции, но можем да научим тялото и ума си, че съществува и среда, която е спокойна и която би ни позволила да бъдем едно цяло със себе си.
Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *