Мислили ли сте да се отправите към Латинска Америка следващото лято? Или просто искате да натрупате малко произволни знания за деня, с които да впечатлите в следващата игра с въпроси?

Представяме ви няколко необичайни частици от знания, които може би не знаете за някои от най-известните страни от Южна Америка. Защото, кой не обича малко странни, но в същото време и прекрасни факти?

1. Мексико Сити, столицата на Мексико, потъва с 25 сантиметра всяка година. С нарастващото население, което консумира все повече и повече подземни води, градът и неговите сгради бавно потъват.


2. След Сухите долини на Макмърдо в Антарктида пустинята Атакама, в северната част на Чили, се счита за най-сухото място в света.

10 интересни факта за Латинска Америка

3. В град Леон, Никарагуа, не дават указания като „изток и запад“, а вместо това казват „горе и долу“ по посока на изгрева и залеза на слънцето.

4. По-голямата част от улиците в Коста Рика са без имена – вместо това се дават указания по природни (и не само) забележителности и разстояния.

5. Малкото градче Йоро в Хондурас е известно със своя Lluvia de Peces (дъжд от риби) – явления, при които рибата пада от небето по време на много силни дъждове.


6. В Парагвай дуелът с пистолети е легален, стига и двете страни да са регистрирани кръводарители.

7. В перуанската част на Андите местните отглеждат повече от четири хиляди сорта картофи с всякакви размери, форми и цветове.

8. 20% от кислорода в света се „произвежда“ от тропическите гори на Амазония. Освен това река Амазонка тече през осем държави – Еквадор, Перу, Колумбия, Боливия, Бразилия, Венецуела, Суринам и Френска Гвиана.

10 интересни факта за Латинска Америка

9. В Латинска Америка се говорят над 370 езика. Много от тях обаче, за съжаление, постепенно изчезват. Твърди се, че при първия контакт на европейците през XV и XVI век в Латинска Америка се е говорило на над 1500 езика.

10. Връх Чимборазо в Еквадор е технически най-високият връх в света! Ако се измерва от центъра на Земята, Чимборазо е много по-висок от Еверест.
Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *