Колко често преди да заспите се питате дали сте доволни от изминалия ден, от живота, който живеете като цяло? Вкъщи-на работа-вкъщи, редки срещи с приятели, съботно чистене, неделна подготовка за новата седмица. Устройва ли ви този сценарий?

В действителност понякога се случва така, че на пръв поглед всичко в живота ни изглежда наред, но след един по-задълбочен анализ осъзнаваме, че между нашите очаквания и реалността зее огромна пропаст. Нека да я преодолеем.

Искрено щастливи ще сме, ако прочетете статията и си кажете: „Това не важи за мен“. Ако обаче се припознавате в някои от тези ситуации, не отлагайте важните решения. Имаме един живот, нека го изживеем възможно най-добре.

10. Нищо не ви е интересно

10 сигурни признака, че животът ви върви надолуНищо в този живот не ви впечатлява. Гледате с досада и скептицизъм на събития, които карат другите хора да се вълнуват: Правителството паднало? – Много важно; Човек е на път да кацне на Марс! – И какво от това!

Възрастта на един човек не се определя от годините в личната карта, а от способността да намира нещата, които го радват, които го образоват и развиват. Колко събития в живота ви напоследък предизвикаха спонтанно и ентусиазирано: „Ехаа!“ Няма такива? Значи е време да направите нещо по въпроса.

9. Занемарили сте и себе си, и дома си

10 сигурни признака, че животът ви върви надолуАко не ви е грижа как изглеждате, а последният път, когато чистихте къщата беше преди… месец… или май два, това е сигурен признак, че сте в личностна криза. Безразличието към вашето тяло и пространството около вас говори, че нещата в живота ви не вървят по мед и масло. И още по-лошо – примирили сте се с този факт.

Не случайно казват, че ако искаме да внесем ред в живота си, струва си да започнем от реда вкъщи. Странно, но почистването може да бъде много полезно, не само от хигиенна гледна точка – разсейва от тежките мисли и избистря кашата в главата ни. С терапевтична цел може да си запишете и час за фризьор. Помага.


8. Мразите работата си

10 сигурни признака, че животът ви върви надолуДа, да, да! Работният ден едва е започнал, а вие вече гледате часовника и пресмятате колко остава до края на това мъчение? В сряда направо обмисляте дали да не си пуснете извънреден отпуск, тъй като сте сигурни, че няма да издържите до петък?

Омразата към работата е сигурен признак, че имате нужда от промяна. Може би позицията, на която сте ви е скучна. Или се уморявате от дългото пътуване до офиса в час пик. Ако разберете истинската причина за вашето недоволство, ще ви бъде по-лесно да откриете изход от ситуацията.

7. Не общувате

10 сигурни признака, че животът ви върви надолуВсеки човек има нужда от малко лично пространство, но ако вие не желаете да се виждате с абсолютно никого, да се чувате по телефона, избягвате приятелите си, семейството, дори социалните мрежи, значи ситуацията е на път да излезе от контрол.

Помните ли Холи, героинята от филма „P.S. Обичам те“? Именно нейните приятели и роднини успяха да я измъкнат от бездната на отчаянието. Това са хората, които ни мислят доброто. А ситуацията, в която сме изпаднали не е чак толкова уникална, че никой от тях да не може да даде идея как да се измъкнем от нея. Знае ли човек, може би точно те ще ни дадат онзи ценен съвет, който ще ни помогне да оправим бъркотията в живота си.

6. Всичко ви дразни

10 сигурни признака, че животът ви върви надолуВсяко нещо, дори и най-елементарното, започва да ви дразни – съпругът, който забрави да изхвърли боклука, лоша оценка на детето, времето навън и т.н. Подобни неща могат лесно да ви ядосат, дори разплачат?

Непрекъснатото търсене на негативното в заобикалящия ви свят говори за нерешени проблеми, което ви прави раздразнителни, неспокойни, дори агресивни. Всичко това ще спре, ако признаете честно пред себе си, че всъщност се притеснявате как се справяте. Бъдете уверени и отстранете проблемите, които ви тревожат.

5. Придобихте вредни навици

10 сигурни признака, че животът ви върви надолуДруг начин за „решаване“ на проблемите са лошите навици: алкохол, цигари, преяждане. Тези привички обаче само създават илюзията, че имате контрол над живота си. Всъщност те не са нищо повече от опит да заровите главата си в пясъка, много дълбоко.

Лошите навици обикновено са признак, че животът ви не върви в посоката, която искате. На подсъзнателно ниво имате желание да промените нещата, но просто ви е трудно да се отпуснете и да поемете живота в свои ръце.


4. Живеете в миналото или в мечти за бъдещето

10 сигурни признака, че животът ви върви надолуЖивеете с мисълта, че „преди беше по-хубаво“ и постоянно се връщате към приятните спомени от миналото. Или, напротив, смятате, че „утре ще бъде по-добре“, просто трябва да потърпите малко. Само че това „малко“ обикновено се превръща в седмица, месеци, дори години.

Няма нищо лошо човек да се отдава на мечти за красиво бъдеще, но когато сте изцяло концентрирани върху по-добрите времена, независимо в бъдеще или тези от миналото, всъщност вие подсъзнателно бягате от настоящето.

3. Не успявате да „презаредите“

10 сигурни признака, че животът ви върви надолуВсеки от нас има свой начин да се справи с лошото настроение – здраво блъскане във фитнеса, разходка в парка, пътуване извън града.

Ако обаче всички места, които досега са ви изпълвали с енергия и радост, не ви носят същото удовлетворение, значи кризата е налице. Вероятно имате нужда от радикални методи за справяне с проблема. Защо не и посещение при специалист.

2. Превърнали сте се в заложници на телефона си

10 сигурни признака, че животът ви върви надолуАмерикански учени установили, че хората, които прекарват повече от един час на ден в социалните мрежи, са изложени на по-голям риск от депресия. Представата за живота на другите, която формираме докато разглеждаме техните профили, предизвиква изкривено убеждение, че всички имат по-забавен и успешен живот от нашия.

Постоянното вторачване в телефона в крайна сметка води до ниско самочувствие, нервност и усещане за самота. Опитайте се да бъдете офлайн по-често: това наистина ще ви направи по-щастливи.

1. Започвате всичко от понеделник

10 сигурни признака, че животът ви върви надолуНе, няма как магически да се превърнете в нов човек от понеделник, от началото на месеца или от Китайската нова година. Спомнете си фразата от „Алиса в страната на чудесата“: „Утре никога не е днес. Нима може да се събудиш сутрин и да кажеш: „Е, най-сетне е утре!““.

Безкрайното отлагане няма да ви направи щастливи. Ако искате да промените нещо в живота си, не търсете тържествен повод или красива дата, просто започнете сега.Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *