Къпането със студена вода определено е изпитание на волята, но усилието наистина си заслужава. Редовният студен душ обаче не е просто тонизиращ.

Процесите, които се активират от студената вода са много и оказват положително влияние върху цялото ни тяло. Ето какви промени ще настъпят с тялото ви, ако се престрашите и започнете да се къпете със студена вода.

10. Подобряване на настроението

Студеният душ ще ви помогне да се справите с лошото настроение и да намали нивото на раздразнителност. Факт е, че студената вода влияе на зона в мозъка, която произвежда хормон, отговорен за борба с депресията.

9. По-лесна концентрация

Поради факта, че студената вода подобрява транспортирането на хранителни вещества в тялото и обогатява клетките с кислород, вие ще станете по-концентрирани. Ще се уморявате по-малко и ще можете да се съсредоточите върху всекидневните задачи за по-дълго.

8. По-работоспособни

Студеният душ е точно това, което ви трябва сутрин, за да бъдете бодри и жизнени през целия ден. Студената вода активира работата на клетките и подобрява кръвообращението. Затова е нормално да се чувствате по-силни и енергични в работата си.


7. Целеустременост

Няма защо да се лъжем – взимането на студен душ сутрин си е изпитание на волята. Тренирайки силата на характера си по този начин обаче, неусетно ще забележите, че отказването от вредните навици ще става по-лесно – да намалите посещенията в любимата си сладкарница, да си лягате рано, а защо не и най-накрая да откажете цигарите.

6. Издръжливост

Редовният студен душ повишава силата и издръжливостта. В допълнение, студеният душ ще намали болката в мускулите, което ще бъде особено полезно, ако често прекарате времето си във фитнеса. Студената вода ще помогне и по-бързо да се отървете от подпухналата кожа.

10 промени, които ще настъпят у вас, след всекидневен студен душ

5. Край на студените ръце и крака

Тъй като студеният душ е вид стрес за тялото, то започва да произвежда вътрешна топлина. Неусетно след като започнете процедурите, ще забравите за проблема със студените ръце и крака, както и с прекомерното изпотяване.

4. По-здрави

Ако се къпете със студена вода всеки ден – не се страхувайте от простудни заболявания или грип, тъй като студеният душ значително усилва имунитета ви. Това се дължи на факта, че студената вода насърчава развитието на имунните клетки – моноцити и лимфоцити. Те убиват болестотворните бактерии и вируси, а също и патогенните микроорганизми.


3. Кръвоносната система

Студената вода спомага за стесняването на кръвоносните съдове, поради което кръвта ще започне да циркулира в тялото ви много по-бързо.
По този начин се предпазвате от разширени вени, хипертония и други сърдечно-съдови заболявания.

2. Отслабване

Студената вода активира сложни процеси в тялото, при които започва по-бързото изгаряне на мазнините, „складирани“ в тялото ни като източник на енергия. Освен това студеният душ ускорява процесите по изхвърляне на токсините през кожата и кръвоносната система. След всичко това ще усетите как свалянето на излишните килограми става по-лесно и бързо.

1. Красива кожа и коса

За разлика от горещата вода, която изсушава кожата на главата и тялото, студената – напротив, запушва космените фоликули и стеснява порите на кожата. Благодарение на това косата бързо ще придобие здравословен блясък, а кожата ви ще изглежда свежа и отпочинала.Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *