10-те най-лесни за отглеждане билки и подправки

Лятото е в разгара си. През този сезон най-подходящи са леките храни, салати и супички, пресни плодове и зеленчуци. Пропуснали сте да засадите ароматните подправки, необходими за всички тези ястия? Тогава побързайте. Много от най-любимите ни такива са лесни за отглеждане.

Тук ще ви разкажем за десет, които не изискват кой знае какви градинарски умения, но пък винаги ще са ви от полза, когато искате да блеснете с готварските си способности. Плюс това, ухаят невероятно и ще са доза свежест в кухнята ви.

1. Босилек

Босилекът е много повече от добавка за пица. Той е една от най-бързо растящите подправки. Седмично изкарва по 1-2 листа. Известно за издръжливата подправка е, че при всяко нейно подрязване, започва да расте по-бързо. Честата употреба е от ключово значение за оцеляване на това растение. Това не би трябвало да ви затрудни, ако обичате песто или салата „Капрезе“.

2. Мащерка

Всяко хубаво розе заслужава хубаво приготвено френско ястие. Мащерката е бързорастящо многогодишно растение, което може да седи на открито дори през зимата. Способността му да издържа на студ го прави идеалното растение за всеки сезон, а и е перфектна добавка за летните салати и зимните чайове.


3. Дафинов лист

Дафиновият лист е храст и расте най-добре, подхранван от компост. Така че споделете утайката от кафето и остатъците от яйцата си с това растение. Дръжте го навън, ако искате да защитите входната си врата, или го сложете до дивана, за да освежава въздуха. Откъсването на листата освобождава сладък аромат, който може да облекчи главоболието.

4. Лимонова трева

Основна съставка в тайландската и индийската храна, лимоновата трева може да се използва в супа, ориз и в билкови чайове. Помага при проблеми с храносмилането, а етеричното масло е подходящо за лечение на стреса. Големите количества цитронела, които съдържа, са ефективна грижа за кожата и естествен репелент против комари.

5. Риган

Има причина риганът да е толкова популярен в гръцката и италианската кухня: расте най-добре в сух, горещ климат. Нуждае се от по-малко вода в сравнение с повечето растения и расте по-бързо, когато се подрязва. Риганът е миролюбиво растение и можете да го отглеждате с всякакви други видове. Можете да го отглеждате и вън, и вътре.

6. Мента

10-те най-лесни за отглеждане билки и подправки

Ментата е смятана за най-лесно отглежданото растение. Тя расте толкова бързо, че е препоръчително да я гледате отделно от други растения, защото ще надделее над всички останали.


7. Градински чай

10-те най-лесни за отглеждане билки и подправки

Той е известен с устойчивостта си на суша и измръзване, а вкусът му е същият, дори да е прецъфтял. Листата му отблъскват вредителите и лесно се захваща. Свежия градински чай можете да използвате за ароматизиране на коктейли, макаронени изделия и ястия с мазнини. Изсушените листа се изгарят, за да се пречисти въздуха.

8. Розмарин

10-те най-лесни за отглеждане билки и подправки

Розмаринът също е храст, но може да расте и в по-малки саксии. Подрязвайте го често, защото може да порасне доста, което го прави идеален като външна бариера. Розмаринът е ароматна билка, която може да се използва за естествен освежител на въздуха, а етеричното масло и чаят от розмарин спомагат за подобряване на паметта.

9. Див лук

10-те най-лесни за отглеждане билки и подправки

И да, лукът цъфти. Той лесно се разпознава със сладкия си розов помпон на върха на всяко стъбло. А в цветовете има милиони семена, които лесно превземат чуждите градини. Дръжте го в саксия, далеч от другите растения. На някои места го държат в близост до входната врата за предпазване от злото.

10. Кориандър

10-те най-лесни за отглеждане билки и подправки

Кориандърът е известен още като мексикански магданоз. Не изисква много вода и е доста ароматна подправка. Ако го засадите в саксия, през лятото може да го преместите в по-хладни стаи, за да не превърне топлината листата в горчиви. Тъй като билките не запазват вкуса си, когато го сушим, и увяхват бързо при бране, дръжте под ръка няколко саксии за домашно приготвена салса, ароматни масла или овкусяване на морски дарове.

Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *