Екзотичният плод личи е известен с множеството си приложения в кулинарията и медицината, а вкусът му е уникален във всякаква форма. Суров или във вид на напитка – този плод е невероятен.

Личи е познат още преди 2000 години пр.н.е. Идва от Китай, където според легендите е бил дълбоко почитан в императорския двор. Смята се за плод на любовта и казват, че опита ли човек от него, много скоро ще се влюби.

Ето и 10 интересни факта за плода личи, които със сигурност ще събудят любопитството ви.

10 интересни факта за плода личи

1. Как изглежда личи?

Личи расте на дърво, което е високо около 15 метра и има широка корона. Отвън плодът е розово-червен, с груба и бодлива кора, която покрива сладката вътрешност. Плодовете имат малка костилка, която също има широко приложение в медицината. Понеже отличителният вкус се губи по време на консервиране, по-добре е да похапвате плода пресен.

2. Една от легендите за екзотичния плод

Плодът се употребява като храна още от дълбока древност в Китай. Според една от легендите за личи, китайският император Хан Уди бил много ядосан от неуспешния опит да внесе растението от Южен в Северен Китай. Тогава той се разгневил и екзекутирал всичките си градинари.

3. Куриерски услуги в древността

През I век от н.е. пресните плодове личи били много търсени в Императорския двор. Тогава била създадена специална куриерска услуга с бързи коне, които пренасяли пресни плодове от Гуандун.

4. Пътешественици

През 16 век плодът личи грабва вниманието на много европейски пътешественици. Един от тях е Хуан Гонсалес де Мендоса. Той пише за плода в една от книгите си и му дава много висока оценка. За пръв път растението е научно описано от Пиер Сонера след пътешествието му до Китай и Югоизточна Азия.

10 интересни факта за плода личи

5. Сладко изкушение

Добре е плодовете личи да се консумират в свеж вид. От тях могат да се приготвят различни сладки изкушения като сладолед, торта и сладкиши. Плодовете, също така, се използват за производство на традиционно китайско вино.

6. Витаминозна бомба

Личитата са изключително полезни и съдържат много въглехидрати, пектин, калий, магнезий и витамин C. Освен това имат високо съдържание на никотинова киселина (Витамин PP), която помага за борбата с атеросклерозата.

7. Колкото полезно, толкова и опасно

Освен ползите, които притежава, този плод може да бъде и опасен. В Индия са известни случай на масово отравяне на деца с личи. Плодовете съдържат хипоглицин – токсин, който пречи на тялото да произвежда глюкоза. Затова не е добре личи да се приема на гладно, когато нивото на глюкоза е ниско.

8. Реколтата от личи

Дървото расте доста бавно и дава плодове, едва когато стане на 10 години. Реколтата от личи се събира през май или юни, в зависимост от това къде се отглежда.

10 интересни факта за плода личи

9. Множество приложения

Кората на плода може да се използва за направата на чай, който е много ароматен. Чаят от личи е полезен за лечение на стомашни разстройства и намаляване на зъбобол.

10. Азиатска кухня

В азиатската кухня личи се съчетава идеално с различни по вид меса. Приготвя се с пилешко, патешко, а също така и с морски дарове. Може да се сложи в марината за скара и в сосове за зеленчуци. Опитвалите го твърдят, че е малко странно за нашия вкус, но е доста апетитно.Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *