10 неща, които никога не трябва да топлите в микровълновата

Макар микровълновите печки да са изключително удобни и да пестят много от времето ни, вероятно сте наясно, че те могат да бъдат и много опасни. За да не се налага да чистите печката с часове или по-лошо – за да не предизвикате пожар у дома си е редно да знаете няколко основни правила при употребата на този уред.

Най-важното, което трябва да знаете е, че пластмасата и металът са двете неща, които въобще не се обичат с микровълновата. Ето още 10, които никога не трябва да слагате в такъв електроуред, независимо от всичко.

10. Яйца

10 неща, които никога не трябва да топлите в микровълноватаТвърдо сварени яйца в микровълновата? Звучи бързо, лесно и практично. Не го правете! НИ-КО-ГА! Знаем, че звучи като перфектната алтернатива, но идеята настина не е добра. Микровълновата система излъчва радиовълни, които насочват топлината директно към храната. Това кара яйцата да кипят отвътре. Толкова бурно, че в даден момент те просто избухват.

9. Съдове за еднократна употреба

10 неща, които никога не трябва да топлите в микровълноватаЧували сте, че в микровълновата не трябва да се слагат пластмасови съдове, нали. Е, кутиите, в който обикновено ни слагат китайското за вкъщи са изработени от полистиролова пяна, която е вид пластмаса. Ако ги поставите в микровълновата те ще започнат да променят формата си, сякаш се топят. Но не това е проблемът – при загряването с микровълни тези кутии отделят вредни токсични химикали.

8. Сосове без капак

10 неща, които никога не трябва да топлите в микровълноватаАко много бързате и времето ви притиска – просто поставете парче кухненска хартия върху купата със соса. Топленето на сосове в микровълновата без капак ще доведе до огромна бъркотия, която после никой няма да иска да почисти. Удачен вариант в такива случаи са и специалните капаци за микровълнови печки.


7. Нищо

10 неща, които никога не трябва да топлите в микровълноватаКогато пуснете празна микровълнова печка, радиовълните, които тя излъчва, се абсорбират от самата печка. Тъй като уредът не може да се справи с приемането на всички вълни, микровълновата може да се повреди или по-лошо – да предизвика пожар.

6. Люти чушки

10 неща, които никога не трябва да топлите в микровълноватаАко сложите люти чушки в микровълновата, от топлината те ще започнат да отделят капсаицин – веществото, което придава лютивостта на чушките. А когато отворите вратата на микровълновата, очаквайте лютив облак право в лицето си. Парата от лютите чушки дори може да изгори очите и гърлото ви. Така че за ваше добро, моля, не опитвайте!

5. Плодове

10 неща, които никога не трябва да топлите в микровълноватаЧестно, нямам представа кой би поискал да слага плодове в микровълновата. И все пак, ако по някаква причина това звучи привлекателно за вас: не го правете. Гроздето, например, ще експлодира и дори може да предизвика пожар. Друг добър пример, че идеята не струва са стафидите – те не само ще опушат цялата къща, но и ще се превърнат в лепкава каша, която трудно ще почистите.

4. Алуминиево фолио

10 неща, които никога не трябва да топлите в микровълноватаАлуминиевото фолио е вид метал, а като всички метали и той може да се възпламени в микровълновата печка. За да си спестите подобно изживяване, просто отстранете фолиото и използвайте съдове, които са подходящи за този вид печки.


3. Купички от мляко, сметана

10 неща, които никога не трябва да топлите в микровълноватаЗнаем, че повторното използване на тези съдове може да изглежда удобно и практично, но те не случайно се наричат „за еднократна употреба“. Под силните микровълни тези съдове не само ще се стопят, но и ще започнат да отделят вредни химикали във вашата храна.

2. Хляб

10 неща, които никога не трябва да топлите в микровълноватаЗатоплянето на хляб в микровълновата определено няма да повреди уреда, но ще направи насъщния влажен и лепкав и ще унищожи полезните му съставки. Затова най-добре затопляйте тестените изделия в обикновена печка.

1. Вода

10 неща, които никога не трябва да топлите в микровълноватаВ микровълновата течностите могат да достигнат своята точка на кипене без видимо да са заврели. Когато обаче нарушите тяхната цялост – сложите захар или пакетче чай, например, топлината от течността се освобождава и част от нея изкипява извън съда. Това може да причини сериозни изгаряния на кожата.

Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *