Има толкова причини човек да бъде добър и благодарен. Днешният забързан начин на живот обаче ни кара да бъдем постоянно изнервени, стресирани, да изпитваме липса на време и да бъдем груби към околните.

В основата на немалко книги, учещи ни как да живеем добре и дори как да станем по-богати, е заложено именно това – човек не трябва да таи никакви лоши мисли в главата си. Той трябва да следва стъпките на доброто дело.

Най-хубавото на това да знаеш, че си помогнал, е фактът, че и малкото помощ, която си дал, може да спаси човека отсреща – емоционално или физически. Правейки добро, караш околния свят да бъде по-добър, като запазваш собственото си благоденствие.

Ето 10 неща, които можеш да направиш през житейския си път, и дори да се превърнат в твоя ежедневна рутина. 10 скромни идеи от милиони възможности.

1. Помогнете на възрастен човек

Много често нашите старци, живели честно и почтено в миналото, сега виждаме да продават плетени чорапи, цветя, стари книги или каквото имат в наличност. Знам, че много от вас се спират и купуват, но за тези другите, които подминават с мисълта, че „стоките“ им са ненужни, ще кажа едно – помогнете на тези хора, те не са там, за да забогатяват. А цветята, които е ясно, че нямат бутиков вид, подарете на някой близък.

Така ще помогнете на трима. Старецът ще има пари да си купи лекарства. Близкият ще се зарадва на малкия жест. А вие ще почувствате, че този ден сте помогнали на нуждаещ се и това неимоверно трябва да ви накара да се почувствате удовлетворени.

10 добри дела, които да направите през живота си

2. Помогнете на дете в нужда

Тук, за жалост, както при темата с възрастните, държавата сякаш просто липсва. И, да, за съжаление, на помощ идват добрите сърца на хората, като доста често дори самите те нямат кой знае каква възможност.

Можем обаче да разчистим шкафа или дома си и да дарим ненужните ни вече предмети, вместо да ги държим там, за да ги продадем на безценица на някого. Така ще успеем да подарим усмивка на дете, а и кой знае – винаги може, без да сме подозирали, да го направим следващия герой на нашето време, трогнат от добрината ни.


3. Усмихнете се на човека, който току-що ви е обслужил

Понякога сте изнервени, понякога бързате, понякога сте се скарали с половинката. Отивате в магазина, на бензиностанцията или да си платите интернета и си го изкарвате на „обслужващия персонал“. Те са там на работа и трябва да спазват етикет. Дори и да ги обиди вашето държание, често няма да кажат нищо. Вие сте там, а след вас ще минат още десетки, може би някои и като вас.

Затова оставете проблемите си на вратата, влезте, поздравете и благодарете. Ако пък видите, че вече някой преди вас е „вкиснал“ настроението на човека отсреща, просто опитайте да направите така, че той да се почувства малко по-добре. „Заразете го“ с положителна енергия.

10 добри дела, които да направите през живота си

4. Дарете кръв

В България тази практика някак си не е много разпространена. Навремето, когато срещу кръводаряване се е получавало заплащане, броят на дарителите бил една идея по-голям. В днешно време кръвните банки постоянно апелират за нужда от кръводарители и БЧК организират такива кампании.

Кръводаряването, освен че буквално спасява човешки животи, е полезно и за кръводарителя, защото така кръвта му се пречиства и това е един вид безплатен „детокс“. Което е плюс за феновете на антиоксидантните процеси в човешкия организъм.

5. Спасете животно в беда

Няма как да Facebook и поне веднъж на ден да не видите някой как моли за помощ за изпаднало в беда животинче. Тук отново държавата не се намесва адекватно, защото макар вече да разполагаме със зоополиция, тя май не е от особена полза.

За съжаление много хора се възползват от силната любов на други към животните и чрез фалшиви обяви за помощ печелят на техен гръб. Затова „спасение“ на животинка не значи единствено пращане на финансови средства на знайни и незнайни хора. Можем да оставим храна и вода на бездомните кученца, котенца и птички. Можем да помогнем на изнемогващите държавни приюти или частни обекти, пълни с бездомни животни.

6. Участвайте в инициативи

Ежедневни, уикенд или 1 път в месеца. В интернет има доста платформи за търсещите да направят добрина. Там можете да намерите благотворителност от всякакъв тип – да отидете да помогнете с труд, да дарите финансови средства или да подарите старите си вещи.

7. Бъдете еко и разпространявайте идеята

Всекидневно ставаме свидетели на новини за температурни аномалии, пресъхнали водни басейни и екокатастрофи. Човекът на нашия век се е превърнал в огромен консуматор, движен от неистовото чувство да трупа повече и повече… А най-лошото е, че може да живее преспокойно без голяма част от нещата.

Можеш да бъдеш еко по всякакви начини – като събираш отпадъка си разделно, компостираш, засадиш дърво или озелениш площите пред блока, участваш в почистване на дадени пространства и какво ли още не. Дори и най-малкото – да разпространяваш идеята в офиса, сред близките си и приятелския кръг, е много полезна. Със сигурност поне един ще се запали по екологичния начин на живот.

8. Реагирайте навреме

Мисля, че поне веднъж в живота на всеки се е случвало да стане свидетел на неприятен инцидент. Когато видите нещо такова, не се обръщайте на другата страна с мисълта, че някой друг ще помогне или че е по-добре да не се намесите. Защото точно вашата намеса или просто телефонно обаждане към правилните служби, може да доведе до спасение от фатална развръзка.


9. Бъдете добрият приятел

Много често приятелите или познатите ни минават през техни лични драми и житейски събития. На всеки се е случвало. Самата аз имам приятели, които ми казват „спокойно, всичко ще се оправи“. А имам и такива, които са неотлъчно до мен и правят всичко по силите си, докато не се оправи.

Всеки, дори и да не си го признава понякога, има нужда от втория тип – този, който в такъв момент е неотлъчно до вас, изживява вашата болка и прави дори невъзможното да бъдете окей.

Ако това, което написах е непознато за вас, ако не сте имали такъв приятел, то тогава бъдете вие този приятел. Така, освен че ще помогнете на човека да премине през трудностите по-бързо, ще се почувствате по-добри. А и има доста голяма вероятност добрината да ви се върне и следващия път този човек да е до вас, каквото и да ви се случи.

10 добри дела, които да направите през живота си

10. Бъдете безкористен

Каквото и да правите, не го правете, за да получите облаги. Не го правете, за да ви каже някой браво. Не давайте, защото очаквате, че задължително след време ще получите. Правете всичко, защото го искате, чувствате и мислите. Не очаквайте нищо в замяна. В един миг ще се почувствате истински велик, полезен и добър, ако ще и само пред себе си. А и не е ли това най-важно – сам да си доволен и щастлив от постъпките си. Чакате ли винаги одобрение, значи винаги ще ви е недостатъчно.Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *