10 филма, които ще променят съзнанието ви

Има филми, които карат човек да погледне живота от друг ъгъл, в друга, неочаквана светлина. Такива, които оставят в душата незаличим отпечатък за цял живот.

Когато ги гледаш, изпитваш тих възторг и усещаш, че си част от общия вселенски замисъл. Филми, които след финалните надписи остават усещането, че сме променени завинаги.

10. Самсара
2011 година

Самсара на санскритски означава неспиращият цикъл, в който душата на човек се преражда – отправна точка на създателите на филма, които търсят неуловимите взаимовръзки, прекосяващи живота ни. Заснет за 5 години, в повече от 25 държави, филмът ни пренася на свещени места, сред природни чудеса и скрити от човешките погледи тайнства. Самсара не е обикновен филм, той е прозорец към света, който разкрива нови аспекти на човешкото възприятие. Филм, който разисква екзистенциалните въпроси за живота, смъртта и прераждането, за същността на човек.

9. Аз: Началото
2014 година

Историята е провокация към вечния дебат между вярата и науката, а всъщност започва като любовна история между студент по молекулярна биология и мистериозна красавица. Филм за човешкото око. Филм за човешката душа. Дали окото е истински прозорец към душата и пътуваме ли във времето? Наистина ли животът свършва след смъртта или се връщаме, докато не извървим пътя си? Всъщност лентата поставя повече въпроси от отговорите, които дава, но не оставя безучастен никого.


8. Високо напрежение
2011 година

Историята на неуспешен писател, чийто живот е преобразен от свръхсекретно “умно хапче”, което му позволява да използва 100% от капацитета на мозъка си и така да стане перфектната версия на самия себе си. Но каква е цената, която трябва да заплати човек, за преимуществото да направлява съдбата си?

7. Блясъкът на чистия ум
2005 година

Тук виждаме Джим Кери, когото обикновено свързваме с комедийни роли, в образа на меланхоличния и леко скучен Джоел, чиито живот се преобръща наопаки, когато неговата приятелка го изтрива от спомените си с помощта на нова научна технология. Блясъкът на чистия ум е преди всичко история за любовта – онази чистата, буйната, вдъхновяващата. История за това как нашите, понякога чисто импулсивни и емоционални решения, могат да променят не само нашата съдба, но и тази на най-близките ни.


6. Интерстелар
2014 година

Филм за любителите на научната фантастика, който поставя на дневен ред абстрактни разсъждения за времето, пространството и Вселената. На фона на едно близко бъдеще, в което светът агонизира от липсата на хранителни запаси, а климатът на Земята рязко се влошава, предизвиквайки глобална суша, зрителят неминуемо си задава философските въпроси за човешкото спасение и борбата с времето.

5. Господин Никой
2009 година

История за съдбоносното значение на всекидневните решения, които правим. Филм за случайностите в живота на човек и значението на любовта като гарант за щастие. Дали човек сам кове съдбата си, от него ли зависи неговият успех? Една безкрайна серия от въпроси „Какво?, Ако?“ отваря необятното пространство за възможни събития, по които може да поеме човек. Филм за съдбовните промени, които никога няма да ни се случат, ако не рискуваме.


4. Генезис
2010 година

Замисляли ли сте се за мистериозния свят на сънищата? Какви възможности може да ни разкрие света на „нощното пътуване“? Реалността, фикцията и сънищата през погледа на Леонардо ди Каприо и Кристофър Нолан – дали „Генезис“ е просто сън? Идеята, че животът е сън или, че сънищата са друго измерение – отражение на истинския свят – съществува от древните философии и религии през Платон до модерната психоанализа, съвременните опити за управление на сънищата и теорията за Холографската вселена. Темата в този интелектуален експеримент, наречен „Генезис“ е застъпена по брилянтен начин.

3. Злокобен остров
2010 година

Сложен интелектуален пъзел, предизвикващ тръпки психотрилър, а на моменти и сцени по-подхождащи за филм на ужаса – всичко това ще откриете в „Злокобен остров”, който със сигурност няма да ви позволи да скучаете. Психологическият трилър ни пренася на зловещ и изпълнен с мрачна атмосфера остров през 50-те години на миналия век, където се намира клиниката за душевно болни престъпници. Главният герой е шерифът Теди Даниелс (Леонардо ди Каприо), изпратен да разследва мистериозното изчезване от болницата на един от пациентите. Скоро с нарастващ страх той започва да се съмнява, че е просто поредната пионка в един ужасяващ експеримент… Блестящ актьорски състав и режисура, този филм ще ви държи в напрежение от първата до последната минута.


2. Мементо
2000 година

На латински “мементо” значи “помни”. Целият израз е “Memento mori” (Помни смъртта). Така се нарича разказът на Джонатан Нолън, по който заедно с брат си Кристофър Нолън създават един от най-необикновените и вълнуващи сценарии в киното. В “Мементо“ жената на главния герой – Гай Пиърс е изнасилена и убита. Той губи краткосрочната си памет, но помни, че трябва да отмъсти. Животът му е осеян с бележки и татуировки по тялото, които му служат като памет. Те го фиксират във времето и пространството и го свързват с мисията му. Мементо е наистина страхотен филм, който ще накара главата ви да се върти във всички посоки.

1. Боен клуб
1999 година

Истинско бижу на американското кино по романа на скандалния гений Чък Паланюк. Всъщност не е лесно да се опише „Боен клуб“, той е толкова кошмарно заплетен, че преобръща света ни с главата надолу. И в същото време е толкова пленяващ. “Боен клуб“ е филм-протест срещу съвременните обществени стереотипи, бунт против системата и култа към материалното. В идеята на филма е залегнал будисткият постулат: „Само губейки всичко можем да постигнем истинска свобода“. Според „Ню Йорк Таймс“ „Боен клуб“ е „по всяка вероятност определящ култов филм на нашето време“. И ние не може да не се съгласим. „Боен клуб“ е от онези велики филми, които могат да променят живота ни.


Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *