„Бременските музиканти“, „Вълкът и седемте козлета“, „Малечко Палечко“, „Храбрият шивач“ – всяко дете по света е чувало тези приказки. Якоб и Вилхелм Грим са любими детски автори, за които обаче не знаем много. За това днес решихме да ви разкажем малко повече за живота на двамата братя.

Якоб е роден на 4 януари 1785 година, а Вилхелм на 24 февруари 1786 година в Ханау, Германия. Средното си образование завършват в Касел, а по-късно двамата братя преподават в Марбургския университет. Те са литератори, които решават да записват немските песни, легенди, изрази и обичаи. Това е техният начин да направят Германия по-единна и да запазят културата ѝ във времето.

Днес ви представяме 10 любопитни факта за едни от най-известните братя в цял свят – Братя Грим.

1. Голямо семейство

Филип Вилхелм Грим и съпругата му Доротея имат цели девет деца. Якоб и Вилхелм са най-големите сред осем братя и една сестра. Един от братята им – Лудвиг Грим е известен като основоположник на германската изобразителна школа и европейското течение на Романтизма. Той става и първият илюстратор на творбите на своите братя. Фердинант Грим поема по стъпките на Вилхелм и Якоб и дори им помага при събирането на приказките.

10 любопитни факта за Братя Грим

2. Тежко детство

Бащата на двамата фолклористи умира твърде рано. Якоб е едва 11-годишен, когато трябва да започне да се грижи за семейството и да мисли за прехраната им. Братя Грим имат тежко детство, а бедността и лишенията ги съпътстват през по-голямата част от живота.

3. Добър екип

Двамата братя имат силна връзка още от детството. Тя продължава през целия им живот и благодарение на разбирателството помежду им успяват да създадат много трудове, свързани с немския фолклор.


4. Различия в характерите

Двамата братя са добър екип, но имат големи различия в характерите. Якоб предпочита да работи в тишина, а Вилхелм обича музиката и изобщо не търпи досадните задължения. Якоб пък посреща скучните занимания с готовност. Вилхелм е по-приказлив, а Якоб по-тих и отдаден на науката.

5. Без хонорар

10 любопитни факта за Братя Грим

Якоб и Вилхелм издават своята първа книга с приказки без никаква печалба. Братята се отказват от хонорара, за да може книгата, на която никой не възлагал надежди, да види бял свят. Издателят Арним повярвал в ценността на събраните от тях съчинения и с днешна дата можем да кажем, че е бил напълно прав.

6. Приказките им не били за деца

Приказките, които са ни известни днес са редактирани така, че да са подходящи за най-малките. В оригинал обаче доста от историите са звучали зловещо и изобщо не били подходящи за детската аудитория. Според съвременните критици и психолози в приказките присъствало много емоционално безпокойство, страх и насилие.

7. Представата ни за тях

Обикновено си представяме двамата най-известни събирачи на приказки като мъже на преклонна възраст, които държат книга в ръка. При издаването на първия им сборник с приказки обаче те са на 26 и 27 години. Вилхелм и Якоб допълват сборника 44 години до издаването на последния му вариант през 1856 година.


8. Политически възгледи

Братя Грим били монархисти и въпреки това се присъединили към група професори в Гьотингенския университет (известни като Гьотингенската седморка), които се борили за отмяната на Конституцията на Хановер. Всички те били уволнени, а трима от тях, включително и Якоб, били осъдени да напуснат страната. Вилхелм и семейството му последвали Якоб.

9. „Законът на Грим“

Двамата братя били сред основоположниците на германистиката. Якоб измислил закона за първото германско движение на съгласни, който бил наречен „законът на Грим“. Друга тяхна иновация е разделянето на поезията на естествена и изкуствена. Според теорията им естествената поезия е създадена от народа, а изкуствената е дело на човека.

10 любопитни факта за Братя Грим

10. Най-големият речник на немски език

Към края на живота си двамата братя се заемат със създаването на най-големия речник на немски език. Вилхелм умира, когато речникът е до буквата D, а Якоб продължава работата върху него. Едва през 1960 година речникът е издаден в 33 тома.Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *