Омръзнало ви е от досадната скука в кухнята и определяте себе си като смели експериментатори, готови да превземат нови кулинарни върхове? Копнеете за малко разнообразие, с което да „подправите“ живота си, но не знаете как? Не се отчайвайте! Днес ще ви върнем радостта от „вкуса“ на живота.

Какъв по-лесен и достъпен начин да се удовлетворят тези желания, освен да се потопите и „вкусите“ нечия чужда традиция чрез характерната за нея подправка. Затова хващайте здраво черпака и тръгнете с нас на изток, а именно към Индия. За да добият ястията ви нейния неповторим и екзотичен вкус, вижте кои са 10-те най-използвани подправки в индийската кухня.

1. Кардамон

10-те най-често използвани подправки в индийската кухня

Наричан „Царицата на подправките“, Elettaria cardamomum или кардамон е пикантна подправка със силен аромат и евкалиптов дъх. Нейният произход се свързва с Южна Индия, Шри Ланка, Малайзия и Суматра, а днес се отглежда в Непал, Централна Америка и Тайланд. В Европа кардамонът се появява още с първите търговски взаимоотношения между Изтока и Древна Гърция и Римската империя. В Индия обаче подправката е позната стотици години преди Новата ера. Тя се добива от пресни зелени шушулки, чийто семена могат да бъдат зелени, черни или бели. В индийската кухня се използват първите два вида, като се добавят както към солени ястия, така и към десерти. Също така кардамонът е мощен афродизиак и се използва като лечебно средство при редица заболявания.


2. Карамфил

10-те най-често използвани подправки в индийската кухня

Карамфилът е често срещана подправка в Индия и неговите анасонови нотки са лесно разпознаваеми в много от индийските ястия. Силният, почти лечебен аромат на карамфила идва от голямата концентрация на неговите етерични масла. Карамфилът по своята същност е цвете и, за да се използва като подправка, първо трябва тези масла да се освободят, а цветчетата да се изсушат. Цветчетата могат да се използват цели или като съставна част към други подправки.


3. Черен пипер

10-те най-често използвани подправки в индийската кухня

Именно Индия е родината на черния пипер. Макар и да е толкова често употребявана, тази подправка трудно се отглежда. Тя е в пряка зависимост от метеорологичните условия, като например количествата валежи, и поради това цените на пресния пипер варират много. Както повечето подправки, черният пипер трябва да бъде малко препечен преди употреба. За по-добър вкус обаче пресният пипер може да се смели директно в ястията.

4. Кимион

10-те най-често използвани подправки в индийската кухня

Кимионът често се използва цял или в комбинация с други подправки, за да прибави опушена нотка към индийските ястия. Може да бъде сбъркан със семената на копъра или анасона, но се разпознава по интензивния си аромат и кафяви семена. За най-интензивен вкус е добре кимионът да се използва прясно смлян. Едно трябва да запомните при неговото запичане и то е, че много лесно загаря, а изгорял кимионът има много горчив вкус и само ще развали вашето ястие. Затова го препечете за около тридесет секунди и го оставете да се охлади преди да го смесите с други подправки.

5. Кориандър

10-те най-често използвани подправки в индийската кухня

Кориандърът е може би най-разпространената подправка в индийската кухня. Той е може би една от на-старите известни подправки в света и се характеризира със златисто-жълт цвят. Семената са много ароматни и с цитрусови нотки. Подобно на кимиона, кориандърът трябва да бъде сухо изпечен, докато не придобие светъл златисто-кафяв оттенък.

6. Индийско орехче и неговата кора

10-те най-често използвани подправки в индийската кухня

Като подправка в Индия се използва както самото индийско орехче, така и неговата обвивка. Разликата между тях се състои само в това, че самото орехче има малко по-сладък вкус. В индийската кухня се използва предимно за направата на сладкиши. Разбира се, не трябва да се прекалява с тази подправка, тъй като при по-голяма доза от около 10 грама, може да предизвика халюцинации, усещания близки до тези на марихуаната и дори до фатален край.


7. Синапени семена

10-те най-често използвани подправки в индийската кухня

Семената от синап могат да бъдат жълти, черни или кафяви и са взаимозаменяеми при употребата им в индийската кухня. Вкусът на семената се освобождава след като те са смачкани или приготвени в масло. Техният пушен аромат лежи в основата на направата на кърито и производните му сосове, а маслото от синап се използва предимно в Северна Индия.

8. Сминдух

10-те най-често използвани подправки в индийската кухня

Като подправка се използват семената и листата на сминдуха. Семената са жълтеникави и много приличат на мънички пшеничени ядки. Също като карамфила, те трябва да се използват много внимателно. И при сминдуха е важно да не се прекалява с дозировката, тъй като може да има негативни последици като алергични реакции.

9. Куркума

10-те най-често използвани подправки в индийската кухня

Куркумата е друга често срещана подправка в Индия. Отглежда се както коренище и може да се използва прясна (като джинджифила) или като се изсуши. От куркумата има много ползи и не малко се използва в медицината и за отслабване. Вкусът на прясна куркума е по-силен, отколкото при сухата, и много лесно цапа, затова внимавайте при използването ѝ.

10. Шафран

10-те най-често използвани подправки в индийската кухня

Шафранът е най-скъпата подправка в света, тъй като е много трудна за отглеждане и за добиването на един килограм от нея са необходими 110 000 – 165 000 цвята. На дребно цената на килограм достига до 20000 долара. Вкусът на шафрана е много различен и всеки го усеща по свой начин. Той е силна подправка и се използва в малки количества, като обикновено се разтваря в малко вода или мляко преди да се добави към ястието. В Индия се употребява при овкусяването на ориз, сладкиши и сладоледи.
Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *