Нека днес погледнем към причините, които правят доброволчеството важно. И нямам предвид само промените, които можем да направим в живота на хората, разполагащи с по-малко. Обръщаме внимание и на себе си, защото ставаме и по-толерантни хора.

Различни са причините, заради които някой може да бъде доброволец. За едни това е възможност да направят добро за хората около тях. За други това дава възможност за придобиване на нови умения или за подобряване на съществуващ опит и знания.

Причините са много, но ще споделя 10, които показват защо доброволчеството е важно и как може да промени много неща.


1. Доброволчеството те прави по-щастлив

Колкото повече доброволствате, толкова по-щастливи ще бъдете. Това беше доказано от проучване в London School of Economics. Те установиха, че в сравнение с хората, които никога не са го правили, онези, които помагат поне един път седмично са 16% по-щастливи.

2. Намалява стреса и безпокойството

Помощта и работата с другите драстично подобряват психическото здраве, намаляват стреса и безпокойството. Няма нищо по-възвисяващо, от това да работим заедно и да помагаме на другите.

3. Осигурява професионален опит

Доброволчеството може да се използва във всяка област, за да се получи ценен професионален опит. Примерно, работата с местните младежи развива много лични умения, привлекателни за бъдещите работодатели.

4. Помага да се свържеш с другите

Доброволческата дейност разширява способността ти да се свързваш с всякакви различни хора. Независимо дали помагаш на младежи или се грижиш за възрастни хора. Начините, по които доброволчеството ти отваря сърцето, са огромни.

5. Укрепва общността

Общественото обслужване и доброволчеството са инвестиция в твоята общност и хората, които живеят в нея. Твоята помощ е от голямо значение, защото оказваш голямо влияние на всички около теб.

10 причини защо доброволчеството е важно

6. Ще намериш нови приятели

Хората, с които помагаш или тези, на които помагаш, могат да станат твои приятели за цял живот. Понякога тези истински взаимоотношения се развиват по изненадващи начини!

7. Инициира личностно развитие

Повечето хора, които доброволстват биха казали, че това им подобрява самочувствието си и им помага да бъдат по-благодарни и щедри. Започването на редовни доброволчески дейности е чудесен начин да станете такъв човек, който винаги сте искали да бъдете.

8. Учиш нови умения

Доброволчеството може да те научи много нови неща, от изграждане на уеб сайт до научаване на нова игра. Няма ограничения за това, което можеш да научиш, чрез своя доброволен опит.

9. Спестява ресурси

Доброволческата дейност предоставя ценни услуги на общността, така че средства, които се изразходват, могат да покрият повече нужди.

10. Ще се чувстваш страхотно

Удовлетворението е неописуемо. Повишаването на щастието, благодарността и самочувствието, което ще спечелиш, ще те накарат да се гордееш, че си страхотен човек!
Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *