Евтини самолетни билети

Ако трябва в абитуриенти стил да се похвалим, че днес ставаме на 10, със сигурност сега с пълно гърло ще трябва да викаме „1, 2, 3, 4… 10! Йеее!“. Е, ще го пропуснем! Но няма как да не маркираме с гордост факта, че на 1 юли започна всичко.

През 2012 г., къде на шега, къде на сериозно, новото електронно списание © 10-те най застана зад фразата „Светът е шарен“ и даде старт на приключението, което продължава вече 10 години.

Смесвахме музика с политика, изкуство с география, кулинария с автомобилни тенденции. Разказвахме за любопитни места, събирахме факти за филми и личности, подреждахме хитове и споделяхме празнични традиции.


Добавяхме нови автори, търсихме различни гледни точки, давахме думата на журналисти с дълъг опит и осигурявахме поле за изява на студенти, правещи първи крачки в професията. За да стигнем до днес!

И тази година ще спазим традицията и навръх празника ще хвърлим поглед към статистиката от тези 10 години. Кои са най-четените десетки? Какво ви накара да отделите от времето си и да кликнете върху едно от многото заглавия? Ето най-четените статии в електронното списание © 10-те най от 1 юли 2012 г. до днес.


10. 10 от най-популярните видове сирена

10 от най-популярните видове сирена

Сиренето е млечен продукт, познат на човечеството от хилядолетия. В България понятието се асоциира с българското бяло саламурено сирене, което е уникален национален продукт, но в световен мащаб видовете сирена са хиляди. Всяко от тях има свои уникални характеристики, получени в зависимост от вида мляко, технологията, мястото на производство. Всяко от тези сирена има своя специфична технология на правене, особен вкус и аромат.

В доброто съчетаване на сиренето с подходящи храни и напитки се крие тайната на отключването на вкуса. По нашите земи сирене се прави още от древността, когато започва да се развива овцевъдството. Древните траки преработвали добитото мляко в разнообразни продукти. Повече… >>

9. 10 възможности за плаж недалеч от София

Откритите басейни и градските плажове безспорно са нашето спасение в летните жеги. Прохладна вода, чадър и шезлонг, хубава книги и една студена бира – какво повече му трябва на човек за един разтоварващ летен ден. Големият въпрос обаче е: къде?

Поразтърсихме се и открихме няколко варианта, освен познатите ни, за плажуване в околността на столицата. Подредбата е според отдалечеността на басейните в километри, а обектите са само изброени – без оценка за съотношение качество-цена или пък чистота.

Ще оставим на вас възможността да ги тествате и оцените. Не забравяйте да споделите в коментарите под статията! 🙂 Ето и списъка с 10 възможности за плаж недалеч от София. Повече… >>

8. 10-те най-добри филма с шокиращ финал

10-те най-добри филма с шокиращ финал

Филмите с шокиращ финал са едни от най-интересните кино ленти, които държат погледа на зрителите прикован за екрана през цялото време.

Днес сме подбрали кратък списък, с който да разнообразите вечерта вкъщи. Пуканките и другите съпътстващи неща оставяме на вас.

Ако сте любители на точно този тип продукции, вижте нашата класация на 10-те най-добри филма с шокиращ финал. Повече… >>


7. 10-те най-едри породи кучета (част 1)

10-те най-едри породи кучета (част 1)

Големите кучета могат да донесат много радост на семейството. Разбира се, и по-едрите породи, както всички останали кучета, имат своите плюсове и минуси.

Към положителните страни може да отбележим невероятния им характер – правилно възпитаните едри кучета са нежни, добродушни и лоялни същества. Те сравнително лесно се подават на обучение и не се нуждаят от много физически упражнения. По отношение на недостатъците, може да включим големия разход за храна на животното, както и факта, че едрите кучета като правило имат по-кратък живот, в сравнение с дребните си събратя. Повече… >>

6. 10-те най-ярки вида столичани, класифицирани според квартала, в който живеят

10-те най-ярки вида столичани, класифицирани според квартала, в който живеят

София вече толкова е пораснала, че представата за нея е остаряла: това отдавна не е град, това е съвкупност от минидържави, често с ясно изразена граница и пропускателен режим помежду им.

И както жителите на различните държави по света често имат сходни белези, така хората в София имат своите особености в зависимост от квартала, в който живеят. Повече… >>

5. 10-те най-лечебни билки, които могат да бъдат открити у нас

10-те най-лечебни билки, които могат да бъдат открити у нас

Лечебните свойства на някои растения са били известни още преди повече от 5000 години в земите на Асирия, Египет, Индия и Китай. В своите трудове учени от Древността оставят информация за билките, ползвани по тяхно време: римският лекар Гален (129 – ок. 201), основателят на гръцката медицина Хипократ (460 – ок. 370 пр.н.е.), Диоскорид (1 век), таджикския лекар и учен Абу Али Ибн Сина – Авицена.

В труда си „Изследвания върху растенията“ Теофраст, наричан баща на ботаниката, казва, че Тракия е най-богатият на лечебни треви район в тогавашния свят. Подробно описание на използваните от траките билки прави Диоскорид в съчинението си „За лекарствените средства“. Данните за славяните пък сочат, че те са се ползвали предимно от лечебните свойства на някои дървесни видове – бреза, бор, върба, ела, липа, клек, ясен. Повече… >>

4. 10 забележителности във Велико Търново, които задължително трябва да посетите

10 забележителности във Велико Търново, които задължително трябва да посетите

На 22 март Велико Търново празнува. Денят се свързва с победата на цар Иван Асен ІІ над епирския деспот Теодор Комнин в битката при Клокотница на 22 март (9 март по стар стил) 1230 г., както и с деня на Св. Четиридесет мъченици.

Първите сведения за честването на 22 март като празник на Велико Търново се срещат още през 1879 г. Тогава се провежда празник на търновското гражданство в храма „Св. Четиридесет мъченици“, състоял се на 9 март (по стар стил). За първи път след петвековното робство не само търновци, но и цялото народно представителство, засвидетелстват почит към миналото. Оттогава до 1944 г. денят на Светите четиридесет мъченици ежегодно се празнува като ден на Търново и празник на Търновския гарнизон. Повече… >>


3. 10 живописни екопътеки в близост до София

10 живописни екопътеки в близост до София

Слънчевите дни стават все повече, леко уморени от студената зима вече не ни свърта на едно място и ни се иска да се поразходим сред природата. Чудесен вариант за семейна разходка е една от многобройните екопътеки, които се намират буквално на един хвърлей разстояние от София.

Освен уникални природни гледки, тези туристически маршрути със сигурност ще ви донесат и така жадуваната отмора от градската лудница. Еднодневна или за целия уикенд, с велосипеди или пеша – решението е изцяло ваше. Така че нека се запасим с вода, нещичко за хапване и голяма доза ведро настроение и да потегляме на път към 10 от най-живописните екопътеки в близост до София. Повече… >>

2. 10 от най-полезните за стомаха билки

10 от най-полезните за стомаха билки

Стомахът е много чувствителен орган, който бързо може да излезе от равновесие и от най-дребните дразнители. Това най-често са неправилното хранене, алкохолът, цигарите, стресът. Стомашните проблеми обхващат голяма гама от симптоми, които могат да се появят в различни етапи и ситуации в ежедневието, затова винаги се консултирайте с вашия лекар.

Едни от най-честите стомашни оплаквания са болка, тежест, подуване, киселини. Тъй като човешкият стомах реагира различно на храните, за добрата му кондиция спазването на хранителен режим от поне 4 хранения дневно по едно и също време, е от съществено значение. Повече… >>

1. 10 от най-добрите филми по действителен случай

10 от най-добрите филми по действителен случай

Холивуд обича филмите по действителен случай. Те често се оказват добра инвестиция и нерядко разбиват бокс офис класациите.

Сред най-емблематичните, които не попадат при 10-те по-надолу, можем да отбележим лентата на Спилбърг, представяща истинските събития за бунта на робите на испанския кораб „Амистад“; криминалния „Зодиак“, разказващ за известният сериен убиец от края на 60-те и началото на 70-те години на миналия век, наричащ себе си Зодиак или британската историческа драма „Речта на краля“, която през 2010 г. спечели Оскар за най-добър филм, за най-добра мъжка роля и за най-добър режисьор. Повече… >>
Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.