10-те най-лечебни билки, които могат да бъдат открити у нас

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Лечебните свойства на някои растения са били известни още преди повече от 5000 години в земите на Асирия, Египет, Индия и Китай. В своите трудове учени от Древността оставят информация за билките, ползвани по тяхно време: римският лекар Гален (129 – ок. 201), основателят на гръцката медицина Хипократ (460 – ок. 370 пр.н.е.), Диоскорид (1 век), таджикския лекар и учен Абу Али Ибн Сина – Авицена.

В труда си „Изследвания върху растенията“ Теофраст, наричан баща на ботаниката, казва, че Тракия е най-богатият на лечебни треви район в тогавашния свят. Подробно описание на използваните от траките билки прави Диоскорид в съчинението си „За лекарствените средства“. Данните за славяните пък сочат, че те са се ползвали предимно от лечебните свойства на някои дървесни видове – бреза, бор, върба, ела, липа, клек, ясен.

Един от първите източници за практиките на билколечение в българската държава е „Шестоднев“ на Йоан Екзарх (7 век), в който се описва лечението на плеврит с върба, кукуряк и топола. Богомилите също са били известни с народното си лечение.

10-те най-лечебни билки, които могат да бъдат открити у нас

Векове наред в българските народни песни се пее за омайни билета, брани по ранина от млади моми и момци… Дали магическото действие на добрите духове, населявали древния Хемус, не е създало тези омайни растения, изплели нанизи от дъхави огърлици по гори и ливади? Едно е сигурно – в тях тече живителният сок на земята на българите и затова те носят здраве и сила, красота и мъжество, любов.

Днес у нас съществува огромно богатство и разнообразие на растителни видове – около 3600. Като лечебни растения се употребяват около 650 от тях, а ежегодно се събират над 300 вида. Благодарение на разнообразните климатични и почвени условия българските билки съдържат висок процент биологично активни вещества.

В-к „Стандарт“ събра някои от най-полезните растения, разпространени по родните земи, а в края на зимата, броени дни преди природата да облече зелената си премяна, ние ви ги представяме. Ето 10-те най-лечебни билки, които могат да бъдат открити у нас.

КЪМ СПИСЪКА


Коментари

1 2 3 4 5 6
Сподели

2 коментара

  1. Георги на

    Здравейте!
    На фотографията свързана с бъз, всъщност сте представили растението БЪЗАК.
    То е силно токсично в зелено състояние (съдържа цианкалий).Иначе е лечебно, но трябва да се дозира много предпазливо.

    • Бъзакът всъщност е вид бъз. 😉 Той е един от трите вида на растението Sambucus, които се срещат у нас, а именно черен, червен бъз и бъзак (тревист бъз).

Коментари