10-те най-ярки вида столичани, класифицирани според квартала, в който живеят

18
Страница 1 от 10

София вече толкова е пораснала, че представата за нея е остаряла: това отдавна не е град, това е съвкупност от минидържави, често с ясно изразена граница и пропускателен режим помежду им. И както жителите на различните държави по света често имат сходни белези, така хората в София имат своите особености в зависимост от квартала, в който живеят.

1. Люлинчанин

10-те най-ярки вида столичани, класифицирани според квартала, в който живеят

Люлин е третият по големина град в България като инфраструктурата му включва всичко необходимо, за да не ти се налага да слизаш до центъра. Люлин е толкова голям, че даже си има собствен център, но за разлика от Жълтите павета, там няма синя зона и можеш да си паркираш тунингованата тройка, където си поискаш. Има люлинчани, които с гордост разказват, че от години не са излизали от квартала. То често няма и за какво – все пак в десетте микрорайона на Люлин има безброй кръчми, няколко пицарии, дискотека, всички хипермаркети на света и около хиляда сервиза. Заради тази самодостатъчност повечето хора, които прекарват времето си в квартала, постепенно заприличват на жителите на малките високопланински градчета – ходят по анцуг и развиват агресия към всеки външен елемент, който посмее да припари край блока им. За раздразнителния характер на люлинчани помага и различният климат – често там вали, когато в центъра грее слънце, а ветровете са непрестанно явление, даже според легендата част от градоустройствения план в соца бил да се издигне квартал, който да спира планинските циклони към остатъка от града. Вицовете за Люлин също не помагат за имиджа му – все пак никой не иска да наричат тунела, който свързва квартала му с другите части на София, ускорител за елементарни частици.

СЛЕДВАЩА СТРАНИЦА


Коментари

Страница 1 от 10
Сподели

18 коментара

  • Лил на

   Драгалевци и Симеоново са еквивалент на Бояна.Както и Иван Вазов на Южен парк или Младост на Люлин и Надежда.

 1. Извинявай, но мисля, че си пропуснал най-интересния квартал – Младост. Те с Люлин си вървят в комплект!!!

  • Вили на

   ЛУСИ и ЛИЛ, вижте първо кои населяват двата квартала и после ги сравнявайте! Изобщо не ви е ясна ситуацията. Жителите на Люлин са хора от работническата класа или хора с по-ниски доходи. В Младост живеят по-заможните, от средната класа, с добри професии. Не че няма преселили се от провинцията. Личи и по разликата в цената на жилищата. Така че не пишете глупости! Лозенец се насели с претенциозни провинциалисти и мутри, за които е престиж да казват, че живеят не къде да е, а в Лозенец.

 2. Михаела на

  Поздравления на автора, такъв точен разбор не бях чела досега за София и софианци.

 3. Банишора дъ ге на

  Банишора я няма (част от коньовица).
  Това прави справката крайно нерелевантна! 😉

 4. Здравко Стоянов на

  Пичове коментатори! Нека се изкефиме на това Иследване – Закачка! Нека приемем че е само начало,защото наистина е непълно ….. може би трябва да е пет пъти по пространствено. И аз виждам липсващите територии . Къде са тези от ПОДУЯНЕ,къде са тези зад Околовръсното … всички Те са реални,различни по смисъла на Иследването и заслужаващи внимание и класация.
  Нека не чакаме Тео Чепилов, да ни проучва и описва …. просто няма как да сколаса, я всеки да си опише своя КВАРТАЛ – ДЪРЖАВА ! Ще стане още по – готин майтап!
  Аз също живея в Квартал,който си заслужава подобно изследване. Следващия път …. ще го направя!

 5. Розенцвайг на

  Нямаше го и квартал ОК (Овча Купел), зоната на ветровете…

 6. Иво Попов на

  Яко е разбира се и то много – голяма закачка. На автора едно голямо браво!
  Предлагам му да разшири статията и да добави липсващите квартали…

Коментари